Sport

Alexander Kristoff fikk folkets pris: - Bærer ikke nag til juryen

Syklisten var ikke nominert som årets mannlige utøver, ble stemt fram av publikum på Idrettsgallaen.

Alexander Kristoff ble Årets navn.
  • Jørgen Tjærnås
  • Pernille Ingebrigtsen

Det var kontroversielt da Alexander Kristoff ikke var blant de nominerte som årets mannlige utøver. Men folket har stemt ham fram som Arets navn, den prisen som er den mest prestisjefylte for de aktive utøverne.

— Jeg skal nok få plass til den i premieskapet, sa Kristoff i takketalen.

Etter å ha vunnet den prestisjefylte kåringen fant han ikke plass til å være bitter for den manglende nominasjonen mange mente han burde ha hatt.

- Var det ekstra godt å få denne prisen?

— Nei, jeg bærer ikke noe nag når det kommer til juryen eller noe sånn. Men det var godt å få prisen, og etter en god sesong er det deilig å få anerkjennelse. Og det tyder jo på at jeg har hatt en god sesong når jeg blir «årets navn», sa Kristoff til Aftenposten.

Ble overrasket

Han vant avstemningen i konkurranse med Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen, Cecilia Brækhus, Magnus Carlsen, Jørgen Graabak, kvinnelandslaget i håndball, Kjetil Jansrud, Therese Johaug, Mariann Vestbøstad Marthinsen, Martin Johnsrud Sundby og Mats Zuccarello.

- Er det ekstra gøy å få en pris som publikum har stemt frem?

— Det er det. Det som betyr nesten mest, er det det norske folk mener. Det betyr at folk har fått med seg hva jeg har gjort i år.

— Jeg ble litt overrasket da de leste opp mitt navn, og tenkte «hva skal jeg si nå?». Jeg øvde meg litt på flyet bort hit i formiddag, men jeg tenkte det ikke var så sannsynlig at jeg kom til å vinne, så det ble med det ene forsøket, sier Kristoff med et stort smil.

Han hadde en stor sesong på sykkelsetet i fjor og vant blant annet klassikeren Milano-Sanremo og to Tour de France-etapper.

Les også

Se alle bildene fra Idrettsgallaen

Koss vant hederspris

Johann Olav Koss (Right to play) og Atle Vårvik (MOT) vant årets hederspris.

— Å få denne prisen var kjempehyggelig, ærefullt og overraskende. Vi hadde jo bare blitt invitert til å komme på en middag. Jeg ble litt svett og veldig rørt på slutten, sier Koss og ler.

— Kona mi har klart å holde dette godt skjult, men hun var veldig gira på å komme på Idrettsgallaen, og jeg lurte jo litt på hvorfor, sier Koss, som vant på grunn av innsatsen for organisasjonen Right to Play.

— Jeg er veldig stolt over det som har skjedd – at vi klarer å nå over én million barn i aktivitet hver eneste uke i over 20 land – barn som aldri har hatt mulighet til å drive lek og aktivitet før. Spesielt for jenter. Den idrettsglede som vi tar for gitt og opplever som naturlig i Norge, den klarer vi i å bygge opp i andre land. Det jeg opplevde som barn, må vi gi alle barn muligheten til å oppleve.

To priser til Jansrud

Kjetil Jansrud ble lørdag kåret til årets mannlige utøver og vant også utøvernes pris på Idrettsgallaen. Han takket støtteapparatet for prisene.

– I Norge er vi ekstremt bortskjemt med gode idrettsprestasjoner. Det går nesten inflasjon i alle seierne. Derfor er det å bli årets mannlige utøver noe som er stort for meg. Det er en individuell idrett, men man kommer ikke unna et godt støtteapparat. Vi har de beste trenerne, sa Jansrud på link fra Adelboden i Sveits.

Jansrud vant prisen på bekostning av Ole Einar Bjørndalen, Jørgen Graabak, Ståle Sandbech og Emil Hegle Svendsen.

I tillegg vant han utøvernes pris. Aksel Lund Svindal tok imot prisen på hans vegne.

– Jeg kjenner ham godt, jeg vet at han vil takke lagkompisene sine. Det er en lagidrett. Bortsett fra de to minuttene vi konkurrerer. Jeg er stolt av laget. Kjetil er rå. Jeg gruer meg nesten til jeg er tilbake, for han blir så vanskelig å slå, sa Svindal.

Bjørgen vant

Marit Bjørgen (34) ble ikke overraskende kåret til årets kvinnelige utøver.

– Jeg blir veldig ydmyk av å bli satt pris på, sa Bjørgen fra italienske Val di Fiemme, der hun etter alt å dømme vinner Tour de Ski for første gang søndag.

Bjørgen slo lagvenninnene Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla, samt Silje Norendal og Suzann Pettersen.

Martin Ødegaard (16) fortsetter å bryte barrierer. Lørdag ble han tidenes yngste vinner på Idrettsgallaen.

16-åringen kobles til stort sett alle europeiske storklubber, men spanske Real Madrid ser ut til å være først i køen. Han vant foran Tiril Eckhoff (skiskyting) og Jørgen Graabak (kombinert).

– Det er overraskende å vinne, spesielt når jeg ser hvem jeg kjempet mot. Jeg er veldig stolt og synes det er veldig gøy, sa Ødegaard.

Han ble tidenes yngste spiller i norsk eliteserie sist sesong, den yngste målscoreren og den yngste landslagsspilleren i norsk historie. Han er også den yngste som har spilt EM-kvalifisering.

Carlsen vant åpen klasse

Den som tidligere hadde æren av å være tidenes yngste vinner på Idrettsgallaen, Magnus Carlsen, vant åpen klasse foran blant andre Cecilia Brækhus og Olav Lundanes.

Håndballjentene tok med seg prisen for årets lag etter deres EM-gull i desember.

– Vi skulle bli litt bedre dag for dag i EM, og vi drømte om gull. Hardt arbeid ga resultater. Jeg er stolt av gullmedaljen og setter pris på det norske folks engasjement i desember, sa Karoline Dyhre Breivang.

Årets teamprestasjon gikk til det norske kombinertlaget fra Sotsji. Trener Kristian Hammer hentet prisen på vegne av utøverne, som er i konkurranse.

Sarah Louise Rung (25) fikk i likhet med Kjetil Jansrud to priser. Paralympics-utøveren, som ble lam etter en operasjon i 2008, vant den aller første prisen da hun ble kåret til årets forbilde. Senere fikk hun også pris som årets kvinnelige funksjonshemmede utøver. Bjørnar Erikstad ble årets mannlige funksjonshemmede utøver.

— Det var veldig overraskende at jeg skulle vinne to priser, men veldig gøy. Den første prisen var veldig uventet, men «årets forbilde» er en pris som betyr utrolig mye. Jeg setter begge prisene veldig høyt!

— Jeg var på gråten før jeg kom opp på scenen og tok i mot den første prisen. Jeg tror jeg kommer til å la den synke godt og dypt inn i meg – og faktisk tenkte over hva et forbilde er, og bruke det videre og fortsette å være det.

Alpinsjef Håvard Tjørhom ble kåret til årets trener foran blant andre Thorir Hergeirsson, som ledet Norges håndballkvinner til EM-gull i desember.

Her er alle vinnerne:

Årets kvinnelige utøver:

Marit Bjørgen, langrenn

Årets mannlige utøver:

Kjetil Jansrud, alpint

Åpen klasse:

Magnus Carlsen, sjakk

Årets lag:

Håndballjentene

Årets lagspiller:

Mats Zuccarello Aasen, ishockey

Årets teamprestasjon:

Kombinertlaget, Sotsji

Årets gjennombrudd:

Martin Ødegaard, fotball

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:

Sarah Louise Rung, svømming

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:

Bjørnar Erikstad, seiling

Årets trener:

Håvard Tjørhom, alpint

Årets navn:

Alexander Kristoff

Idrettsgallaens hederspris:

Atle Vårvik (MOT) og Johann Olav Koss (Right to play)

Årets forbilde:

Sarah Louise Rung

Utøvernes pris:

Kjetil Jansrud

Årets ildsjel:

Torbjørn Gryberg

Inkluderingsprisen 2014

SK Vidar

(Prisen ble delt ut i pausen på Idrettsgallaen)

Les mer om

  1. Alexander Kristoff