Sport

Boasson Hagen: - Jeg har tenkt å være i toppen i mange år fremover

Søndag jakter Edvald Boasson Hagen Norges fineste sykkeltrøye. Det er på tide å bli lagt merke til igjen.

I 2011 tok Edvald Boasson Hagen to etappeseire i Tour de France. Dette er fra hans aller første da han bl.a. slo Thor Hushovd (t.h. i gul trøye).
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Han var på god vei mot tronen i internasjonal sykkelsport. Men hvor ble det av ham? Han ble rett og slett borte.

Det har skjedd noe med Edvald Boasson Hagen. Han er seg selv igjen. Han nikker igjen blidt når han treffer en gammel bladfyk, byr litt på seg selv og spør hvor vi ønsker å ta bildet?

Følg NM i landevei direkte her

To års seierstørke er definitivt over. Det er ikke like stort å vinne en etappe i Tour des Fjords i Stavanger og et tempo-NM i Brumunddal som å vinne to etapper i Tour de France eller klassikeren Gent-Wevelgem. Men etter to år er du ikke så kresen, ett sted må man begynne igjen. Og når du først vet at du kan vinne igjen, så kommer den neste mye enklere.

En av endringene Edvald Boasson Hagen og trener Fredrik Mohn har gjort denne sesongen er å legge mer av treningen til Norge. Poenget er å ha det kjekt også i fritiden.

La oss bare ikke villede noen: 28-åringen er ennå ikke helt der han var for to-tre år siden. Det mangler noe på timing og trykk. Men han er på god vei mot toppen igjen.

Tror ikke på ham

— Der har jeg planer om å være i mange år fremover, sier mannen som mange på den internasjonale arenaen har satt en strek over. Han de aldri tror kommer til å vinne noe stort igjen.

Det vet sykkelrytteren som satte Rudsbygd på kartet. Han vet han har noe å bevise. Det er ikke noen bedre arena å vise det på enn under Tour de France som starter lørdag 4. juli. Der skal nordmannen lede tidenes første afrikanske lag i verdens største sykkelritt.

Les også

Trøyen som kan avgjøre syklistenes proff-fremtid

— Jeg drømmer om at han skal kunne vinne en etappe allerede i år. Men jeg ser for meg at han kanskje får et år som da han syklet sin aller første Tour (2010), noen tredje- og kanskje annenplasser. Det vil jeg synes er storveies. Så får vi heller bruke litt mer tid på det lille siste for å få ham helt frem igjen, sier trener Fredrik Mohn før han skynder seg å legge til:

— Vi kan ikke være for tålmodige heller. Det er mye verre for ham om folk er likegyldige og ikke forventer noe av ham.

Den nygamle treneren er lite lysten på å snakke om årene da han ikke hadde ansvaret for Boasson Hagen. Men én ting er han klar på:

— Edvald så ikke veldig happy ut!

Hadde alt å tape

Mohn hadde egentlig alt å tape da Boasson Hagen i fjor høst ringte og lurte på om de kunne ta opp samarbeidet igjen.

— Jeg måtte bruke litt tid, men valget var egentlig enkelt. Han er en så positiv gutt å jobbe med, forklarer Mohn.

Noe det første de gjorde var å bygge mer muskler. I Sky var gutten mer og mer blitt en hjelperytter som ikke trengte kraft og eksplosivitet når han skulle taue feltet inn i fjellene.

— Når man jobber med nye ting hender det man mister noe på veien og må bruke tid for å finne tilbake. Det er nok det samme med Edvald. Det første målet har vært å få ham tilbake der han var. Men så er spørsmålet om det er godt nok? Han har ikke den rå spurten til Alexander Kristoff, Mark Cavendish og noen av de nye spurtkanonene. Men heller ikke da han var på topp kunne han matche Cavendish på en flat spurt. Edvald er mer en allrounder som vinner en spurt i de rette situasjoner. Mot overmakten kan han ikke vinne, påpeker treneren.

Da Boasson Hagen gikk til topps på den siste etappen av Tour des Fjords skjedde det i Alexander Kristoffs hjemby Stavanger. Men klemmene satt løst hos siddisene også. Så etterlengtet var det å se Boasson Hagen vinne igjen.

Besluttsom igjen

Det var noe med måten han vant på også. Den bestemte måten han tråkket til på da han skapte det avgjørende bruddet i "Grisabakken" og etterpå gjorde de andre til statister i spurten.

Under Tour de France er han lovet den hjelpen han kan få av de andre på laget. Men sammenlignet med de store spurttogene er MTN-Qhubeka som et lite lokaltog. Tyler Farrar og Reinhart Janse van Rensburg kan gjøre en jobb i en massespurt, de andre kan det ikke. Den store forskjellen for nordmannen er nok at han får alle de sjansene han vil ha til å skape sin egen suksess. Han behøver ikke slite for en annen manns sammenlagtseier.

— Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake til Tour de France. Vi skal gå etter etappeseire og vise oss frem. Kanskje kan vi få noen dager i en av trøyene, det var veldig stort da Daniel Teklehaimanot (fra Eritrea) vant klatretrøya i Criterum du Dauphiné. Selv tror jeg nok sjansene mine er best den første uken, forhåpentlig er det mulig å komme i noen brudd som holder til mål, sier mannen som i dag skal vise hjemmefansen på Lillehammer at han er på rett vei igjen.

Torsdag var han helt overlegen på tempo-NM og sørget for at han i hvert fall får én etappe – den første – i den norske mestertrøya. I dag vet han at det blir mye tøffere, men premien er også så mye større. Alexander Kristoff er også på jakt etter den samme trøya for å ha den under Tour de France.

— Jeg håper bare det blir kjørt hardt fra start, at flere tar ansvar og ikke bare sitter og venter på at proffene skal gjøre jobben. For meg er det en klar fordel om vi klarer å kjøre av Kristoff, men han har vist i hele år at han er veldig sterk, forklarer Edvald Boasson Hagen.

Les også

  1. Armstrong kommer tilbake til Tour de France i juli: − Han ser på seg selv som kongen

  2. Vangstad tok sølv NM-tempoen

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen