Sport

Dopingmistenkt Froome jakter på historisk trippel. Kaggestad mener det er best om han ikke stiller til start.

Fredag starter Froome i Giro d’Italia. Chris Froome satser på tre Grand tour-seire på rad, men så kan karrièren få en ufrivillig pause.

Chris Froome er i svært hardt vær for tiden. Samtidig som han skal forsøke å vinne sin tredje Grand tour på rad, risikerer han å bli utestengt for brudd på dopingreglementet.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

I morgen går startskuddet for årets utgave av Giro d’Italia. Sykkelfans har i år hatt nok av temaer å diskutere i forkant av det 109 år gamle rittet. For det første skal de tre første etappene sykles i Israel. For det andre stiller Chris Froome, syklisten som i løpet av de nærmeste månedene får svar på om han utestenges for brudd på dopingreglementet.

Dersom Chris Froome vinner årets utgave av det italienske etapperittet, vil han i en kort periode være regjerende mester i alle de tre store etapperittene. I fjor vant han Tour de France og Vuelta d’España, og vinner han Giro d’Italia i år, vil han bli den tredje som klarer bragden. Eddy Merckx klarte det i 1975–1976, og Bernard Hinault klarte det i 1982–83.

– Jeg tenker bare på å vinne dette rittet. Jeg tenker ikke på juli. Jeg tenker på å gjøre det beste jeg kan de neste ukene, og målet er å stå på det øverste trinnet når vi kommer til Roma sier Froome, ifølge Telegraph.

Når Froome sier at han ikke tenker på juli, er det en eventuell dopingdom med påfølgende utestengelse han tenker på. I desember ble det lekket at han hadde for høye verdier av salbutamol, eller astmamedisin i blodet etter seieren i fjorårets Vuelta d’España.

Dersom han blir dømt, mister han fjorårets seier i Vueltaen.

Les også

  1. Tour de France-legende fnyser av mulig Froome-forklaring: – Latterlig

  2. Kritikk mot OL- og Tour de France-vinner: – Han gikk over den etiske grensen

Konkurrerer før dommen

Dommen skal etter planen komme på et tidspunkt mellom Giro d’Italia som avsluttes i slutten av mai, og Tour de France, som starter i begynnelsen av juli.

Salbutamol er ikke et forbudt stoff i seg selv, men de nivåene som ble funnet i Froome, overgår grenseverdiene. I Froomes urinprøve ble det påvist en konsentrasjon på 2000 nanogram per millimeter, det dobbelte av tillatte.

Sky-leiren og Froome selv nekter for å ha gjort noe galt, og tror på en frifinnelse. Og siden salbutamol er et stoff som ikke fører til automatisk utestengelse, har han fortsatt lov til å konkurrere så mye han vil til en eventuell dom er klar.

– Man kan stille spørsmål ved regelverket om det er bra nok. Mange sykkellag tar syklisten ut av laget dersom de har dopingsaker hengende over seg, uansett kategori, sier TV 2s sykkelkommentator Mads Kaggestad til Adresseavisen.

Han har forståelse for at både ryttere og sykkelfans reagerer på at den kenyanskfødte briten stiller til start med en ventende dom hengende over seg.

– For folk som ikke har satt seg inn i reglene, fremstår det som rot. Det kaster jo en skygge over rittet, og for sykkelsportens del hadde det beste vært at han ikke var der, sier Kaggestad.

Mads Kaggestad er sykkelkommentator og antidopingekspert for TV 2.
Les også

Rittdirektør: – Vi må inkludere de som kaster ut syndebukkene

Dopinginformasjon lekket

Froomes kanskje sterkeste konkurrent i årets Giro, fjorårets vinner Tom Dumoulin har sagt at han ikke hadde fått lov til å sykle dersom han hadde vært i samme situasjon som konkurrenten. Han sykler for Sunweb, som er tilknyttet MPCC (Movement for Credible Cycling). Med en slik sak, hadde ryttere på lag tilknyttet MPCC vært utestengt fra konkurranser. Sky er ikke ett av de lagene.

– Det er ikke bra for syklingen. Ingen liker å starte Giroen med tvil og usikkerhet. Kanskje vinner han Giroen, og så blir han utestengt noen uker senere. Det er ikke bra for han, det er ikke bra for noe. Men det er slik det er, og jeg kan ikke endre det, sa Dumoulin ifølge Cyclingweekly.

Men likevel mener han at Froome er urettferdig behandlet, i og med at nyheten om den positive prøven aldri skulle vært kjent. Da Johnsrud Sundby leverte en test med for høye verdier av det samme virkestoffet, ble nyheten først kjent etter at han ble dømt for brudd på dopingreglementet.

– Sånn sett har Froome blitt urettferdig behandlet. Denne saken skulle vært konfidensiell, og det er et brudd i rutinene at den er lekket ut. Det er stor sannsynlighet for at det er mange utøvere i forskjellige idretter som har slike saker hengende over seg, som vi aldri får vite om, sier Kaggestad.

Tom Dumoulin vant fjorårets Giro, og sier han ikke hadde fått lov til å starte med en pågående dopingsak mot seg.
Les også

UCI-presidenten lover rask avgjørelse i Froomes dopingsak

Fikk kastet urin etter seg

Chris Froome og resten av Sky-laget er vant til negativ oppmerksomhet hver gang de sykler i store ritt. Buing langs løypa er normalt, og et år fikk Froome kastet urin etter seg. Kaggestad håper at Froome slipper å bli mobbet langs løypa i Giroen.

– Jeg håper at han ikke blir trakassert, men vi har sett at det har vært mye pøbling langs løypa, og jeg frykter at det kan skje igjen. Det handler om uvitenhet, fordi de ikke har satt seg inn i reglene. Men jeg tror Froome er mentalt forberedt på at det kan bli episoder med folk som ikke kan oppføre seg, sier Kaggestad.

Til tross for utfordringene briten opplever tror sykkeleksperten at han har sjanse til å vinne etapperittet.

– Han er i god form, og er den med mest erfaring. Han har med seg et veldig sterkt lag, men møter sterk motstand, blant annet fra Tom Dumoulin. Men jeg tror at saken preger han, for han har kanskje ikke vært så skarp i oppkjøringen som tidligere, sier Kaggestad.

Han tror også at briten satser på å få sykle Tour de France, og har dermed planlagt en formtopp til Frankrike. Selv har briten sagt at det vil være en stor skam dersom han ikke får stille til start.

– Det er en stor skam om ikke den regjerende mester og firedobbelte vinner ikke vil stå på startstreken, når reglene sier at han kan. Det vil være et stort tap for sporten, sier Froome i et intervju med Eurosport.

Her feirer Chris Froome sammenlagtseieren i Vuelta d’España i fjor. Senere ble det kjent at han er mistenkt for brudd på dopingbestemmelsene.
Les også

52 utøvere er tatt for bruk av samme stoff som Froome og Johnsrud Sundby

– Bismak

Men i løpet av de neste fire dagene er det Israel som gjelder. Det har kommet sterke reaksjoner på at de tre første etappene av det italienske rittet er blitt lagt til Israel. I morgen er det tempoetappe i Jerusalem, lørdag skal det sykles 167 kilometer fra Haifa til Tel Aviv, og på søndag sykler feltet fra Be'er Sheva til den lille byen Eilat ved Rødehavet.

– Jeg har ikke så veldig stor sans for mye av den politikken staten Israel driver. Det er litt synd at idretten gir arrangementene sine til de områdene, og fungerer som propaganda for dem. Jeg synes det er dristig sikkerhetsmessig. Det har vært en veldig turbulent tid, og det er mange uskyldige som ødelegger livet sitt. Det er masse urett som skjer. Så for min del blir det litt Giro d’Italia med bismak, mener Kaggestad.

Froome er kanskje den største favoritten i rittet, men får sterk konkurranse av nederlandske Dumoulin og hjemmehåpet Fabio Aru. Årets ritt er preget av mange harde fjell, blant annet opp Monte Zoncolan, som er regnet som den hardeste klatringen i Europa.

I fjor syklet trønderen Sindre Lunke for Sunweb. I år sykler Vegard Stake Laengen for UAE-Team Emirates.

Les mer om

  1. Chris Froome
  2. Mads Kaggestad
  3. Tour de France