Breivang på vei mot landslagsrekord: - Så lenge jeg er motivert, ser jeg ingen begrensninger

Tirsdag ble Karoline Dyhre Breivang uttatt til EM. Det betyr at hun i generalprøven kommer til å ta landskamprekorden til Susann Goksør Bjerkrheim.

Landslagsdraktene har forandret seg. Karoline Dyhre Breivang også, men når troppene tas ut er statusen den samme: "Karo" er med. Siste søndag i november setter hun i Oslo Spektrum ny landskamprekord.

"Karo" har vært på landslaget siden 2000. Hun blir der så lenge det er bruk for henne. Larvik-spilleren er fortsatt topp motivert.

– Jeg har ikke tenkt så mye på rekorden. Det viktigste er at vi får satt sammen et lag som kan vinne kamper. Men jeg ville løyet hvis jeg sa at jeg ikke har tenkt på rekorden i det hele tatt. Når jeg har orden på tallene for alle andre, så har jeg selvfølgelig også orden på mine egne, sier håndballjentenes selvbestaltede ordenskvinne. Bursdager, antall landskamper, spillere på diverse lag – bare spør "Karo". Hun har oversikt over alt.

Les også

Landslagsstjernen pådro seg kjevebrudd på trening

294 landskamper står bæringen med før Møbelringen Cup på hjemmebane i slutten av måneden. Da venter Danmark og Frankrike i Larvik og Serbia i Oslo Spektrum. Unngår "Karo" skader, blir kampen i hovedstaden den 297. for superveteranen. Det er én mer Susann Goksør Bjerkrheim.

– Det er litt rart. Susann har jo vært frøken håndball.

Ble sagt opp i 2011

Dyhre Breivang kunne kanskje ha passert rekorden til Goksør Bjerkrheim for lenge siden. Etter debuten i EM 2000, ble det år hvor knærne ikke gikk gjennom EU-kontrollen.

– Hvis du tenker på skader, tok jeg menisken i 2001, korsbåndet i 2002 og i 2003 var jeg ikke god nok. Men hadde alt gått på skinner, er det ikke sikkert jeg ville ha vært med lenger. Så kan man også si at jeg kunne fått flere kamper hvis reglene hadde vært som nå, at du kan ha 16 spillere i troppen. Da jeg debuterte, var det 12. Men etter skadetrøbbel de første årene, har jeg siden jeg kom til Larvik i 2005 bare stått over ni-ti kamper.

Karoline Dyhre Breivang er den eneste som er igjen fra det norske landslaget fra EM i 2000. Her jubler hun etter 29-22-seieren over Danmark i det mesterskapet.

– Du er blitt sagt opp også?– Ja, jeg fikk oppsigelse i 2011. Det var ikke noe gøy. Så tenkte jeg at skal han (Thorir Hergeirsson) få rett i at jeg er ferdig, eller ikke? Det endte med at jeg fikk rett.

– 35 år, 294 kamper – hvor lenge får vi se "Karo" i Larvik— og landslagsdrakt?

– Kontrakten min med Larvik går ut etter denne sesongen. Vi har ikke begynt å snakke om forlengelse, men jeg har ingen planer om å gi meg. Jeg stortrives med håndballivet. Så lenge jeg har tid til restitusjon og er motivert, ser jeg ingen begrensninger. Men det spørs jo også hvor lenge de vil ha meg med? sier bakspilleren, som har begynt å planlegge også et liv uten ball. Sammen med Gro Hammerseng-Edin går hun på ledelseskurset til Hans Trygve Kristiansen, kalt Fra ord til handling.

– Jeg får aldri en ny jobb hvor jeg er blant verdens beste, sier "Karo" underfundig og lar tankene gå til dagens glade dager med Larvik og landslaget.

– Hva med barn?

– Ja, jeg må passe på det også, men ingen planer, røper 35-åringen, som har kjæresten Thomas boende i Oslo.

Mer fysisk spill

"Karoline Dyhre Breivang er den eneste som er igjen fra EM-laget 2000. – Hva syns du om utviklingen på disse 14 årene?

– Håndballen er blitt mer fysisk. Noen ganger er det på kanten. Jeg synes synd på strekspillerne. Selv løper jeg en del overganger og får også kjenne på det. Jeg får en del blåmerker, men deler ut noen selv også. Har lært meg noen tjuvtriks. Da jeg begynte å spille E-cup, kunne jeg ingen ting, sier Hosle-jenta, som konstaterer at hun er med på "nye Norge" for femte gang! EM-optimismen er til stede.

– Når norske jenter får på seg landslagsdrakt, vokser også lysten til å lykkes. Det er mye spisskompetanse, vilje og ferdigheter i gruppen, fastslår "Karo", som ikke føler at alderen tynger.

– Da vi skulle skrive autografer etter kampen mot Skrim på Kongsberg, ble jeg spurt om jeg var Nora Mørk, ler rekorddamen.

– Jeg holder meg bra!

Fakta

Karoline Dyhre Breivang

Født 10. mai 1980

Klubb: Larvik (tidligere Hosle og Stabæk)

Landskamper/mål 294–471

Meritter: To OL-gull, ett VM-gull, fire EM-gull, en Champion League-tittel, en cupvinnercup, åtte NM-gull, ni seriegull, ni sluttspillgull. Fikk prisen som årets lagspiller på Idrettsgallaen i 2012. Annet: Pappa Per og mamma Toril er tidligere Stabæk-spillere. Sistnevnte jobber i håndballforbundet.