Sport

Historisk norsk sykkelseier: Tobias (22) vant «ungdommens Tour de France»

Årets Tour de France-vinner har vunnet rittet tidligere. Nå er Tobias Foss (22) blitt første nordmann til å gjøre det samme.

Ingen andre nordmenn har klart å vinne rittet tidligere. Ilan Van Wilder fra Belgia (t.v) og Giovanni Aleotti (t.h) fra Italia delte pallen med Foss. Foto: Elisa Haumesser

 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

Tobias Foss kunne omsider strekke armene i været. Etter ti knallharde etapper, hadde han skrevet norsk sykkelhistorie.

– Det er helt klart det drøyeste og sykeste jeg har opplevd. Uten tvil, sier en henrykt Tobias Foss på telefon fra Frankrike.

22-åringen ble den første nordmannen noensinne til å vinne Tour de l'Avenir. Rittet kalles «ungdommens Tour de France», og er blitt vunnet av en rekke storheter tidligere.

– Det er vanskelig å skjønne hva man har fått til. Vi har tatt dag for dag. Det er en ekstremt god gruppe. Det var en fantastisk følelse, forteller Foss.

Han ble nummer syv på avslutningsetappen, men det var mer enn nok. I mål var han 1.19 foran italienske Giovanni Aleotti i sammendraget.

 • LES OGSÅ: Yngste Tour-vinneren på 110 år: – En helt spesiell rytter

Tobias Foss under sykkel-VM i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rørt lagsjef

Nordmannen sykler for Uno-X. Neste år blir han lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen i det nederlandske storlaget Team Jumbo-Visma.

I Frankrike var også Stig Kristiansen på plass under avslutningsetappen. Han er sportsdirektør for Uno-X og tidligere landslagssjef.

49-åringen var tydelig rørt etter seieren.

– Det er veldig spesielt. Det er det største du kan vinne etter VM i U23-klassen. Det har vært elleve tøffe dager. Tobias har vært tålmodig fra han var ung. Det er fjerde året han kjører, så lykkes han på siste forsøk, sier Kristiansen.

Stig Kristiansen (i midten) og resten av det norske laget. Foto: Elisa Haumesser

Foss fikk god hjelp av Torjus Sleen, Idar Andersen, Martin Bugge Urianstad, Søren Wærenskjold og Ludvik Aspelund Holstad på det norske laget. Kristiansen hyller laginnsatsen under rittet. Det samme gjorde Foss etter seieren.

– Vi har jobbet hver dag for at vi skulle få en best mulig sammenlagtplassering. Guttene gjør en sinnssykt bra jobb. Med Torjus i spissen har vi to ryttere som tauer hele dagen. Det er en helt sinnssykt sterk gjeng. Det er ikke siste gang vi ser dem, sier Foss.

Gjengen satte kursen til Lyon for å feire seieren etter rittet. Foss lover det blir en storslått fest.

Neste år skal Tobias Foss sykle for storlaget Team Jumbo-Visma. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Dette idrett handler om

Kristiansen minner om hvem som har vunnet rittet. En seier i Tour de l'Avenir legges merke til i sykkelverdenen.

– Dersom man slår opp resultatlistene og ser hvem som har vunnet de siste årene, så forteller det mer enn ord, sier Kristiansen.

Han beskriver Foss som en stille og rolig gutt, som er ekstremt flink til å bruke kreftene sine riktig. Men på sykkelen er han langt fra beskjeden.

– Hvis man ikke blir rørt eller har følelser, er det vanskelig å jobbe med idrett. Det er på mange måter dette det handler om. Det er et stort sportslig øyeblikk, rett og slett, forteller han.

Tidligere proffsyklist, Kurt Asle Arvesen, er også en del av trenerapparatet til Uno-X. Han er nå opptatt med Danmark Rundt, men hadde fått med seg bragden.

– Det er stor stemning her, sa han fra følgebilen i Danmark.

Årets vinner av Tour de France, Egan Bernal (i midten), har tidligere vunnet Tour de l'Avenir sammenlagt. Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS

Årets Tour de France-vinner har vunnet

Rittet er blitt arrangert siden 1961. Tidligere har en rekke profiler gått til topps. Årets Tour de France-vinner er blant dem. I 2017 vant Egan Bernal rittet, og har i årene etter tatt sykkelverdenen med storm.

– Det er kult og litt absurd. Jeg føler meg ikke som Bernal akkurat, og kommer ikke til å bli det heller. Men det viser at det er mulig å komme langt. Det er motiverende, sier Foss.

I tillegg har storheter som Nairo Quintana (2010) og Warren Barguil (2012) vunnet rittet tidligere. De er nå etablert i verdenseliten. Profilene Marc Soler (2015) og David Gaudu (2016) følger også på den svært eksklusive listen.

Vegard Stake Laengen og Odd Christian Eiking har tidligere vært på pallen, men en nordmann har aldri vunnet rittet.

Nå har Foss skrevet seg inn i historien for alltid.

Les mer om

 1. Sykkelritt
 2. Kurt Asle Arvesen
 3. Sykkel

Relevante artikler

 1. SPORT

  Nordmann med kruttsterk debut i Giro d'Italia

 2. SPORT

  Nå markerer norske syklister seg på klatreetapper. Slik forklares forvandlingen.

 3. SPORT

  Yngste Tour-vinneren på 110 år: – Kan bli den beste noensinne

 4. SPORT

  Fiasko for fjorårets Tour de France-vinner: – Det er et totalt sammenbrudd

 5. SPORT

  Den store revansjen

 6. SPORT

  Laget trakk seg på grunn av koronasmitte: Norsk proffrytter avslører drama i kulissene