Sport

Kinaputten

I går ble Chen Xiexia et navn for alle som driver med spørsmål til quizkvelder. Hun vant Kinas første OL-gull på hjemmebane.

Lille Chen Xiexia ble en stor kineser. Hun fikk med seg to OL-rekorder på veien mot gullet.

 • Arne Hole

Xu Haifeng ble historisk da han i 1984 tok Kinas første OL-gull. Siden har skytteren vært et nasjonalt ikon. Rett før OL ble han spurt om han hadde villet byttet bort det første gullet mot ti andre, men det ville han absolutt ikke.Rifleskytteren Du Li, som var tittelforsvarer fra Athen, og vektløfteren Chen Xiexia hadde begge muligheten til å ta Kinas første gull da konkurransene startet i går. Du greide ikke presset, mens Chen greide både press, støt og rykk.Med 95 kilo i rykk og 117 i støt ble den lille kineseren en stor kineser. Hun fikk med seg to OL-rekorder; 117 kilo i støt og 212 sammenlagt — begge to kilo mer enn de gamle OL-rekordene.Inntyllet i det kinesiske flagget sang Chen nasjonalsangen sammen med 6000 tilskuere i hallen med pusteøvelse-navnet Beijing University of Aeronautics & Astronautics Gymnasium.- Jeg drømte om å ta medalje, men ikke at jeg skulle bli den første til å ta gull, sa en overlykkelig gullvinner, som er 1,52 høy.

Gull ikke viktig.

Mens vi nordmenn er fryktelig opptatt av hvor mange gull vi kan kapre i Kina, er den kinesiske filosofien ganske annerledes. - Selvfølgelig håpet det kinesiske folk at vi skulle vinne det første gullet, men hvis vi ikke hadde fått det, ville det ikke vært noen stor sak for oss, sier Jin Yuanpu til avisen China Daily. Han er direktør ved China Humanistic Olympic Studies Center.- Vi kinesere er nå blitt mye mer modne når det gjelder gullmedaljer. Vi trenger dem ikke lenger for å vise at vi duger.Men kineserne duger til gull også. Noen timer etter Chens gull, slo Pang Wei til på ti meter luftpistol. Snakk om Pang-start!

Ga bort gullet.

Da Xu Haifeng ble hele Kinas helt i 1984, var det et ganske annet land enn et vi kjenner i dag. Landet var fattig og underutviklet, og folket trengte oppmuntringer. - Det kinesiske folk har fått mer og mer selvtillit, blitt mer åpne og tolerante. De bryr seg ikke lenger så mye om antall gullmedaljer. Folket vil heller nyte selve lekene, forklarer Yuanpu med en solid tyngde kinesisk filosofi. Haifengs gull var så viktig at han donerte det til nasjonalmuseet.Chen kan trygt beholde sitt. Det er trolig 35-40 til i vente!

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Xi Jinping er skrevet inn i Kinas grunnlov

 2. SPORT
  Publisert:

  Ukjent 17-åring ble mester

 3. SPORT
  Publisert:

  Jøran (50) fra Hitra tok to EM-gull i vektløfting: – Jeg er egentlig ikke så veldig sterk

 4. SPORT
  Publisert:

  Dette gikk du glipp av i OL mens du sov

 5. SPORT
  Publisert:

  Sporten har opplevd en kvinneeksplosjon. Helt i front ligger en klubb fra Bergen.

 6. SPORT
  Publisert:

  I Kina og USA leter de etter skjulte talenter blant folk flest. Gentesting og reality-TV er noen av metodene.