Kaggestad fnyser av omstridt Froome-video: - En ren konspirasjonsteori

Sky-rytterens puls økte knapt da han rykket. Helt normalt, sier norske eksperter.

Johan Kaggestad tar Chris Froome i forsvar etter dopingbeskyldningene.
  • Nicholas Bergh

Chris Froome sto for en minneverdig prestasjon da han knuste konkurrentene på tirsdagens Tour de France-etappe opp til Anrette La Pierre Saint Martin.

Det er imidlertid et annet av Froomes fjellshow som har vært den store snakkisen i sykkelverdenen de siste dagene, nærmere bestemt britens seier opp til Mont Ventoux i 2013. Mandag publiserte nemlig franskmannen Antoine Vayer en video fra etappen, som også viste hvor mange watt (kraft) sykkelstjernen produserte og hvor høy pulsen hans var til enhver tid.

Her jubler Chris Froome etter den imponerende seieren tirsdag.

Froome har tidligere måttet svare på dopingspørsmål, og etter at videoen ble publisert, begynner folk på ny å spekulere. De synes det er mistenkelig at Froomes puls ikke øker mer enn den gjør når han rykker fra konkurrentene. Norske fysiologieksperter Aftenposten har vært i kontakt med, mener spekulasjonene er oppspinn. Les Johan Kaggestad og Jostein Halléns begrunnelse lenger ned i saken.

Vayer var trener i det dopingbefengte Festina-laget på 90-tallet, men har i senere år jobbet med å finne frem og publisere data for å rette et kritisk søkelys mot sykkelsporten.

Nå har han altså skapt voldsom debatt.

— Jeg har min mening, men folk skal ha muligheten til å for å danne sin egen, sier han til den danske avisen Ekstra Bladet.

Les også

Froome om dopingryktene: - Jeg prøver så godt jeg kan å være en talsmann for dopingfri sykling

Har naturlig lav makspuls

Etter at den først ble fjernet fra YouTube, har videoen på ny havnet på nettet igjen. Du kan blant annet se den på Vimeo.

Den sørafrikanske fysiologen Ross Tucker er blant dem som finner forholdet mellom watt og puls for Froome mistenkelig. Han har publisert en rekke analyser på sin Facebook-side.

Froomes makspuls er på rundt 160. — Makspulsen er medfødt. 160 er ikke umulig, men ganske lavt, sier Jostein Hallén, professor ved Norges Idrettshøgskole.

Med forbehold om at verdiene i videoen faktisk stemmer, økte Froomes hjerterytme for eksempel fra 152 slag i minuttet til 160 slag i minuttet etter at han rykket fra Nairo Quintana en drøy kilometer før mål.

Noen kilometere tidligere økte pulsen fra 155 til 162 etter at han rykket fra Alberto Contador.

Er denne pulsøkningen normal, eller kan det skyldes doping? Svaret fra TV 2-ekspert Johan Kaggestad er kontant.

— Det er bare en ren konspirasjonsteori fra folk som har lite peiling, sier Kaggestad, som er én av Norges ledende ekspert på fysisk trening.

Les også

Drepte Froome all spenningen?

Kaggestad: — Bare tull

Kaggestad mener Vayer og andre Froome-kritikere har misforstått fullstendig.

— Det går an å se på wattverdier, vind og underlaget. Det er ikke sensasjonelt det Froome gjorde. Det er en veldig bra prestasjon.

— De reagerer på at farten øker uten at pulsen øker. Men den fysiologiske definisjonen av rød sone er at pulsen ikke lenger øker, men at laktatverdiene øker, sier Kaggestad.

Topptrente utøvere som Froome når rød sone når de er litt over 90 prosent av maksimal hjertefrekvens.

De kan også være i rød sone i mange minutter.

Her sykler Chris Froom og Nairo Quntana sammen under Tour de France-etappen opp til Mont Ventoux i 2013. Froome parkerte senere Quintana så fullstendig at prestasjonen har skapt reaksjoner.

Dermed kan Froome rykke, og dermed produsere mye mer watt, uten at pulsen har en formidabel økning, forklarer Kaggestad.— I siste delen av den stigningen var han godt over rød sone. Jeg husker at han måtte ha få surstoffmaske da han kom over mål og kollapset, sier Kaggestad.

— Spekulasjonene er bare tull. Dette er elementær fysiologi, legger han til.

Fysiologiprofessor Jostein Hallén er enig med Kaggestad i at pulsverdiene i seg selv ikke er mistenkelige.

— Med pulskurver er det svært vanskelig å trekke noen konklusjoner. Når pulsen nærmer seg maksimal, øker den ikke så mye mer. En økning fra 152 til 160 er heller ikke ubetydelig, sier Hallén.

Les også

Sky frykter sensitiv Froome-data er stjålet

— Åpenhet skader ingen

Froomes lag Team Sky har satt advokater på saken. Sportsdirektør Dave Brailsford uttalte tidligere tirsdag at han fryktet sensitiv informasjon om Froome hadde blitt stjålet.

Den sørafrikanske fysiologiprofessoren Ross Tucker kritiserer Sky for mangel på åpenhet i en artikkel på nettstedet sportscientists.com.

— Åpenhet skader ingen, unntatt de som er avhengige av at prestasjonene forblir ukjent, skriver Tucker.

Jostein Hallén skjønner at proffsyklistene ønsker å holde informasjonen for seg selv.

— Det er vanskelig for utøvere å være åpne når det er så mye spekulasjoner om juks. Men det som er dumt er at folk som ikke har greie på det spekulerer i vildens sky, sier han.

Froome: - Hva har jeg gjort?

Spekulasjonene vil uten tvil rase videre etter Chris Froomes maktdemonstrasjon på tirsdagens Tour de France-etappe.

Etter målgang gikk briten ut mot ryktene.

– Hva har jeg gjort? Jeg prøver så godt jeg kan å være en talsmann for dopingfri sykling, sa Froome.

Han takk fram at han flere ganger har kommet med forslag om strengere testing, i tillegg til å ha snakket med CIRC, en organisasjon med oppgave å undersøke doping i sykkelsporten.

– Hva mer kan en ren utøver gjøre, spurte Froome.

Sky-rytteren la til at han skjønner at det stilles spørsmål med tanke på tidligere utgaver av touren.

– Men samtidig må det være en grad av respekt. Jeg har jobbet ekstremt hardt for å komme hit jeg er nå, og jeg har ikke tenkt å la noen ta det fra meg.

Chris Froome leder nå med 2 minutter og 52 sekunder på nestemann i sammendraget, Tejay van Garderen fra USA. Onsdag er det duket for en ny knallhard etappe i Pyreneene.