Gjennom to tiår forgrep legen seg på unge utøvere. Nå skal FBI finne ut hvorfor han ikke ble stoppet

Landslagslegen Larry Nassar misbrukte flere av USAs fremste OL-utøvere. Nå rettes søkelyset mot dem som visste.

Larry Nassar er i tre rettssaker dømt til fengsel i minst 140 år.
  • Odd Inge Aas

Etterspillet i kjølvannet av en av de mest omfattende overgrepssakene innen amerikansk idrett går inn i en ny fase.

Senator Richard Blumenthal ba tidligere denne uken FBI om å etterforske USAs olympiske komité (USOC) og Det amerikanske turnforbundet (USAG). Organisasjonene og flere av deres sentrale ledere får krass kritikk for «deres rolle i å skjule overgrepene» til den tidligere landslagslegen, Larry Nassar, skriver New York Times.

Advokatfirmaet Ropes & Gray leverte nylig en rapport på 233 sider hvor de analyserte hvorfor Nassar ikke var blitt stoppet.

Overgrepene som er avdekket strekker seg to tiår tilbake i tid. Til nå har mer enn 360 kvinner anmeldt trenere, gym-eiere og andre som har jobbet i turnforeninger. Mange av dem var mindreårige da overgrepene skjedde.

Over 250 av de overgrepsutsatte har anmeldt legen Nassar eller fortalt at han forgrep seg på dem under behandling. 19 av dem er tidligere landslagsutøvere, blant annet idrettens aller største stjerne, Simone Biles.

Hun var med og tok laggull i Rio-OL i 2016. I tillegg tok hun tre individuelle gullmedaljer.

Nassar er dømt i tre ulike rettssaker. Han fikk først 60 år i fengsel i en barnepornosak. I de to neste rettssakene ble han dømt for overgrep mot en rekke turnere. I begge tilfellene ble han dømt til minst 40 år i fengsel. Nå rettes blikket mot dem som burde stoppet Nassar og beskyttet de unge utøverne.

Les også

OL-vinner ble misbrukt av lege: – Jeg trodde jeg skulle dø

Simone Biles (til høyre), Gabrielle Douglas og Aly Raisman (til venstre) har alle anmeldt tidligere landslagslege, Larry Nassar for seksuelle overgrep. I Rio vant de OL-gull sammen med Lauren Hernandez (i midten) og Madison Kocian.

OL-toppene som ikke gjorde noe

Ifølge Ropes & Gray-rapporten visste tidligere USOC-leder, Scott Blackmun, om Nassars ugjerninger i over ett år, uten at han grep inn. Han trakk seg fra toppjobben tidligere i år.

Mandag fikk Alan Ashley sparken som toppidrettssjef i den olympiske komiteen. Han fikk vite om overgrepene samtidig med Blackmun i 2015. Heller ikke han skal ha satt i gang noen undersøkelser.

Ifølge New York Times og Washington Post har Ashley og Blackmun foreløpig ikke ønsket å uttale seg om rapporten.

En rekke av de overgrepsutsatte sier at det nå er viktig å finne ut hvem som visste hva på hvilke tidspunkt.

– Det er hardt nok å fortelle historien sin om igjen og om igjen. Det er enda hardere hele tiden å lese nyheter om hvem som visste om det, men ikke gjorde noe med det, sier Jordyn Wieber ifølge New York Times.

I januar vitnet OL-mesteren fra 2012 i rettssaken mot Nassar, og fortalte at hun var blitt seksuelt misbrukt av den tidligere landslagslegen.

Simone Biles tok fire gull i Rio-OL. Hun har senere fortalt om overgrepene hun ble utsatt for av landslagslegen.

Turnsjefen som ble arrestert

Ifølge rapporten var det både innen turnidretten og den olympiske komiteen «et miljø som gjorde kriminelle handlinger mulig».

Flere titalls overgrepsutsatte har sagt at handlingene skjedde etter at noen av de øverste lederne i amerikansk idrett var blitt varslet om overgrepene.

Ifølge rapporten var idrettens toppledere mest opptatt av å beskytte omdømmet og interessene til sine organisasjoner.

«Nassar gikk av som landslagslege med omdømmet intakt og fortsatte å ha tilgang til jenter og unge kvinner innen idretten på skoler, universiteter og i klubber», heter det.

Tidligere denne måneden begjærte turnforbundet seg konkurs i kjølvannet av overgrepsskandalen. Styreleder Kathryn Carson sier at konkursbegjæringen mer er å anse som en omorganisering enn en avvikling.

Forbundet har en rekke krav mot seg fra overgrepsutsatte kvinner.

– Vi skylder dem å løse disse sakene fullt og helt. Det er grusomme handlinger som er utført, sier Carson ifølge Reuters.

I turnforbundet er topplederne skiftet ut i flere omganger de siste årene. Håndteringen av saken har møtt krass kritikk. Tidligere generalsekretær, Steve Penny ble i oktober arrestert. Han er mistenkt for å ha ødelagt bevis i Nassar-saken, men avviser anklagene.