Sport

Landslagssjefen trakk seg etter SMS-tabbe

Alpintsjefen stemplet sveitsere som fremmedfiendtlige. Det angrer han på nå.

Rudi Huber er ferdig som trener for det sveitsiske alpinlandslaget, etter at en SMS der han kritiserte Sveits ble lekket til pressen i landet.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Østerrikeren Rudi Huber var sjef for sveitsernes alpintlandslag. Han følte seg ikke velkommen i nabolandet.

I Sveits er alpint blant de aller viktigste idrettene. Dermed har en pågående sms-skandale, som sveitsiske tabloidaviser kaller det, fått massiv oppmerksomhet i alpelandet.

Hovedpersonen er østerrikeren Rudi Huber, som var sjef for det sveitsiske alpinlandslaget helt til han trakk seg søndag kveld.

Årsaken er en tekstmelding Huber sendte til en østerriksk bekjent. Vedkommende var aktuell for en stilling i det sveitsiske alpinforbundet, og spurte derfor Huber om han ville anbefale å jobbe i det østerriske forbundet.

Svaret fra Huber kan tolkes om et rungende «nei».

— Jeg kan ikke anbefale deg som østerriker å jobbe i Sveits. Du kan umulig være så dyktig at du ikke vil bli konstant kritisert. Fremmedfiendligheten er ekstrem, skrev Huber tekstmeldingen, som tabloidavisen Blick har fått tak i.

Hetland: - Hadde det fint i Sveits

Huber følte seg altså motarbeidet - tilsynelatende fordi han var østerriker.

Guri Hetland forteller at hun hadde fire fine år som sjef for sveitsisk langrenn. Her fra ski-NM på Røros, der hun deltok for Varden.

Guri Hetland fra Meråker jobbet som sportssjef for sveitsisk langrenn fra 2010 til 2014. Hun ønsker ikke å kommentere Huber-saken, men sier hun ikke opplevde sveitserne som fremmedfiendlige.— Jeg hadde fire fine år som sjefstrener for langrenn i Sveits, og samarbeidet med utøvere og støtteapparatet fungerte godt, sier Hetland.

Huber tok over som sjef i 2013, og hadde i utgangspunktet to sesonger igjen av kontrakten.

Les også

Guri Hetland ble kåret til årets trener i Sveits

— Det var en tabbe

En konflikt med den tidligere slalåmtreneren det sveitsiske forbundet, Steve Locher, provoserte Huber i forkant av tekstmeldingen, ifølge Grencher Tagblatt.

— SMS-en var en stor tabbe. Jeg var følelsmessig ladet av krangelen, fortalte Huber da han informerte om sin avgang mandag.

Han avviste imidlertid at intensjonen var å stemple sveitserne som rasister.

— Jeg refererte til de kulturelle forskjelle i de forskjellige regionene i landet Sveits, og de felles problemene med aksept, ikke bare mot utlendinger, til og med mot sveitsere, sier Huber.

Han fortalte også at oppstyret rundt tekstmeldingen bidro til at han sluttet, men at det ikke alene var årsaken til at han trakk seg.

Leder for det sveitsiske forbundet, Markus Wolf, fortalte forøvrig at SMS'en ikke nødvendigvis ville ha kostet Huber jobben dersom han ikke hadde gått av.

— Vi ville snakke med Rudi om at saken søndag kveld. Hendelsen var ikke så alvorlig at den automatisk ville fått konsekvenser for jobben, sa Wolf.

- Kan sammenlignes med Norge og Sverige

Andreas Toft følger alpinsirkuset tett i rollen som NRK-kommentator. Han mener at Hubers avgang ikke trenger å være en sportslig fordel, da det sveitsiske laget har lagt en oppløftende sesong bak seg, med VM-gullet i utfor til Patrick Küng som det store høydepunktet.

— I år har de fått det litt på stell igjen, etter at Huber tok over som trener. Før det hadde de slitt lenge, helt siden 2011-2012-sesongen. Så selv om Huber ikke hadde gjenreist Sveits helt som stormakt, hadde de hvert fall noe på gang, sier Huber.

Likevel har alpinnasjonen Sveits måttet finne seg i å leve i skyggen av Hubers hjemland, nabolandet Østerrike, som ble beste nasjon med fem VM-gull i Vail i februar.

Bakteppet for Hubers avgang er også en årelang og intens rivalisering mellom Østerrike og Sveits i alpinbakkene.

— Det er to største nasjonene i alpint, og det ligger vanvittig mye stolthet i rivaliseringen. Man kan kanskje sammenligne det med Norge og Sverige i langrenn, bare at det ikke er vennskapelig. Det er ekte rivalisering, slår Toft fast.

Les også

  1. Cologna trekker seg tilbake: - Det har vært noen tøffe år

Les mer om

  1. Alpint