Sport

Eiking vraket til Tour de France: - Jeg er helt knust

Askøyværingen føler seg lurt av eget lag.

VRAKET: Odd Christian Eiking skal ikke til Frankrike i sommer.
  • Magnus Wikan

I lang tid har Odd Christian Eiking trodd at han skulle sykle årets Tour de France. Det var jo den viktigste grunnen til at han signerte kontrakten med Wanty-Groupe Gobert i fjor.

I år har han vært med på alle høydesamlinger, alle treningsleirer og alle rekognoseringer av traseen sammen med den antatte Tour de France-troppen til det belgiske laget.

Han følte seg sikker på deltakelse.

Les også

Vita Heine knuste alle: – Jeg trengte en opptur

Men elleve dager før starten fikk han kontrabeskjeden.

– Jeg ble ikke tatt ut. Jeg er helt knust, sier Eiking til Bergens Tidende tirsdag morgen.

Uenig i begrunnelsen

Wanty offentliggjorde laget på formiddagen samme dag. Timothy Dupont, Guillaume van Keirsbulck og Dion Smith fikk de siste tre plassene.

De fem første ble bekreftet forrige uke.

– Jeg skjønte det egentlig i går kveld. Da det første uttaket kom, og resten drøyet, så jeg det komme, sier Eiking.

OFFENSIV: Odd Christian Eiking ble belønnet med laksetrøyen etter å ha vært den mest offensive rytteren under VM-fellesstarten.
Les også

Ny forskning i Bergen skal gi svar på hvordan mensen påvirker idrettsprestasjonen

Begrunnelsen han har fått av sportsdirektørene er at de frykter at han ikke ville være i stand til å fullføre alle etappene. Askøyværingen har slitt med sykdom denne sesongen, og måtte for kort tid tilbake stå av Critérium Dauphine etter mageproblemer.

– Jeg er uenig i begrunnelsen. De tvilte ikke på min fysiske kapasitet, men mente likevel at det var for risikabelt å ta meg med – i tilfelle jeg plutselig måtte bryte, sier Eiking.

Til lagets nettsider sier sportsdirektør Hilarie van Schueren følgende:

– Uttaket var veldig vanskelig, og vi håper at vi ikke har gjort en tabbe. Vi måtte finne en balanse i laget, med tanke på at det er mange fjelletapper, flate etapper og en lagtempo.

Føler seg lurt

Eiking føler seg ført bak lyset.

– Måten dette har skjedd på er det verste. Jeg har vært med på hele oppkjøringen. Støtteapparatet og sportsdirektørene har snakket til meg som om jeg skulle være med. Fortalt hvilke hoteller vi skal bo på og så videre. Så kommer de med den beskjeden elleve dager før start ... Det kunne ikke vært kjipere, sier han, og fortsetter:

– Jeg føler meg litt lurt.

Les også

Bergensk suksess i sykkel-NM

Hovedårsaken til at han signerte for det belgiske kontinentallaget i fjor, var mulighetene for å kjøre Tour de France denne sommeren. Selv har han aldri lagt skjul på at det også har vært det store sesongmålet.

– Det var derfor jeg signerte med dem, ja, men nå høres det jo nesten pinlig ut. Dette er helt sinnssykt kjipt, sier Eiking, som hadde flere tilbud da han var kontraktsløs.

Til Østerrike

– Jeg vet jo ikke om jeg hadde syklet Tour de France for noen av de andre lagene heller. Det ble som det ble, en dårlig avgjørelse. Urettferdige uttak kan skje overalt, sier han.

I stedet for Tour de France skal han nå kjøre Østerrike rundt, som starter samtidig som det franske rittet. Der skal han være lagets kaptein.

– Det er ikke akkurat noen trøst, selv om nivået er høyt der. Men jeg skal prøve å ikke være for destruktiv. Jeg skal prøve å vinne der, selv om det blir vanskelig å riste av seg dette.

– Er dette den største nedturen i karrieren din?

– Ja, det er det.

Både Tour de France og Østerrike rundt starter 7. juli.

Les også

  1. Det eneste typiske med Brann anno 2018 er at de ikke taper

  2. Brann-børsen: Sammenliknes med Askeladdens hjelper

  3. Eiking nærmer seg Tour de France: Dette er etappene han har pekt ut

  4. Video: Her avgjør han kampen for Brann

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkelritt