Sport

Ingen har gjort dette før Eirik (26): - Det var ikke så vanskelig

Her hopper Eirik Ulltang med sykkelen på en 150 meter høy fjelltopp.

Her hopper Eirik Ulltang (26) med sykkelen sin mellom fjellhornene på Svolværgeita som er en 150 meter høy fjelltopp på sørvestsiden av Fløyfjellet, like utenfor Svolvær på Austvågøy i Lofoten. Foto: Martin Innerdal Dalen

 • Stein Erik Kirkebøen

Eirik Ulltang (26) har ikke sete på sykkelen, han trenger det ikke. Han sykler ikke som andre folk. Han sykler der det ikke går an å sykle, og der er det ikke snakk om å sitte.

Hvis du lurer du på hva han driver med, så kan du se videoklipp på osloby.no eller NRK.no.

l forrige uke ble Eirik berømt. Da viste NRK fantastiske bilder av hoppet hans. I midnattssol hoppet han mellom hornene på Svolværgeita. På sykkel. Det har ingen gjort før ham.

Ikke farlig, men…

– Jeg kunne nok slått meg kraftig, men jeg var godt sikret at det ikke var noen stor fare, sier Ulltang, som sto lenge på toppen før han hoppet.

– Jeg vet ikke om jeg sto der en time eller to, men jeg sto så lenge at batteriet i hjelmkameraet gikk tomt. Det var dumt, men ellers gikk alt etter planen. Det var aldri aktuelt å trekke seg, men jeg måtte tenke nøye gjennom alt jeg skulle gjøre. Og så måtte vi gjøre noen justeringer og endringer i sikkerhetsopplegget.

svp://112394?view=ap

Og så hoppet han i det. 355 meter over havet realiserte en gammel drøm. Nå har tre millioner sett hoppet han hadde drømt om så lenge, på TV og i sosiale medier.

– Jeg begynte å jobbe med hoppet i 2013. I fjor sommer hoppet jeg, og nå er det publisert, sier Eirik.

Les også

TV 2-profilene kunne ikke tro sine egen øyne. Hele feltet syklet feil

– Jeg vet hva jeg gjør

Du skal være ganske gal for å komme på ideen om å hoppe Svolværgeita på sykkel. Eller å sykle opp på Preikestolen. Men når han sitter i sofaen i en liten leilighet på Grefsen i Oslo, som han deler med samboer Tone, virker idrettsstudenten fra Hardanger skuffende vanlig og helt normal.

– Jeg vet jo hva jeg gjør. Det var litt krevende forhold der oppe, men egentlig var hoppet i seg selv ikke så vanskelig.

– Det er lite plass å lande på …

– Ja, kanskje fire-fem kvadratmeter. Men jeg trenger ikke mye. Jeg lander på bakhjulet, hopper rett opp. Og så står jeg der.

Så enkelt…

Les også

Håndballsjefens kontroversielle kjønnsforslag latterliggjøres

Den lange turen

Hoppet tok ett sekund, eller to. Det var tyngre å komme seg opp på Prekestolen.

Dit går det ikke an å sykle, det er noe alle vet. Men ikke Eirik Ulltang. Han gjorde det. På sin måte.

– Egentlig er det eksplosivitet idretten min handler om, den turen var alt annet. Det var en utholdenhetsprøve som tok to timer, og jeg var nedi med foten tre ganger.

Har syklet trial lenge

Det begynte hjemme i Øystese i Hardanger da Eirik var ganske liten. Han likte å sykle der det ikke gikk an, og drev med trialsykling lenge før han visste at det var noe som het det.

Eirik Ulltang deltar i VM i trial denne uken. Foto: MARTIN INNERDAL DALEN

– Og siden har jeg fortsatt.Motorsyklistene har holdt på lenge, trialsykling på tråsykkel oppsto på 1970-tallet i Spania. I Norge ble det første rennet arrangert for seks år siden. Av Eirik. Han arrangerte, han deltok og han dømte alle de andre. Året etter ble det arrangert et ritt i regi av Cykleforbundet.

Les også

Treningsguru mener «triste feil» ble gjort med Ødegaard som barn

På etterskudd fra start

– Noen av konkurrentene ute i verden har konkurrert siden de var åtte år. Jeg begynte da jeg var 20. De har et forsprang jeg aldri får tatt igjen, sier Eirik som trener 700–800 timer i året ved siden av bachelorstudiet på Idrettshøgskolen.

– Det er veldig mye i en idrett som er så intens og krever så mye eksplosivitet og kreativitet. Det er ikke snakk om timevis med rolig langkjøring, gampetrening ødelegger spensten. Ved siden av kreativitet handler sporten veldig mye om styrke og spenst, sier han.

I tillegg til studier og trening reiser han rundt og holder sykkelshow 20–30 steder i landet i løpet av et år. Litt for å tjene til livets opphold, mye for å markedsføre sporten.

– Jeg er litt artist, men først og fremst er jeg en seriøs idrettsutøver, sier Ulltang, som innser at idretten hans aldri kommer til å bli stor.

– Til det er den for teknisk krevende. Det er den vanskeligste av alle sykkelidrettene, sier Eirik.

VM starter torsdag

Torsdag begynner VM i trial i Val di Sole i Italia. 26-åringen reiser alene. Uten lagkamerater, uten støtteapparat. Han er et enmannslag på to hjul.

– De kommer først til utfordelen, som går til uken, sier Ulltang.

Han møter mellom 50 og 100 deltagere fra 15–20 land i Val di Sole. Seks av dem passerer nåløyet og går til lørdagens finale.

– Jeg mangler noen centimeter i hoppene, men hvis absolutt alt klaffer, kan jeg klar det. Målet er plass blant de ti beste, sier Eirik.

I verdenscupen i år har han 12., 14. og 17. plass.

– Det går fremover, før sesongstart var 19. min beste plassering. Og så er det litt lettere å få en god plassering i VM hvor ingen land har mer enn fem deltagere.

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Fra Svolværgeita til VM-pallen?

 2. SPORT
  Publisert:

  Mannen bak dette spektakulære hoppet kom seg ikke til VM

 3. OSLO
  Publisert:

  Slik har du aldri sett noen sykle i byen før!

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Friluftsliv på to hjul: Ekspertens beste tips til nybegynnere

 5. SPORT
  Publisert:

  Lørdag sykler Arne (66) Styrkeprøven for 50. gang. Han feirer med å få med seg 60 venner via Facebook.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Er dette verdens mest spretne folk?