Etter nesten 20 år er den gylne epoken over: – Det er litt rart

Larvik er uten en eneste spiller i den ferske landslagstroppen.

Linn- Kristin Riegelhuth Koren (fra venstre), Heidi Løke og Nora Mørk har alle spilt på Larvik samtidig som de har dominert på det norske landslaget.
  • Mette Bugge

Klubben som har dominert norsk håndball i en årrekke, er ikke representert når Norge skal spille EM-kvalifisering mot Ukraina i slutten av september.

I årevis har Larvik hatt stjerner som har dominert på landslaget: Tonje Larsen, Gro Hammerseng-Edin, Nora Mørk, Katja Nyberg, Karoline Dyhre Breivang, Linn- Kristin Riegelhuth Koren, Kari Mette Johansen, Birgitte Sættem, Kristine Duvholt Havnås er bare noen av veldig mange spillere som representerte Larvik da de akslet landslagstrøyen.

Nå ser den æraen foreløpig ut til å være over.

18 spillere ble plukket ut til EM-kvalifiseringen som starter mot Ukraina i Stjørdal 27. september.

10 av dem spiller i utlandet. De øvrige fordeler seg på Vipers (5), Byåsen (2), Sola (1).

Gro Hammerseng-Edin og Tonje Larsen er to av mange Larvik-spillere som har vært viktige på det norske landslaget. Her fra Møbelringen Cup i 2010.
Les også

Trio tilbake på landslaget for første gang siden EM-suksessen

En ny Larvik-tid

– Det er jo litt rart i betydningen uvant. Jeg er ikke uenig i uttaket, kommer det fra Larvik-trener Tor Odvar Moen.

I gjengen som skal spille kamper mot Ukraina og Sveits i løpet av kort tid, og der flertallet går videre til toppen til VM i Tyskland i desember, er Larvik-spillere utelatt.

Klubben ble stiftet i 1990, og har hatt med spillere på landslaget siden 1991 og frem til nå. Eneste unntak var EM i 1998. Det er altså 19 år siden sist Larvik var uten en spiller i landslagstroppen.

– Så sent som i fjor hadde vi med spillere på landslaget, som Sanna Solberg og Amanda Kurtovic. Når situasjonen ble som den ble, har mye endret seg, fortsetter Larvik-treneren.

Amanda Kurtovic (til venstre) er i den norske landslagstroppen, men er ikke lenger Larvik-spiller. Hun meldte overgang til rumensk håndball.

Han sikter til at de to valgte å bli proffer i utlandet, henholdsvis Danmark og Romania. Begge har dessuten slitt med skader siden de var med og tok EM-gull for et snaut år siden.

Nå er begge tilbake, og får sjansen i den kommende kvalifiseringen.

– På det meste hadde Larvik ni spillere i landslagstroppen. Da var i EM i Danmark i 2010, opplyser Moen.

Han vet at mye har endret seg siden den gangen Larvik var storleverandør av spillere til seniorlandslaget.

– Spillere reiser ut i mye større grad enn de gjorde tidligere. Av de 18 i denne troppen, har fem vært i Larvik.

Les også

Da gigantene kom til Drammen, fikk Kristian Kjelling et luksusproblem

Kan få med på sikt

Den som trolig ligger nærmest en tropp er Thea Mørk og Kristine Breistøl. Mørk er skadet for tiden.

Tine Stange, som også spiller i vestfoldklubben, har landskamper fra før.

– De har noen i rekruttgruppen, så det finnes «coming girls» i den klubben, sier assisterende landslagstrener Mia Hermansson Högdahl.

– Larvik er inne i et generasjonsskifte og har mange lovende spillere som må få litt tid. Samtidig trenger noen av de unge mer erfaring på internasjonalt nivå. Det får de nå når de skal ut i Champions League, sier hun.

Høgdahl husker godt periodene da Larvik og Byåsen var dominerende på landslaget. Nå prøver Byåsen å få med seg sine to videre, Silje Waade og Marit Jacobsen. De er i alle fall i troppen til EM-kvalifiseringen.

– Hva tenker du om at spillere drar fra norsk håndball?

– Det skaper ofte nye inntrykk og motivasjon for utvikling. For å komme ut må man være god i utgangspunktet. Så lenge ikke norsk håndball har økonomiske muskler til å ha en verdensliga, må det bli slik. Jeg er ikke imot at spillere skal dra ut, men jeg synes ikke de skal dra ut for tidlig.

I Larvik spiller fortsatt Linn- Kristin Riegelhuth Koren, en kjempe på landslaget i en årrekke. Hun har imidlertid takket nei til landslaget.