Sport

17-årig stjerneskudd dominerer hoppsporten: «Han er bare et barn fortsatt. Han tar dette som en lek»

Domen Prevc (17) har dominert i bakken denne sesongen med en flyvestilling verden knapt har sett før.

Domen Prevc i svevet. Han har ifølge flere hopptrener en helt unik måte å fly på. Tyskernes trener Werner Schuster mener at han er århundrets hopptalent.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

OBERSTDORF: De kaller ham nå bare «Domenator». Mens fjorårets suverene hopper sliter med å komme seg videre til finaleomganger, har lillebror tatt over.

Prevc-brødrene (Peter, Domen og Cene) herjer i internasjonal hoppsport som en moderne versjon av de legendariske Ruud-brødrene (Birger, Sigmund og Asbjørn). Det var nesten alltid en Ruud fra Kongsberg som blandet seg inn de gangene det ble arrangert internasjonale hopprenn på 30-tallet.

Barnet, kapteinen og skøyeren

I dag ser det ut til at det alltid er en Prevc fra Kranj i Slovenia som blander seg inn når det skal deles ut verdenscuppoeng.

– De er tre brødre, men veldig forskjellige typer. Domen er bare et barn ennå. Han tar dette som en lek. Alt er enkelt og morsomt for ham. Peter er den eldste og oppfører seg slik. Han er kapteinen i familien. Cene er den mest utadvendte som smiler og snakker med alle, forteller hoppjournalist i RTV Slovenia, Polona Bertoncelj.

Forrige sesong var det Peter Prevc som hoppet bakken ned uansett vind og vær. Han vant 15 verdenscuprenn. Aldri har noen gjort noe lignende. I lille Slovenia var det ingen idrettsutøver med større popularitet. Årets idrettsmann og folkehelt.

De er tre brødre, men veldig forskjellige typer.

– Alle i Slovenia snakker om skihopping. Det er ingen over og ingen ved siden av. Verdenscupfinalen fra Planica forrige sesong satte seerrekord. Aldri har et TV-program noen gang tidligere blitt sett av flere, forteller Bertoncelj.

Domen Prevc er bare 17 år gammel og tilhører egentlig det slovenske juniorlandslaget. Men nå leder han verdenscupen.

Skikkelig nedtur

Alt så lyst ut for 24-åringen Peter Prevc. Men så har det skjedd det som ofte skjer i internasjonale hoppsport. Eneren mister plutselig sin uovervinnelige kraft.

Denne sesongen har vært en nedtur av de sjeldne. Kun en pallplass i verdenscupen (åpningsrennet i Ruka) og flere svært skuffende konkurranser.

Men hoppgale Slovenia trengte ikke å legge hodet i hendene og fortvile. Det finnes flere Prevc som hopper på ski.

Lillebror Domen Prevc viste allerede i fjor at han hadde talent. Et talent som kanskje kunne komme til å overgår storebror Peter. Verden fikk opp øynene da han hoppet seg til en annenplass i Engelberg før jul i fjor.

Foran seg på resultatlisten hadde han bare storebror Peter. For første gang i verdenscupens historie sto et brødrepar på pallen.

Bare en å frykte

Det gjentok seg i Ruka i Finland i åpningsrennet. Men da hadde Domen gått forbi storebror Peter. Siden har han ikke sett seg tilbake. Det er blitt tre verdenscupseiere så langt i sesongen.

– I sommer var det flere trenere som snakket om at Peter hadde bare en hopper å frykte denne sesongen, og det var Domen. De fikk rett i at Domen skulle slå til, men nedturen til Peter var ikke forventet.

For dem som ikke har fulgt internasjonale hoppsport tett, kom nok en Prevc i toppen som en overraskelse.

Århundrets talent

Tysklands mangeårige hopptrener, Werner Schuster, er ikke overrasket. Han er ikke i tvil om hvem som er det største talentet av de to.

– Domen er noe helt ekstraordinært. Han er kanskje den beste flyveren på hoppski noensinne. Dette er Prevc 2.0, skrøt Schuster til tyske medier allerede forrige sesong.

De fikk rett i at Domen skulle slå til, men nedturen til Peter var ikke forventet.

Schuster går så langt til å kalle ham århundrets største hopptalent.

Domen Prevc blir rett og slett sett på som noe helt ekstraordinært. En forbedret utgave av Peter Prevc, mannen som var helt suveren i bakken en hel sesong gjennom.

Den norske hopptreneren, Alexander Stöckl, er ikke like overbevist og himmelfallen som sin tyske kollega.

– Frem til nå er det ingen som har kunnet fly som ham. Men det er heller ingen som kan fly som Tande. Det er en veldig individuell stil som vi ikke har sett før. Men vi får se om det er Domens stil som er fremtiden i hoppsporten, sier Stöckl til Aftenposten.

(Saken fortsetter under bildet)

Peter Prevc var den ubestridte eneren forrige sesong. Han satte rekord med 15 verdenscupseiere. Denne sesongen er det lillebror som dominerer.

Store forbilder

Selv er 17-åringen som fortsatt er elev ved skigymnaset Franceta Prešerna i hjembyen Kranj beskjedenheten selv. Prevc – brødrene har aldri vært noen støyende jubelmaskiner. Et forsiktig smil og en beskjeden knyttneve i lufta etter et hopp i verdensklasse. I hjemlandet blir de sett på som store forbilder. Slike som får mange beundrere blant de unge, nettopp fordi de er unge idrettshelter og mange beundrere blant de eldre fordi de er veloppdragne og skikkelige gutter.

– Det er åpenbart at jeg er den dominerende hopperen akkurat nå. Men det kan fort endre seg, sa Domen etter suksess i Engelberg hvor han vant det siste rennet før hoppukestarten i Oberstdorf fredag.

Den plutselige suksessen til 17-åringen har fått hele Slovenia på tuppa. Det har nå blitt så mye at det slovenske landslaget er nødt til å skjerme ham fra trykket fra mediene. Nå blir det bare offisielle pressekonferanser og knapt nok det. Domen Prevc dukket aldri opp på åpningspressekonferansen i hoppuka.

Men i Schattenbergbakken dukker de opp. Det kommer tre Prevc i toppen av tårnet i Oberstdorf i torsdagens kvalifisering. Det har aldri skjedd i Hoppukas historie.

PS! De tre Prevc-brødrene har to søstre. Den ene er allerede i gang i hoppbakken.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016:

Les mer om

  1. Hopp
  2. Slovenia
  3. Alexander Stöckl
  4. Daniel Andre Tande