Sport

Slik skal Kristoff vinne i Paris: - Nå er det hans tur

Små detaljer kommer til å avgjøre om det blir jubel for Alexander Kristoff på Champs-Élysées.

I fjor måtte Alexander kristoff se seg slått av André Greipel på den siste etappen av Tour de France. Kristoff kom på en 3. plass og hadde også Bryan Coquard foran seg over mållinjen på Champs-Élysées.
  • Kurt Arne Nilssen

Mens finalen for sammenlagtfavorittene allerede er unnagjort, er avslutningsetappen inn til Paris den store finale for spurterne. Ingen etappe i de store etapperittene er det større prestisje å vinne enn avslutningen i Paris.

Foran tusenvis av tilskuere langs paradegaten Champs-Élysées skal de kjempe om den aller siste premien av årets Tour de France.

Etter litt kosekjøring de første 40 kilometerne, der sammenlagtvinneren blir hedret og får ta seg et glass velfortjent champagne på sykkelsetet, starter alvoret.

Da suser rytterne inn på Champs-Élysées, og posisjonskampen tiltar for hver runde som kjøres. Det skal kjøres 10 runder opp og ned paradegaten, der hver runde er på 6,8 kilometer.

Så nær var Kristoff seieren på 16. etappe. Han ble slått av Peter Sagan med noen små centimeter.

Det hører med til unntakene at sisteetappen ikke avsluttes med en massespurt, og derfor faller avgjørelsen på de siste 400 meterne. Når oppløpet starter, gjelder det å ha gjort forarbeidet skikkelig.— Det viktigste er å ha en frontal posisjon og ligge bra plassert i den siste svingen. Etter den svingen handler det om å øke kraften helt inn til mål, sier Stein Ørn, trener og stefar til Kristoff.

MER OM TOUR DE FRANCE:

Les også

  1. Blodig Froome kjempet seg til mål på dramatisk Tour de France-etappe

  2. Kristoffs lagkamerat suveren på knallhard etappe

  3. Dette er Kristoffs usynlige hjelpere

Fjerde forsøk

Tre ganger tidligere har Alexander Kristoff kjempet om seieren i Paris. Samtlige ganger har han vært nær. I debutåret 2013 kom han på en finfin 6. plass. I de to siste årene har han ledet med kun 50 meter igjen, men til slutt måttet ta til takke med en 2.— og 3. plass.

Som vanlig er det ørsmå detaljer som avgjør om Kristoff stikker av med seieren. 29-åringen må passe på at han ligger bra posisjonert foran i feltet, ikke starter spurten for tidlig, men samtidig passer på at han ikke er for sent ut og dermed blir innestengt. Samarbeidet med lagkameratene Marco Haller og Jacopo Guarnieri blir også viktig, og Kristoff må ha en plan på hvor lenge han skal følge Guarnieris hjul, før han eventuelt bytter til et raskere.

— Problemet er ofte at opptrekket ikke har høy nok fart inn på oppløpet. Alexander er avhengig av at han avleveres i veldig høy fart for at han skal ha noen mulighet. Derfor må han legge seg bak noen som er raske. Faren er at han legger seg bak en som ikke er rask nok eller som har feilberegnet spurten, sier Ørn.

Han viser til hvordan André Greipel sikret seg flere etappeseirer under fjorårets tour. Gang på gang tok tyskeren Kristoff sitt hjul og passerte nordmannen 30-40 meter før mållinjen.

Tre favoritter

Alexander Kristoff har fortsatt til gode å vinne i årets Tour de France.

Sammen med Greipel og Kittel må Kristoff finne seg i å være blant de tre store favorittene. Storhaug-ekspressen er i veldig god form, og formkurven har pekt oppover helt siden åpningsetappen for tre uker siden.Kittel står med én etappeseier i årets tour, men tyskeren hadde nok ønsket seg flere. Samtidig har spurtkanonen god erfaring med Champs-Élysées og står med to seirer (2013 og 2014) på prestisjeetappen.

André Greipel står uten en eneste etappeseier i årets tour, noe som må karakteriseres som en stor skuffelse. I fjor vant han fire etapper, inkludert avslutningen i Paris.

Tyskeren har aldri syklet Tour de France uten å vinne en etappe. Søndag kommer han til å gjøre alt for å opprettholde den statistikken.

— Greipel har slitt veldig i fjellene, men vi kan aldri avskrive ham. Kittel er mann mot mann den raskeste, og han har vunnet der før. Peter Sagan er også en kandidat, mens det i tillegg finnes et kobbel av andre spurtere som kommer til å være påskrudd, sier Ørn.

Kun seieren mangler

Kristoff har følgende plasseringer på etapper der han har hatt seierssjanse i årets Tour de France: 8, 11, 5, 4, 3, 2 og 2. — Matematisk så er det vel seier som må bli det neste, sier Ørn.

Han innrømmer at formen tatt i betraktning, konkurrentenes formutvikling og det faktum at Mark Cavendish har trukket seg fra touren, gjør Kristoff til en av de mest opplagte favorittene foran avslutningen i Paris.

— Han er i veldig bra form, men han har ikke fått overført det i en seier. Nå kan nesten den 16. etappen regnes som en seier, men han ønsker seg selvfølgelig en ekte seier. På søndag spiller det også inn hvem som har brukt minst krefter i fjellene og ikke minst klarer å holde seg friske. En uke med tøffe fjelletapper er en utmattelse for rytterne, slår Ørn fast.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff