Håndballjentene fra A til Å

THRILLER. Nok en gang har håndballjentene brakt stor TV-underholdning hjem i stuene til folk. Semifinalen mot Sør-Korea i går ble en thriller av de helt sjeldne. 1,04 før slutt ledet Norge 28-25. Seks sekunder før slutt sto det 28-28. Men keeper Katrine Lunde Haraldsen fikk ballen fort ut. <br></br> OL-FINALE. En våken Karoline Dyhre Breivang tok avkast. Hun sendte Gro Hammerseng rett i angrep. Gro satte inn 29-28 i siste sekund. Eller var tiden ute? Sørkoreanerne protesterte og ville ikke forlate hallen. Nå har de gått. I morgen venter OL-finale mot Russland. Dette er litt håndball fra A til Å.

Litt håndball og litt bryting sikret Norge OL-finale. Katja Nyberg holder en koreaner nede, Tonje Larsen dytter så godt hun kan, mens Gro Hammerseng står klar til å ta imot den koreanske skytteren Moon Pilhee.
Aamodt. Ragnhild topper listen over 10 500 utøvere i OL. Hun trenger jo ikke å fortelle barnebarna at det var den alfabetiske listen. Spilte i går sin beste kamp i OL.
Berlin i 1936 var første arrangør som hadde håndball på programmet. Så ble den tatt ut og kom ikke tilbake før i 1972 for menn og 1976 for kvinner. Nå er det utenkelig å ta ut en av OLs mest actionpregede lagidretter.
Cumulative statistics er populær lesning blant journalistene. Den forteller alt man trenger å vite om uttelling i angrep, tekniske feil, "assist", snappinger, blokkeringer og fra hvilke posisjoner scoringene kommer. Norge gjorde hele 23 tekniske feil mot Sør-Korea.
Danske Holger Nielsen fant opp de moderne håndballreglene i 1898. Han kunne neppe ha drømt om at spillet kunne bli så spennende som kampen i går.
Else-Marthe Sørlie Lybekk har stått frem som en av verdens beste strekspillere. God både i forsvar og angrep. Har en uttellingsprosent på 71. Som å møte et steinbrudd i forsvar. Nordstrand kan glede seg til å få henne på laget i neste måned!
Ferrari er et av klengenavnene på Linn-Kristin Riegelhuth. Ingen tar henne igjen når hun setter i gang sine lettbente kontringer. Har scoret 10 på 11 forsøk på kontra — bare tre på ti forsøk fra kant.
Gro Hammerseng ble kåret til verdens beste håndballspiller rett før OL. Selv synes hun det var en overdrivelse. Etter tre middelmådige kamper og en dårlig start i går, vokste Gro til kjent størrelse utover i kampen. Typisk at det var hun som skjønte at det ikke tar mange sekunder å løpe de 11 meterne fra midtstreken til motstanderens nimeter da det sto 28-28. Usain Bolt hadde gjort det på to sekunder. Gro hadde fire sekunder på seg. Klart hun rakk det!
Hurtigheten til Kari Mette Johansen kan bli gull verd når Norge møter Russland i finalen. Ikke mange følger Larvik-jenta på kontringer. I går ble det seks treff på syv forsøk.
IHF - det internasjonale håndballforbundet ble stiftet i 1946. President Hassan Moustafa var i hardt vært da han ble beskyldt for å kjenne til kampfiksing i den asiatiske OL-kvalifiseringen. Ser ut til å kose seg på kampene i Beijing.
Ja vi elsker, er en vakker sang. Får vi høre den for første gang i OL-håndballen når medaljene skal deles ut ved 12-tiden norsk tid i morgen formiddag?
Katja Nyberg har hatt mye uflaks med skader. Misset kvartfinalen mot Frankrike på grunn av en liten vridning i kneet.
Larsen XO. Ekstra godt lagret. 33-åringen Tonje har briljert i de siste kampene, men likte seg ikke så godt mot de fotrappe koreanerne i går. Likevel en uvurderlig tilvekst i landslaget etter at hun ble kvitt jumpers knee-plagene.
Marit Breivik leder Norge i sitt tredje OL. I morgen er hun i finalen for første gang.
Oddsen var ikke særlig høy på at OL-finalen ville bli et oppgjør mellom Russland og Norge. Da lagene møttes i VM-finalen i Frankrike i desember, vant Russland.
Protest er en sørkoreansk spesialitet. I går nektet treneren og laget å forlate hallen før det hadde gått en halv time etter kampslutt. Asiatene leverte inn protest etter kampen, men den ble avvist. Det er dommerne og kampsekretariatet som avgjør om tiden er ute eller ikke.
Que vadis? Hvor går håndballen? Spillet har utviklet seg kolossalt bare det siste tiåret. Løpende avkast er blant de tingene som har gjort sporten enda mer fartsfylt.
Russland har utrolig nok aldri tatt en medalje i kvinnehåndball i OL. Som Sovjetunionen ble det imidlertid gull de to første gangene damehåndball sto på programmet.
Snorroeggen har et navn som får tungen til speakeren å krølle seg. At fornavnet er Gøril, gjør det ikke lettere. Har måttet finne seg i å være avlastningsspiller i hele OL.
Tonje Nøstvold er spilleren som har løftet seg mest siden VM i Frankrike. Gir Norge trøkk fra høyrebacken med sin snertne venstrearm. Liten nedtur i går da hun ble litt for het i toppen. Fremstår som Norges beste straffeskytter.
Utilgivelig av Norge å la Sør-Korea score tre mål på de siste 64 sekundene. Det kunne ikke "Karo" huske at hun hadde vært med på tidligere.
Vingspillet var meget bra da jentene vant i går. Kant- og kontringsspillerne Kari Mette Johansen og Ragnhild Aamodt scoret ti av målene.
Winning Team. Jentene har spilt ti kamper på rad uten tap og er det eneste laget i OL som bare har seire.
X-files; du tror det ikke før du får se det! Nei, vi gjør ikke det. Får se OL-gullet altså. Sven-Tore Jacobsen prøvde to ganger, Marit Breivik prøver for tredje gang. To sølv og en bronse er den foreløpige beholdningen.
Ytterpunktene på trenerbenken får du se i finalen. Marit Breivik hever knapt stemmen, mens Jevgenij Trefilov ikke gjør noe annet. Større forskjell mellom to lagledere er det knapt mulig å finne.
Z er betegnelsen på generasjonen født etter 1995. Der finnes det tusenvis av småjenter som håper å komme på landslaget en dag. Og kanskje spille OL i 2016 og 2020?
Ærlighet er ikke alltid en egenskap i internasjonal idrett. I håndball er ikke situasjonen så ille. Å filme for å få en motstander utvist forekommer i langt mindre grad enn i fotball.
Øredøvende jubel venter de norske jentene i morgen i National Indoor Stadium, som tar 18 000 tilskuere. De rødkledde fra Håndballens Venner har fått opp decibelnivået betraktelig siden åpningen. Var åttendemann på banen i går.
Årsaken til at Norge ikke greide å riste av sørkoreanerne i går var blant annet svikt i skytingen - både hundreprosentsjanser og langskudd. Bare ett av åtte forsøk fra ni meter ga scoring. Jentene brente også fem ganger alene med keeper.