Sport

Olimb-brødrene løste VM-floka: - Herlig lagmoral

— Det var som om hundre kilo forsvant fra skuldrene da Andreas Martinsen scoret. To poeng er så mye bedre enn bare ett, fastslo Mathis Olimb.

Roy Johansen satte brødrene Ken André (t.h.) og Mathis Olimb sammen med Mats Rosseli Olsen i kampen mot Sveits. Det var full klaff.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Norge-Sveits 4-3 (etter spilleforlengelse)

MOSKVA: Det tok 24 timer, så var Norge med i VM igjen. — Men det er fortsatt en kamp for å overleve, minnet Roy Johansen om.

Les også

Hockeyguttas VM-revansj: Martinsen fikset seier over topplag

VM-dramaet fikk en god slutt selv om det var blytungt da Sveits utlignet med ti sekunder igjen av kampen.

— Det gjorde så vondt. Man hadde bare lyst til å slå i stykke kølla, men vi pratet i stedet om å få ny energi. Om at to poeng var mye bedre enn bare ett, forklarte Mathis Olimb. Selv gikk han rundt og oppildnet lagkameratene før forlengningen.

— Jeg synes vi viste en herlig lagmoral, slo eldstebror Olimb fast.

Vellykket bytte

Trener Roy Johansen hadde latt Andreas Martinsen og Mats Rosseli Olsen bytte rekker etter tapet for Danmark. Det var et sjakktrekk. Rosseli Olsen fant tonen umiddelbart med Olimb-brødrene, og plutselig ble den velspillende rekka også målfarlig.

— Egentlig var vi bra også mot Danmark, men alt ser så mye bedre ut når vi gjør mål, la Mathis Olimb til.

Han var involvert i alle de tre scoringene Norge fikk i overtall. Ett satte han inn selv, de to andre serverte han til broder Ken André og Andreas Martinsen. Lillebror ble i tillegg kåret til Norges beste spiller i kampen.

— Hadde bare Mathis Olimb hatt et bedre skudd, ville han spilt i NHL, sa trener Johansen.

Sammen i Sverige

Nå gjør han ikke det, men neste sesong spiller brødrene Olimb sammen i den svenske klubben Linköping.

— Jeg er allerede begynt å glede meg, forklarte Mathis Olimb.

De to brødrene elsker både å trene og spille så mye som mulig. De snakker mye sammen om detaljer de kan gjøre sammen som gir spillet noe ekstra. I de to første VM-kampene har de i hvert fall servert ekstra krydder.

Etter gårsdagens kamp mot Sveits står både Latvia, Sveits, Kasakhstan og Norge på to poeng.

— Vi skal ikke grave oss for langt ned etter et tap og ikke ta av etter en seier, men to poeng nå gir en mye bedre stemning i laget. Det betyr en litt hyggeligere hviledag (mandag), og det blir bedre stemning i troppen, forklarte Roy Johansen.

- Viktig, sa Martinsen

— Ett av de viktigste målene jeg har scoret, sa matchvinner Andreas Martinsen om scoringen som kom 3.23 min. ut i forlengningen.

- Jeg bare snudde meg og satset på å skyte høyt. Det neste jeg så, var at lagkameratene kom stormende mot meg. Det var en deilig følelse , sa NHL-proffen.

— Jeg tror at den rekka med Zuccarello, Martinsen og Bastiansen kommer til å bli veldig viktig for oss fremover. Dessuten kjørte vi mye med alle fire rekkene. Det er helt nødvendig når kampene kommer så tett. Alle rekkene fikk positive opplevelser, understreket Roy Johansen.

Han skrøt også veldig av Martin Røymark som scoret Norges andre mål etter strålende forarbeid av Kristian Forsberg.

På militærparade

I dag skal hele laget på militærparade i forbindelse med at russerne feirer seieren over Tyskland i andre verdenskrig. Det er viktig å gjøre noe helt annet for å koble av under et langt mesterskap.

Så venter et overraskende godt lag fra Kasakhstan tirsdag kveld.

— De er gufne. De ser ikke så farlige ut, men de spiller i KHL og er vante til å forsvare seg. Så har de noen kvalitetsspillere som scorer på de sjansene de får. De trenger ikke mange muligheter for å score, advarte landslagssjefen om.

Etter hans mening er Danmark det svakeste laget i puljen, et lag Norge altså tapte 0-3 for i åpningskampen.

— Vi var bedre enn dem, men det er ikke alltid man vinner selv om man er best, sa Johansen.

Les mer om

  1. Ishockey