Sport

Mørbanket Sagan stiller til start: – Øker sjansene for Kristoff og Boasson Hagen

Verdensmesteren ble kraftig forslått etter velt på gårsdagens etappe. Det kan øke sjansene for norsk triumf.

Kristoff var nære en seier på den 13. etappen til Valence, men ble slått av Peter Sagan på målstreken. Foto: NTB scanpix

  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Etter mange dager hvor høydemeter, sammenlagtkampen og klatreegenskaper har stått i fokus, er det igjen klart for feltets gladiatorer på dagens flate etappe.

Feltet starter i Trie-sur-Baïse, og skal sykle 171 kilometer til Pau. Bortsett fra to små fjerdekategori-fjell er det relativt flatt, noe som passer en rytter som Alexander Kristoff som hånd i hanske.

Etter gårsdagens Peter Sagan-velt seiler nordmannen opp som en av de store favorittene før dagens etappe.

– Dersom det blir en massespurt er sjansene til Kristoff og Boasson Hagen betydelig styrket. Men dersom Sagan ikke føler at han kan spurte, vil det være et lag mindre som kan kontrollere feltet, og da kan fort et brudd gå inn, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Thor Hushovd mener dagens etappe er den beste muligheten Kristoff har hatt i Tour de France så langt i år.

– Det er ingen tvil om at muligheten har har på dagens etappe er den største han har hatt så langt i Tour de France. Mange av de beste spurterne er vekk. I tillegg har han kommet seg greit gjennom både Alpene og de to etappene i Pyreneene. Demare har slitt veldig, og Sagan gikk stygt i bakken i går. Det øker sjansen for at han er redusert i dag, sier Hushovd til TV 2.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Les også

Skandale i Tour de France: Ryttere utsatt for pepperspray etter protestaksjon

– Bør vurdere å gå i brudd

For på flate etapper er det gjerne spurtlagene som sørger for at avstanden til et eventuelt brudd holdes nede. Dersom laget til Peter Sagan ikke bidrar til den jobben, kan sjansene for å få et samlet felt på de siste kilometerne minke.

– Jeg synes Kristoff og Boasson Hagen bør være våken i starten av etappen, og kanskje prøve å gå i brudd. Det blir fort en dag med mange angrep, før Sky roer ned tempoet, tror Kaggestad.

Også NRKs Ole-Kristian Stoltenberg har tro på Kristoffs muligheter.

– Kristoff har vist feltet at han er en av de raskeste bak Sagan. Å slå Peter Sagan virker relativt umulig, men dersom Kristoff er på 100 prosent og Sagan mangler noen prosent, da tar vi ham, sier Stoltenberg.

Mens sammenlagtkanonene gjorde seg klare til en heidundrende avslutning i går, gikk det galt for mannen som sykler i den grønne trøyen. I utforkjøringen ned fra Col de Val Louron-Azet mistet han kontrollen, og fløy inn i skogen rett ved veien. Der landet han på en stor stein, og det var en tydelig preget Peter Sagan som gikk opp på podiet etter målgang.

Slik så Peter Sagans kropp ut etter velten på onsdagens etappe. Foto: NTB scanpix

Les også

Team Sky-rytter gikk til angrep på konkurrent. Nå kastes han ut av Tour de France.

Sagan starter

Etter å ha fått på seg den grønne trøyen ble han kjørt med ambulanse til sykehus for en røntgenundersøkelse. Slovaken slapp unna brudd, og sier selv at han er klar for de fire siste etappene.

– Det hadde vært enkelt å bare dra hjem, men to eller tre dager før Paris, nei. Det kunne vært verre. Jeg har noen skrammer og jeg traff med rumpemuskelen. Jeg håper at det blir bedre om et par dager.

Torsdag formiddag bekrefter Bora - hansgrohe at verdensmesteren stiller til start på den 18. etappen. Om han føler at kroppen fungerer, kan det være duket for nok en duell mellom Kristoff og Sagan.

Selv om Sagan fortsetter, er det en betydelig redusert verdensmester som stiller til start. Det øker sjansene for de norske spurterne. For antallet spesialsprintere er kraftig redusert siden starten av Touren for to uker siden.

Allerede på femte etappe forsvant Michael Matthews. Så klarte ikke Mark Cavendish og Marcel Kittel tidslimiten på den 11. etappen, og senere forsvant Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen og André Greipel ut av rittet.

Les også

Froome fikk det blytungt på den spesielle etappen. Tapte stort til den gule trøyen

Mer kaotisk avslutning

Det fører til at det vil være mange nye fjes langt fremme dersom det blir massespurt i Pau.

– Det blir litt mer kaotisk. Det er færre lag som kjører opptrekkstog, det blir mer rytter mot rytter. Det tror jeg passer både Boasson Hagen og Kristoff bra. Men flere som ikke er tradisjonelle spurtere, som van Avermaet vil også melde seg på, sier Kaggestad.

Kristoff ligger på andreplass i kampen om den grønne trøyen, men har ingen mulighet til å ta igjen Sagan dersom han fullfører til Paris.

Dagens etappe starter klokken 13.55, og forventet målgang er en gang mellom 17.30 og 18.00.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff
  3. Mads Kaggestad