Sport

Wiggins i rosa

Bradley Wiggins (30) tråkket seg rett inn i rosa ledertrøye da han ble fjerde britiske etappevinner i Giro d’Italia lørdag.

Bradley Wiggins feirer seieren på den innledende tempoetappen i Giro d'Italia. Løpet ble kjørt i Amsterdams gater.

Sky-rytteren har aldri før syklet i ledertrøyen i en Grand Tour (Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España). Briten, som overrasket med fjerdeplass i fjorårets Tour de France, viste at han mener alvor i sammenlagtkampen også i årets Giro.

Verdensmester Cadel Evans (33), av mange tippet som sammenlagtvinner etter 22 dager, imponerte og endte bare 2 sekunder bak Wiggins på åpningsetappen over 8,4 kilometer tempo. Ytterligere 3 sekunder bak måtte utfordrer Alexander Vinokourov (36) tåle å være.

Hjelperytter

Eneste nordmann på start, Gabriel Rasch (34) i Cervélo-laget, var ikke i nærheten av å hevde seg på den korte tempoetappen. Rasch får som oppgave å kjøre hjelperytter for kaptein Carlos Sastre (35), 2008-vinneren av Tour de France, og sparer krutt til kommende oppgaver.

Sastre måtte gi fra seg 25 sekunder til Wiggins. Men også de øvrige sammenlagtfavorittene, bortsett fra Evans og Vinokourov, tapte litt tid på tempoetappen.

Men det ventes at rittet først avgjøres i monsterfjellene den siste uken.

Første britiske etappevinner i Giro d’Italia var Vin Denson i 1966. Så varte og rakk det i 21 år før Robert Millar tok den neste. Nye 21 år gikk før Mark Cavendish sikret den tredje og fjerde. I fjor tok Cavendish tre nye.

Dermed har Storbritannia åtte etappeseirer i Giroen. Til sammenligning har Norge tolv.

Britisk kopi

Spurtkanonen Cavendish fikk også æren av å sykle i rosa ledertrøye senest etter lagtempoetappen som åpnet fjorårets Giro. Den vant Columbia-laget, godt hjulpet av råsterke Edvald Boasson Hagen (22).

Den norske stjernen, som vant en etappe i fjor, deltar ikke i årets utgave. Hagen sykler i år som lagkamerat med Wiggins i Sky-laget. Det samme gjør Kurt Asle Arvesen (35) og Lars Petter Nordhaug (25) , men ingen av dem deltar i Giro d’Italia.

Giro d’Italia arrangeres for 93. gang. Rittet har vært avviklet siden 1909, kun avbrutt av de to verdenskrigene.

Regjerende mester Denis Mentsjov fra Russland deltar ikke i årets utgave.