Sport

Kristoff misbrukte perfekt posisjon: - Jeg hadde ikke sjans

Nær seier i Paris.

Her jubler André Greipel etter seieren på den avsluttende etappen av Tour de France 2016. I bakgrunnen kan man skimte fjerdemann på etappen, Edvald Boasson Hagen i den norske mestertrøyen.
  • Fredrik Saltbones
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Alexander Kristoff fikk et flott opptrekk, og ledet med under 100 meter igjen på dagens avsluttende Tour de France-etappe på Champs-Élysées.

Kristoff manglet imidlertid den siste gnisten på oppløpet, og ble passert av vinneren André Greipel og regjerende verdensmester Peter Sagan.

— Vi var i perfekt posisjon, men Greipel var for sterk, sier Kristoff til TV 2. — Det så så lyst ut! ropte TV 2-kommentator Christian Paasche ut.

Kristoff innrømmer at han var i perfekt posisjon på oppløpet. Han ergrer seg imidlertid over at han måtte bruke store krefter på å posisjonere seg, etter at Katjusja-laget havnet på feil side av en velt like før mål.

I sedvanlig stil roset imidlertid Kristoff seierherren.

– Greipel var sterkere, rett og slett. Jeg spurtet alt jeg hadde, men han kom greit forbi. Han var sterkere enn meg. Jeg var ganske sliten da jeg kom inn i spurten, dessverre. Jeg ga alt jeg hadde, sier Kristoff.

- En tabbe

Greipel hadde mye større fart på de siste meterne, og klarte akkurat å stikke forhjulet foran grønnkledde Peter Sagan som kom i hundre bakfra.

Tyskeren var, i likhet med Kristoff, uten etappeseier i årets ritt før søndagens batalje. Etter rittet fortalte han at det langt fra var tilfeldig at han valgte å følge nordmannens hjul.

— Jeg prøvde bare å bevare roen. Da vi kom til finalen, var vi én mann for lite, så jeg valgte å følge Alexander Kristoff, som var den sterkeste. Men dette er en ny etappeseier i Tour de France. Det er vidunderlig, sier Greipel, som triumferte for 11. gang i det legendariske treukersrittet søndag.

Alexander Kristoff har altså lagt bak seg sitt andre strake Tour de France uten en etappeseier. Han fikk sitt store gjennombrudd i 2014, da han vant to etapeseire.

Her gratuleres sammenlagtvinner Chris Froome av sin kone Michelle Cound, som har parets sønn Kellan i sine armer.

Da Kristoff ble bedt om å oppsummere Frankrike-oppholdet, var det imidlertid ikke søndagens kraftspurt i Paris han var mest irritert over.– Jeg er litt skuffet over at jeg ikke klarte å vinne en etappe. Det var egentlig en tabbe at jeg ikke vant etappen i Bern, sier Kristoff.

Les mer om hvordan den tabben har påvirket Kristoff her: — Det har gått kraftig inn på ham.

Holst Enger punkterte

Mange hadde trukket frem det norske stortalentet Sondre Holst Enger som en outsider i søndagens avslutning. Holst Engers lag IAM hadde åpenbart tro på 22-åringen, og hadde hele laget i front med under 10 kilometer igjen.

Så skjedde imidlertid det fatale: Holst Enger punkterte og ble med det etterlatt av det fremadstormende hovedfeltet.

Dermed var det bare to norske håp igjen i finalen. Edvald Boasson Hagen satt også i god posisjon på den siste kilometeren, og endte til slutt på en fjerdeplass på det som er spurternes aller største dag i sykkelkalenderen.

Chris Froome kom seg helskinnet i gjennom dagens etappe, og sikret dermed sin tredje sammenlagtseier i storrittet. Peter Sagan tok den grønne trøyen, Adam Yates tok den hvite ungdomstrøyen, mens Rafal Majka tok klatretrøyen.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen
  3. Alexander Kristoff