Sport

Filip Ingebrigtsen: I ski kaster sponsorene penger etter middelmådigheter

Uten støtten fra pappa Gjert og mamma Tone hadde ikke Filip Ingebrigtsen tatt EM— og NM-gull. Han hadde lagt opp.

Filip Ingebrigtsen kunne glede seg over mer suksess søndag. Da vant han NM på 800 meter. NTB Scanpix

 • Arne Hole

ASKØY: – I ski kaster sponsorene penger etter middelmådigheter, sier Norges nye friidrettsstjerne.

Filip Ingebrigtsen har tatt over rollen som familiens overhode. Igjen reddet han gullet for Team Ingebrigtsen.

– Jeg ble irritert da jeg fikk vite at Yeimer Lopez hadde trukket seg (ryggplager). Hadde psyket meg opp til å prøve å slå ham, forteller Filip etter å ha blitt norsk mester på 800 meter. Dermed ble han teamets eneste gullgutt på Askøy.

Brødrene Henrik og Jakob tok sølv og bronse på 1500 meter. På 800 meter måtte Jakob nøye seg med femteplass.

Filip Ingebrigtsen fikk klem pappa Gjert etter EM-gullet. Heiko Junge / NTB scanpix

– Familiens overhode? Hadde vi lagt opp nå, hadde jeg ikke vært i nærheten av Henriks prestasjoner. På den annen side hadde jeg vært tilfreds hvis dette hadde vært høydepunktet. Det er ikke så mange som oppnår det samme. Den store tilfredsstillelsen nå er å få ut det som bor i meg etter alt arbeidet som er nedlagt. Ikke så mange andre enn de rundt meg har visst hva jeg har inne. Nå har jeg også fått vist verden det, sier reflekterte Filip og kommer inn på det han mener er hovedproblemer i norsk friidrett: Manglende økonomisk støtte.

Ber sponsorene satse

– Det er synd at ikke flere sponsorer ser potensialet i en utøver og blir med på satsingen – ikke bare kommer når en utøver er blitt god. Det er ikke da man trenger det mest. Før har det hengt over meg at jeg ikke har penger til å leve av – og det er litt krise når du er i 20-årene. Du må kunne leve av idretten, ellers må man finne på noe annet å gjøre. Og når resultatene blir fraværende, tenker du på dette hele tiden, sier Filip, som har hatt motgang år etter år – helt frem til denne gjeennombruddssesongen.

– Jeg har vært heldig som har hatt støtte fra mamma og pappa som ikke har sagt: Ta deg en jobb. Hadde det gjort det, hadde jeg ikke holdt på de siste årene. Og de stresstankene har du også selv hele tiden. Jeg er glad jeg har holdt ut, sier Filip, som har sin bestemte mening og hvordan sponsorpengene brukes i norsk idrett.

– I ski kaster de penger etter middelmådigheter. Jeg håper friidretten kan etablere lag – at det ikke er noe bare for langløp i langrenn.

Få OL-svar

Av OL-utøverne overbeviste Filip Ingebrigtsen og Karsten Warholm. Sistnevnte avsluttet NM med en kanonetappe på 1000 meter stafett og løp Dimna til gull med en etappe som ble håndklokket til 45,9. Han er jo vant med manuelle tider fra Askøy ...

Ellers ble alle sprintløpene ødelagt av motvind og til dels skybrudd. Det er derfor vanskelig å si noe fornuftig om formen til våre raskeste. Men både Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen og Jaysuma Saidy Ndure oppnådde greie tider da Bergen fortsatt å øke rekorden for julinedbør utover i NM-dagene.

Våte ringer i kast er heller ikke drømmen, men Sven Martin Skagestad viste stabil diskosform – og sikret seg for sikkerhets skyld også kulegullet.

Henrik Ingebrigtsen tapte spurtoppgjøret mot Snorre Holtan Løken på 1500 meter, men det er ingen krise. Løken var EM-deltager og er en god spurter. Det er den vonde tåen, langvarig lårtrøbbel og eventuelle allergiproblemer som vil avgjøre om eldste løperbror Ingebrigtsen kan gjenta femteplassen fra London-OL. Eller noe enda bedre.

Eller blir Filip Ingebrigtsen Norges overraskelsesmann i Rio?

 1. Les også

  Den norske sleggejenta vil bli best i verden

 2. Les også

  Trodde du golf var kun for de med kølle?

 3. Les også

  Kastet håndgranaten 80 meter og overbeviste Forsvaret om at han var stridsdyktig

 4. Les også

  Warholm snytt for norgesrekorden i bisarr tidtagerskandale

 5. Les også

  Kongepokalene til Warholm og sjokkert Kloster

Les mer om

 1. Friidrett

Relevante artikler

 1. SPORT

  Kommentar: Berlin skapte legenden Jesse Owens. 82 år etter kom Jakob Ingebrigtsen.

 2. SPORT

  Nå er Filip Ingebrigtsen gullgutten

 3. SPORT

  «Jeg har banet vei. Jakob og Filip kom til dekket bord.»

 4. SPORT

  Filip Ingebrigtsen takket familien i natt: – De var der da jeg følte det ikke var noen vits å fortsette

 5. SPORT

  Kommentar: Filip måtte svi, men Ingebrigtsens dristige dobling gir nyttig lærdom

 6. SPORT

  Filip Ingebrigtsen før brødreduellen: «Jeg er favoritt fordi jeg er best»