Sport

Du bør bli fotballpresident, Ivar!

KOMMENTAR: Utviklingen går for tregt i norsk fotball, synes RBKs styreleder Ivar Koteng. Nå lanserer han sin egen plan.

Ivar Koteng sier ting som de er og har handlingens kraft. Han kan være rett mann som fotballpresident, sier Kjetil Kroksæter i denne kommentaren.
 • Kjetil Kroksæter
  Kommentator i Adressa

Er det ikke rart at vi nærmest hopper i stolen av at en fotballeder sier det mange av oss har ment i lang tid? Det sier vel mest om hvor søvndyssende konservativ NFF er blitt.

Koteng kommer fra en bransje der man er vant til å tenke endring, utvikling og rasjonalisering for å få gode resultater. Akkurat slik idretten gjør så forbilledlig på sitt beste. Slik tenkte dyktige, ambisiøse ledere i norsk idrett på tidlig 90-tall, da det norske idrettsunderet ble skapt. Utviklingen skjøt fart takket være offensive, kreative ledere i Olympiatoppen. I tillegg hadde vi to fotballtrenere som våget å tenke nytt og stort.

I dag er bildet av norsk toppidrett et helt annet. Idrettsforbundet er på defensiven, i forsvarsposisjon mot kulturminister, media og kritikere i egne rekker. NIF virker mer opptatt av å kjempe for det bestående enn for utvikling.

Ivar Koteng, her i munter samtale med RBK-trener Kåre Ingebrigtsen.
Les også

Nå ligger Norge bak Qatar og Mauritania på Fifa-rankingen

Idrettsforbundet har fått mye kritikk for å bruke store ressurser på administrasjon, og det er kanskje litt ufortjent, for problemet er større i de store særforbundene. Og fotballforbundet er verstingen. I den forrige perioden, som må være den mest ødeleggende i NFFs historie, levde fotballforbundet helt uten magemål. Administrasjonen este ut og lønnsnivået kjente ingen grenser.

Ivar Koteng ser nok bedre enn de fleste hvor mye penger som forsvinner på toppen og at for lite når ned dit aktiviteten utøves og grunnlaget legges. Når han anslår at 70 til 100 millioner kroner kan frigjøres, så er ikke tallet tatt helt ut av luften. Å flytte penger fra administrasjon til aktivitet fører dessuten til endring i fokus fra landslag til rekruttering, noe som kan være positivt i seg selv.

Å peke på at toppklubbene, deriblant hans egen klubb, må blø mer for rekrutteringen, gjør Kotengs utspill troverdig. I det forrige regimet argumenterte Rosenborg alltid for å få en større andel av fellesskapets inntekter.

Les også

 1. Koteng til hardt angrep mot norsk fotball

 2. NFF slår tilbake mot Koteng-kritikken: – Han etterspør tiltak som allerede er iverksatt

Utviklingen skjer på banene og ikke på kontorene, sier Koteng. Han får nok mange bifallende nikk fra grasrota på den uttalelsen.

Rosenborgs styreleder står ved mye av det grunnleggende i den norske tankegangen som «flest mulig, lengst mulig». Han nevner ikke den betente debatten om akademimodellen direkte, men antyder en modell der toppklubbene tar hovedansvaret for de over 15-16 år. Det er den modellen Rosenborg har lagt seg på, og som avviker fra de fleste andre som starter utvelgelsen på et svært tidlig tidspunkt.

Når vi summerer opp Kotengs utspill, er det et hardt angrep på måten Norges Fotballforbund drives på og fordeler organisasjonens enorme inntekter.

Les også

Få utfordringer er mer krevende enn faren som tror han har en ny Messi på soverommet.

Koteng etterlyser endringsvilje og tempo. Resultatene taler for seg, og det har de gjort ganske lenge, uten at det har gitt seg utslag i store endringer. Skal vi sitte i ro eller ta grep? Det er ikke dramatiske endringer Rosenborgs styreleder foreslår, med de sitter likevel langt inne. For hvem vil frivillig gi fra seg femti eller hundre millioner kroner til andre formål?

Den handlingskraften NFF viste da den bygget opp administrasjonen, kan bli vanskelig å gjenskape når den skal bygges ned.

Det hadde vært interessant om Ivar Koteng kunne overlatt eiendomsutviklingen sin til andre for en periode og stilt til valg som president i fotballforbundet. Den organisasjonen trenger en ledelse som kan tenke nytt. Og ikke minst få ting til å skje.

Koteng, run for president!

Les mer om

 1. Norsk fotball
 2. Ivar Koteng
 3. Toppidrett
 4. Fotball
 5. Fotballforbundet
 6. Kjetil Kroksæter
 7. Rosenborg BK