Stjerneskuddet kan glippe for Oilers

Det er bare å nyte det så lenge det varer. For Rudolfs Balcers blir trolig ikke mange sesongene i Stavanger.

Rudolf Balcers kan forsvinne fra Oilers. Her er han i garderoben etter kampen.
  • Kristian Kvendseth

STORHAMAR-OILERS 1-5

— NHL-speiderne vet godt hvem han er. De følger ham, sier Oilers-direktør Pål Higson til Aftenbladet.

Han er bare 17 år gammel, men allerede så god at han kan glippe for Oilers. Mot Storhamar viste Rudolfs Balcers hvorfor han er den mest spennende spilleren som noen gang har tatt på seg Oilers-drakten. Ikke bare ordnet han to poeng, men med dragninger, balanse og stort sett smarte valg, bidro han, sammen med sine lagkamerater, til å sette skapet på plass og vise én gang for alle at Oilers er det beste ishockeylaget i Norge.

Rudolf Balcers i aksjon mot Storhamar.

— Vi vet at det er interesse rundt Balcers. Det har også vært speidere og sett ham i Stavanger. Det er selvfølgelig gøy, men vi mener han har godt av å bli i Oilers. Balcers er en utrolig spennende spiller, men han har fortsatt mye å lære – spesielt defensivt. Jeg tror nok likevel det er realistisk at han tar steget ut på et eller annet tidspunkt. Så får vi se når det eventuelt er rett, sier Higson.

Isens beste

Mot Storhamar fikk Balcers for en gangs skyld sjansen i en av topprekkene til Oilers. Sammen med langt mer meritterte Kristian Forsberg og Jean-Michel Daoust, viste 17-åringen fra Latvia at han også tåler presset som følger med toppkamper og fulle tribuner. Etter kampen ble han fortjent kåret til sitt lags beste spiller.

— Jeg liker å spille kamper som dette. Det er ekstra gøy når det er mye folk og mye står på spill. Det fungerte bra i denne kampen. Jeg tror det var en god søknad om mer istid, sier Balcers og smiler bredt.

NHL er målet

Vi sitter i bortegarderoben under tribunene i Hamar OL-Amfi. Rundt oss er fornøyde Oilers-spillere i ferd med å få av seg hockeyutstyret. Over musikkanlegget flyter glad musikk. Stemningen er god, smilene sitter løst. For Balcers er det en ekstra god kveld. Han må tåle godlynt mobbing fra imponerte lagkamerater mens han intervjues.

Her blir Rudolf Balcers intervjuet av TV 2 etter å ha most Storhamar.

17-åringen har aldri lagt skjul på at NHL er det store målet. Stortalentet som kom til Stavanger før fjorårsesongen for å gå på videregående skole, er ambisiøs og villig til å jobbe hardt for å nå målet sitt. Samtidig vet også han at han må bli en mye mer komplett ishockeyspiller før han eventuelt kan ta det neste steget. Men at 17-åringen har eksepsjonelle kvaliteter i den offensive delen av spillet, er det ingen som kan bestride.

Sjelden vare

At spillere fra den norske eliteserien følges av NHL-klubber, tilhører sjeldenhetene. Og lite tyder på at Balcers blir værende i OIlers om han NHL-draftes til sommeren. Da er det mest realistiske at han enten hentes til et av rekrutteringslagene i Nord-Amerika, eller går til en klubb i et mer respektert hockeyland enn Norge der eventuelle NHL-klubber har bedre kontroll på 17-åringens utvikling.

— Han er fantastisk stort talent, og i denne kampen var han strålende – selv om han også rotet seg bort litt defensivt. Han har en del å lære, men er fortsatt fryktelig ung. Vi håper å få beholde ham en stund til, sier Petter Thoresen til Aftenbladet.

VI FULGTE KAMPEN: