TV 2 risikerer å bli utestengt fra OL

Feiden mellom TV 2 og Discovery hardner til. Nå nektes TV 2 akkreditering i hockey-VM og risikerer å bli nektet TV-akkreditering til OL i Pyeongchang.

Nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, har hisset på seg Discovery og Fotball Media.
  • Kurt B. M. Haugli

Discovery har TV-rettighetene til VM i ishockey i mai. Nå blir TV 2 nektet å jobbe med egen akkreditering under mesterskapet ettersom det er rettighetshaver Discovery som styrer utdelingen av TV-akkrediteringer.

TV 2 får heller ikke vite om de får sende folk til OL i Pyeongchang neste år.

Onsdag ble det også klart at spillere og trenere i norsk toppfotball blir bedt om ikke å stille opp i den omstridte sendingen FotballXtra på TV 2.

Alt dette handler om feiden mellom Fotball Media og TV 2 ettersom sistnevnte sender scoringsbilder fra Eliteserien i FotballXtra mens kampene fortsatt pågår. Discovery mener TV 2 går utover den såkalte nyhetsretten til å vise rettighetsbelagte bilder. Fotball Media har stevnet TV 2 for retten slik at praksisen kan stoppes.

Davy Wathne holder sendingene som setter sinnene i kok i Fotball Media og Discovery.

– Anslag mot pressefriheten

I TV 2 reageres det på akkrediteringsbråket.

– Det er et anslag mot pressefriheten. Å bli nektet å bedrive nyhetsjournalistikk på slike arrangementer, har vi aldri vært borti tidligere, sier Jan Ove Årsæther som er nyhets- og sportsredaktør i TV 2.

Han reagerer sterkt på at akkrediteringer til andre arrangementer blir koblet opp mot konflikten om fotball.

Den bitre krangelen mellom TV 2 og Fotball Media og Discovery om retten til å vise scoringer fra norsk fotball, får altså nå direkte konsekvenser for TV 2-sportens dekning av andre større begivenheter.

Aftenposten sitter på opplysninger om at Discovery nekter TV 2 akkreditering til det kommende hockeymesterskapet i Paris og Köln i mai. De nekter også å møte TV 2 til diskusjoner om akkrediteringer til vinter-OL i Pyeongchang neste år. Discovery har kjøpt TV-rettighetene til begge disse to store idrettsbegivenhetene.

Dette blir bekreftet av Discovery.

Jan-Erik Aalbu i Discovery vil ikke møte TV 2 til diskusjon om OL-akkrediteringer så lenge TV 2 sender scoringer mens kampene pågår.

– Vi er av den oppfatningen at TV 2 bevisst misbruker nyhetsretten for å snylte på eksklusive rettigheter. I avtalen vi har med fotballen ligger det at vi, som rettighetshaver, ikke kan vise studiosending med fortløpende høydepunkter på åpen kanal. Dette overholdt TV2 da de selv eide rettighetene. Vi har alltid vært opptatt av å ha et godt forhold til TV 2, men før problematikken rundt nyhetsrett og deres bruk av klipp i forbindelse med Eliteserien er løst, er det ikke naturlig for oss å ha dialog med dem om tilgang til våre øvrige rettigheter, sier Espen Skoland som er kommunikasjonsdirektør i Discovery Norge.

Han mener det er en helt klar sammenheng mellom fotballkrangelen og akkrediteringer til andre mesterskap.

– TV 2 uthuler en av våre største rettigheter, og vi er lite interessert i å gjøre det lettere for dem å uthule flere av rettighetene. Derfor ser vi dette i en helt klar sammenheng.

Vil ikke møtes før fotballen er avklart

TV 2 påberoper seg nyhetsretten i Åndsverkloven når de viser fotballbilder. Altså retten til å vise klipp fra nyhetshendelser med stor allmenn interesse selv om man ikke har TV-rettigheter. Fotball Media, som eier rettighetene og har solgt disse videre til Discovery, bestrider dette og har stevnet TV 2 for retten.

– Det er et maktmiddel de har, men jeg vil på det sterkeste oppfordre dem til å la journalister jobbe med journalistikk så får juristene behandle nyhetsretten, sier Jan Ove Årsæther.

Det er ikke aktuelt for Discovery å snakke om akkrediteringer før det er blitt en avklaring om visning av klipp i FotballXtra på TV 2. Årsæther oppfatter det slik at pr. dags dato så er TV 2 også avskåret fra å dekke OL i Pyeongchang i februar neste år.

– Vi har fått beskjed om at det ikke blir snakk om akkrediteringer, så lenge det er en uavklart konflikt om nyhetsretten og norsk fotball.

TV 2 i lignende konflikt

Discovery har kjøpt TV-rettighetene til de to øverste divisjonen i norsk fotball av Fotball Media. De betalte 2,4 milliarder kroner for disse rettighetene for perioden 2017 til 2022.

Fotball Media forvalter rettighetene på vegne av Norges Fotballforbund (NFF). NFF eier halvparten av selskapet, mens andre halvpart eies av toppklubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball.

Jan Ove Årsæther innrømmer gjerne at de hare vært i en lignende konflikt med NRK og VGTV. NRK viste scoringer fra pågående kamper i Dagsrevyen og Sportsrevyen. Det likte TV 2 dårlig den gangen.

– Parallellen, dersom vi skulle ha reagert på samme måte, ville da vært at vi for eksempel ville ha nektet NRK akkrediteringer til OL i Sotsji.

Reagerer kraftig

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, finner Discoverys handlemåte som underlig. Hun er forbauset over at konflikten mellom de to TV-kanalene nå flyter over til andre områder.

– Det står endog i Vær varsom-plakaten at avtaler om eksklusiv formidling av arrangementer ikke skal være til hinder for fri nyhetsformidling. Dersom det er slik at man nå nærmest straffer et nyhetsmedium ved å hindre dem å drive nyhetsformidling i andre områder enn der det er tvist, så reagerer jeg på det, sier Floberghagen til Aftenposten.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Fra Discoverys side blir det slått fast at TV 2 ikke er forhindret fra å drive vanlig nyhetsformidling. De kan akkreditere seg som skrivende presse, men TV-kanalen vil ikke få tilgang til arenaen med kamerateam.

– Hvis dette skulle ende med at TV 2 ikke får akkreditering, så betyr ikke det at de ikke får muligheter til å utøve journalistikk rundt OL og hockey-VM.

Det forutsetter at TV-kanalens medarbeider må være på jobb uten kamera og mikrofon.

TV 2 hadde planer om å sende ett kamerateam (journalist/fotograf) til hockey-VM. De har av naturlige grunner ikke kommet langt i diskusjonen om hvordan de skulle dekke OL neste år, men hadde i utgangspunktet tenkt å sende tre kamerateam.

Da TV 2 hadde rettighetene til OL (Sotsji 2014 og Rio 2016), fikk NRK seks akkrediteringer. Den avtalen baserte seg på hvor mange akkrediteringer TV 2 fikk i de to foregående OL fra NRK.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking22163350292151
2Bodø/Glimt22154357292849
3Tromsø22143533231045
4Brann22133639251442
5Molde22125548242441
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk