Sport

Norsk duo skal kun dømme menn: – Dette er en anerkjennelse. Nå må vi bare levere.

To kvinnelige håndballdommere sendes til Qatar, for kun å dømme mannlige spillere.

Norge kom ikke til finalen i siste OL, og dermed fikk Guro Røen (t.v.) og Kjersti Arntsen dømme Frankrike-Russland (19-22).
  • Mette Bugge
    Journalist

– Jeg tenker at hvis det er mulig å dømme håndball i Qatar, da er det mulig overalt, sier Guro Røen fra Lørenskog.

30-åringen og hennes makker Kjersti Arntsen (37) fra Trondheim er i den ypperste dommereliten i verden.

Nå er de invitert til turneringen Super Globe i Qatar fra 25. til 28. august.

Les også

Kolstad har klaget dommersaken inn til håndballforbundet: Ble hentet inn som reserver i 12. time

Blir hørt internasjonalt

Den norske duoen har hele tiden kjempet for at kvinner skal ha samme utviklingsmuligheter som menn, og endelig føler de at de blir hørt.

I turneringen i Qatar er det kun åtte herrelag i aksjon, og de er noen av verdens beste klubblag. Hvert kontinent er representert med sine beste, som Barcelona og Vardar fra Europa. Sistnevnte vant Champions League siste sesong.

– Er dette som å bli sendt til løvens hule?

– Vi ser det som en ære å få den tilliten. Turneringen Super Globe er stort, og vi er det eneste kvinneparet som er tatt ut. Det er kult. Det betyr at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) følger opp herre-VM fra sist januar. Den gangen hadde de med ett kvinnepar fra Frankrike, søstrene Bonaventura. Det er et sterkt signal om at det finnes muligheter for oss.

Har sagt fra høyt

Røen og Arntsen har ikke vært redde for å si hva de mener. Tidligere har de fått høre at de ikke var høye nok for å kunne få oversikt i en herrekamp. Den gangen fnøs de av det.

– Vi mener det er viktigere at man er god enn høy, sier Røen.

De to er blitt erfarne og mener det er naturlig at de får prøve seg på herresiden. De har hatt landskamper og E-cupkamper for menn, og dømmer menn dømmer jevnlig i den norske toppserien. Men foreløpig er det ikke et kvinnepar som er tatt ut til herre-EM i januar 2018.

– Det at det skjedde under VM i januar gir håp. Nå får vi bare håpe at også Det europeiske håndballforbundet (EHF) følger etter.

Les også

Kvinnene var uønsket på banen – ble bedt om å gå på shopping i stedet

Håndball-VM i Herning i 2015. Guro Røen i aksjon i bronsefinale mellom Romania og Polen, som endte 31–22.

Er blitt mesterskapsdommere

Paret har vokst og gjort seg gjeldende i mange mesterskap de siste årene. Røen og makker Arntsen fikk finalen i OL for kvinner i Rio, og drar på slutten av året til sitt sjette mesterskap. VM for kvinner går i Tyskland fra 1. til 17. desember.

– Det er begynt å skje en endring. Kompetansen vår og til andre kvinneparene blir anerkjent.

Det er juniormesterskap for herrer, der kvinner er nominert. I OL var det kvinnelige delegater på herrekamper.

– Det som er viktig for oss er at vi skal ha like utviklingsmuligheter som de mannlige dommerne.

Alt kan være mulig

Norge har jobbet for å fronte dette med likestilling i EHF og IHF. Når det er sagt, må vi selvsagt levere på banen. Vi har hatt E-cupkamper for menn, men foreløpig er det ikke et kvinnepar som er tatt ut til herre-EM i januar 2018, der Norge skal være med.

Qatar hadde for øvrig VM for herrer i 2015. De har et godt landslag på herresiden, men har fått kritikk for å «kjøpe inn» spillere fra andre nasjoner, som dermed bytter statsborgerskap.

– Hvordan blir forberedelsene?

– Vi skal dømme her hjemme, med oppkjøringskamper til serien, blant annet i helgens Skjærgårdsleker og deretter Grimsrud Cup i Halden. Vi skal dømme herrelag for å få tempo. Men vi må også bli kjent med spillere og lag på herresiden som kommer til Qatar, blant annet ved å se kamper på nettet. Tiden vil vise hvordan vi håndterer det, men vi føler det som en anerkjennelsen å få denne muligheten.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Qatar
  3. Likestilling
  4. OL