Sport

Norge til EM-finale i sandhåndball

Norge er klar for EM-finale i sandhåndball for menn etter 2-1-seier over Russland i semifinalen lørdag. Danmark blir motstander i søndagens finale.

Norge jubler for seier på vei mot EM-finalen i sandhåndball i Polen. Foto: Uros Hocevar / EHF / NTB scanpix

  • NTB

Norge tok seg så vidt til kvartfinale med 4.-plass i sin gruppe i hovedrunden, men satte der ubeseirede Kroatia på plass med seier i begge omganger. I semifinalen lørdag ble det jevnt, men Norge vant «shootout» med 7–4 etter seier 20–18 i første omgang (etter å ha ligget under 4-14) og tap 24–26 i den andre.

Tobias Glemming var beste norske poengplukker i semifinalen med 21.

Les også

– Vi snur på hver eneste krone, og så må vi lese i avisen at idrettsforbundet går i dyre middager der vinen flommer

Fredrik Svendsen i skuddøyeblikket under EM-semifinalen i sandhåndball mot Russland. Foto: Uros Hocevar / EHF / NTB scanpix

Danmark slo Ungarn 2–0 i sin semifinale og duellerer søndag ettermiddag med de norske om gullet. Det er allerede klart at Norge for første gang får medalje i sandhåndball for menn.

– Dette betyr alt. Vi har prøvd så mange ganger. Endelig tok vi oss til semifinale, og nå også finale, sa keeper Simen Westby Johansen til eurohandball.com. Han mener at seieren over Kroatia løftet laget.

– Å slå Kroatia, som kanskje er det beste laget i verden, ga oss masse selvtillit, sa han.

Johansen utgjorde forskjellen da semifinalen mot Russland ble avgjort, med to glimrende redninger.

Kristoffer Henriksen, som er EMs mestscorende spiller så langt og sto for 8 poeng i semifinalen, pådro seg direkte rødt kort for en ulovlig blokkering og er dermed utestengt i finalen.

I kvinneklassen ble de norske tittelforsvarerne fredag slått ut i kvartfinalen. Danmark vant 2–1 etter 7-6-seier i «shootout». Danskene vant sin semifinale lørdag og møter søndag Ungarn i finalen.

De norske slo Ukraina 2–0 i plasseringsspillet og møter søndag Spania i kamp om 5.-plassen som også gir VM-plass. Katarina Karlsen Ugland var beste norske poengplukker mot Ukraina med 16.

Les mer om

  1. Håndball