Sport

Kristoffersen om suksessen: - Jeg har tatt noen vanskelige valg

For fjerde gang denne sesongen vant Henrik Kristoffersen (22). Han forklarer suksessen med at han har gått sine egne veier på veien mot toppen.

NY TRIUMF: Henrik Kristoffersen kunne juble for sesongens fjerde verdenscupseier. Totalt har han 14, 13 av dem i slalåm.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

22 år gammel står Henrik Kristoffersen med 13 verdenscupseire i slalåm. Bare legenden Ingemar Stenmark hadde flere i samme alder.

Stenmark er tidenes mestvinnende alpinist. Svensken vant totalt 86 renn i karrieren. 40 av dem kom i slalåm.

– Det er en ære å bli sammenlignet med de største gjennom tidene, som Stenmark. Det er utrolig kult, sier Henrik Kristoffersen til Aftenposten.

  • Husker du? «Skal du bli god i en verdensidrett, kan du ikke leke til du er 18 år»

Jakter rekord

Søndagens seier i Wengen var Kristoffersens fjerde verdenscupseier denne sesongen. Det betyr at han har like mange seire som på tilsvarende tidspunkt forrige sesong.

Da den sesongen var ferdig, kunne han vise til seks seire. Det var én triumf bak tangering av en spesiell rekord: Kun Stenmark, Alberto Tomba og Marc Girardelli har vunnet syv verdenscuprenn i slalåm i én sesong.

– Alt er mulig, men det blir vanskelig. Det som skjedde i fjor, var ekstremt. Jeg tror ikke vi kan forvente det samme i år. Fortsetter jeg å kjøre bra på ski, er alt mulig, men det forutsetter at jeg faktisk gjør det. Å kjøre bra på ski er alltid det som er det viktige, sier Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen hylles som verdens beste slalåmkjører. Her suser han ned mot enda en seier.

– Han er fremtidsrettet

Ved siste mellomtid i Wengen var Kristoffersen bak Marcel Hirscher, men i mål var han 15 hundredeler foran østerrikeren. Dermed vant Kristoffersen i Wengen for andre år på rad. Da han vant i fjor, tangerte han Finn Christian Jagge som Norges mestvinnende i slalåm.

– Det er ekstremt imponerende å se hvordan han takler å lede, og hvordan han takler å kjøre saktere i midtpartiet, men slå tilbake og gi full gass i en vanskelig løype. han er stor allerede, roser Jagge.

Han mener at Kristoffersen skiteknisk ligger langt foran konkurrentene.

– Han er fremtidsrettet. Han kjører på skiene i stedet for å skrense, slik at farten øker i hver eneste sving, analyserer Jagge.

Takker familien

Sesonginnledningen ble preget av sponsorkonflikten med Norges Skiforbund. Kristoffersen sto over åpningsrennet. Men siden verdenscup-returen, har han ikke sett seg tilbake. Etter rennet i Adelboden forrige helg, uttalte Hirscher at det er Kristoffersen som nå setter standarden i slalåm.

– Det handler om mye trening fra ung alder. Og så har jeg hatt en familie bak som jeg har støttet meg hele veien, og som fortsatt gjør det. De har lært meg mental styrke. Det har mye å si, forklarer Kristoffersen.

Han mener også at det at han har gått egne veier, er en viktig forklaring på hvordan han er blitt så god.

– Følger du strømmen og gjør alt likt som alle andre, blir du lik alle andre. Jeg har tatt noen vanskelige valg, som kanskje ikke har vært like bra akkurat da, men som jeg har tjent mye på i ettertid.

– For eksempel valgte jeg å kjøre Europacup i storslalåm i stedet for verdenscupslalåm i Wengen for noen år siden, fordi jeg trengte å bli bedre i storslalåm. Sånne valg er litt av grunnen til at jeg er topp syv i begge grener. Målet er å bli like god i begge grenene, sier Kristoffersen.

– Den neste er den beste

Det kunne blitt dobbelt norsk i Wengen søndag. Leif Kristian Haugen lå på 2. plass etter 1. omgang, men kjørte ut i finaleomgangen

– To hekt i år. Det er lite å gjøre med det. Kjedelig, men jeg kjører godt på ski. Jeg angriper videre, sa Haugen til TV 2.

Men Kristoffersen leverte varene igjen. Finn Christian Jagge mener at Kristoffersen nå er den største favoritten i alle slalåmrenn han stiller opp på.

– Det er han og Hirscher. Resten er røkla, fastslår han.

Nå venter klassikerne i Kitzbühel og Schladming, før det er VM.

– For meg er ikke et renn viktigere enn noen andre. Jeg sier som Kjetil André Aamodt: Den neste er den beste, sier Henrik Kristoffersen.

  • Hør årets første Aftenpodden Sport hvor du får svaret på hvorfor Tjærnås ble irritert under Idrettsgallaen:

Les mer om

  1. Henrik Kristoffersen