Sport

Nå har Snildal tørket tårene

Håper at pedagogikk skal gi suksess i VM.

NYTT HÅP: Nå er Ingvild Snildal tilbake i rampelyset. Hun er motivert og klar for VM i Barcelona.
  • Mette Bjerkaas
SKUFFELSEN: For ett år siden endte OL i London i tårer for Ingvild Snildal, da hun ikke innfridde på favoritt- distansen.

— Det er veldig deilig å kunne ha noe annet å tenke på.

Det sier svømmeren Ingvild Snildal om pedagogikkstudiene. Mange husker bildet av en gråtende 23-åring etter at hun endte på 22. plass i den innledende runden på favorittdistansen, 100 meter butterfly, under OL i London.

- Jeg visste at jeg var i kjempegod form og ville veldig gjerne svømme fort. Jeg maste ut de første 50 meterne og det funket ikke veldig godt, sier Snildal.

Skuffelsen var stor å svelge da hun, som ett av de norske medaljehåpene, måtte se finalen fra tribunen. Nedturen kom på grunn av tankene, ifølge Snildal selv. Det er tankene hun frykter foran VM i Barcelona, som starter søndag.

Nytt liv i Bergen

— Formen er der og kommer til å være der. Det eneste som kan ødelegge for meg er hvis jeg stresser det til selv, forklarer hun.

I høst flyttet hun fra Asker til Bergen, der hun har begynt å studere pedagogikk.

- Det er veldig deilig å prøve noe nytt, og jeg merker at det hjelper å ha noe ved siden av svømmingen.

Snildal liker byen, studenttilværelsen og det nye svømmemiljøet. Selv om hun fortsatt svømmer for Asker svømmeklubb, er hun nå i et treningsmiljø med landslagssvømmere på samme alder. Det passer henne bedre.

Mental trening

Snildal er Norges største håp i bassenget i Barcelona, og inn mot mesterskapet har hun jobbet tett med idrettspsykolog Britt Tajet Foxell, som hører til Olympiatoppen. Målet er å få kontroll på tankene.

— Det blir mye visualisering, og jeg skal prøve å ha fokus på bare meg selv og ikke alt rundt meg, forteller Snildal.

I NM tidligere i måneden viste hun strålende form og kapret blant annet kongepokalen. På favorittdistansen fikk hun det derimot ikke helt til.

— Det gikk ikke helt som det skulle og jeg ble litt stresset. Jeg er i kjempegod form, og vi må bare jobbe med disse tingene fremover.

God på trening

Hun leverer imidlertid veldig bra resultater på trening. Nå gjelder det å få ut potensialet når alvoret starter i Barcelona.

- Jeg er veldig bevisst på stressnivået og tankene, jeg vet at det kommer, sier Snildal, som har mål om å svømme raskere enn i EM da hun klokket inn til 58,04 og gull på 100 meter butterfly.

— Det kan holde til en finale og der er det så jevnt at alt kan skje, legger hun til.

- Individuelt hva som fungerer

Idrettspsykolog Tom Henning Øvrebø er klar på at aktiviteter utenfor idretten kan ta vekk noe av stresset for noen utøvere. Dette kan være alt fra studier til dataspill og poker.

— Det avgjørende er om aktiviteten lar seg kombinere med den enkelte idrett, og at totalbelastningen for den enkelte utøver ikke blir for stor. Man får fokus på over på andre ting, og vil også kunne bli mer skjerpet når man skal prestere, sier Øvrebø.

Ingvild Snildal

Født: 25. august 1988 i Asker

Yrke: Svømmer

Klubb: Asker svømmeklubb

Distanse: Butterfly 50 meter, 100 meter og 200 meter. 100 meter butterfly er favorittdistansen.

Meritter: VM i langbane (bronse 2009 i 50 meter butterfly), EM i kortbane (bronse 2009 i 50 meter butterfly og sølv 2010 i 100 meter butterfly), EM i langbane (gull 2012 i 100 meter butterfly og bronse 2009 i 50 meter butterfly) og tre kongepokaler (2007,2009 og 2013)

Les mer om

  1. Svømming