Kristoff veltet stygt og måtte bryte EM

Alexander Kristoff (33) fikk seierssjansene ødelagt da han veltet snaut 70 kilometer før slutt. Markus Hoelgaard (25) prøvde et solostunt, men ble hentet like før mål.

Alexander Kristoff fikk aldri sjansen til å kjempe om seieren i EM onsdag. 33-åringen veltet snaut 70 kilometer før mål og brøt siden rittet.
  • Kjetil Flygind

Giacomo Nizzolo (31) vant EM-fellesstarten da han spurtet inn til seier i Bretagne onsdag.

Han vant foran franske Arnaud Démare og tyske Pascal Ackermann.

Norge var i høyeste grad med på å sette farge på rittet, men mistet sitt sterkeste kort etter 100 kilometers kjøring.

Årets EM-fellesstart ble flyttet fra Italia grunnet situasjonen med koronapandemien. I stedet ble rittet kjørt i en rundløype i den franske provinsen Bretagne.

Rytterne kjørte en rundløype på drøyt 13 kilometer 13 ganger og tilbakela totalt 177 kilometer på de franske veiene.

Alexander Kristoff fikk sine vinnersjanser ødelagt av en velt i hovedfeltet med snaut 70 kilometer igjen å kjøre.

Markus Hoelgaard fra Ålgård rykket fra hovedfeltet med ti kilometer fra mål i EM-fellesstarten.
Les også

Denne trøyen vil Kristoff vinne tilbake i dag

Stygg velt

I stor hastighet like før passering mål, gikk en belgisk rytter i bakken og dro med seg flere. Kristoff var blant disse.

Han gikk rundt en gang før han ble sittende på bakken og holde seg til armen. Rapportene tydet på at han etter hvert kom seg tilbake på sykkelen, men var langt bak feltet. Det kan tyde på at han også hadde trøbbel med sykkelen.

Flere av de norske rytterne var involvert i velten.

I hovedfeltet ble det holdt høy hastighet etter uhellet. Frankrike var blant nasjonene som holdt tempoet oppe. Det gjorde det umulig for Kristoff å komme tilbake til hovedfeltet og med det kjempe om seieren.

Med noen runder igjen sto han av rittet.

Hoelgaard prøvde

En gruppe på fire ryttere hadde en solid ledelse med 100 kilometer igjen å kjøre. Disse ble redusert til to da det gjensto drøyt 50 kilometer.

Mot slutten støtet flere ryttere seg opp til den lille tetgruppen. Restene av det norske laget satt i front av hovedfeltet og forsøkte å være med.

Belgiske Jasper Stuyven rykket fra og ledet med 30 kilometer til mål. Men da startet kjøret. Markus Hoelgaard fra Ålgård kom seg med i en mindre gruppe, men de ble kjørt inn. Med 21,5 kilometer til mål dro Sven Erik Bystrøm til og tok teten. Med seg fikk han Matteo Trentin.

Men etter tre kilometer i front ga han opp og ventet på det glefsende hovedfeltet som jaget bakfra.

Markus Hoelgaard var ikke ferdigkjørt. Med en drøy mil igjen av fellesstarten klinte han til og rykket fra hovedfeltet. Men med 2,4 kilometer til mål ble han hentet.

Åtte på start

Norge hadde åtte ryttere på start. Med Alexander Kristoff som den store stjernen. Med seg på laget hadde 33-åringen lagkompis i UAE Team Emirates og nybakt norgesmester, Sven Erik Bystrøm. I tillegg var Rasmus Fossum Tiller, Syver Wærsted, Anders Skaarseth, Daniel Hoelgaard, Markus Hoelgaard og Erik Nordsæter Resell.

Peter Sagan ble den første europamesteren da han vant rittet i 2016. Året etter, i danske Herning, gikk Alexander Kristoff til topps. I 2018 vant Matteo Trentin mens Elia Viviani gikk til topps i 2019.