Sport

Sykkeltalentet ble hedret etter kjempesesong - nå vil hun fortsette framgangen

Susanne Andersen hadde en fantastisk sykkelsesong som ble kronet med EM-sølv i fellesstart. Hun satser på å ta nye steg i sin karriere i sesongen som venter.

Susanne Andersen var en av mange lokale idrettsutøvere som ble hedret på Ledaal mandag. Foto: Svein Hagen

 • Svein Hagen

19-åringen hadde en tung start på sesongen som gikk, med skade som satte henne utenfor flere av de store klassikerne. Men avslutningen var formidabel, noe som også resulterte et overraskende EM-sølv på fellesstarten.

– Jeg skal innrømme at det var ganske tungt å gå skadet inn mot selve sesongen, og jeg mistet både verdifulle treninger og flere av de store rittene som jeg virkelig hadde satset på, forklarer hun.

Les også

Stor kåring: Her er regionens 50 beste idrettsutøvere

På årets første dag fikk hun heder og ære da Stavanger kommune delte ut utmerkelser til alle de idrettsutøverne som har tatt medaljer i norske eller internasjonale mesterskap.

– Det er alltid stort å få en slik utmerkelse, det er kjekt at kommunen verdsetter våre prestasjoner, mener hun.

Les også

Vita Heine har sagt opp jobben for å bli syklist på heltid

Sesongdebuterer i Nederland

Hun kom for ikke så lenge siden tilbake fra et to ukers treningsopphold, for å ha en periode med trening på hjemlige trakter.

– Det har ikke akkurat vært så lett å få nok timer på sykkelen her hjemme med de svært så vekslende værforholdene som har vært. Men jeg har av den grunn fått tid til å prioritere blant annet en god del styrketrening, forklarer Susanne Andersen.

Susanne Andersen ble hedret på Ledaal mandag. Her sammen med ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø. Foto: Svein Hagen

Det går imidlertid ikke lange tiden hjemme før hun reiser til utlandet igjen. Og allerede i slutten av februar innleder hun sesongen i et ritt i Nederland.

– Jeg vet at det på den tiden av året ofte er skikkelig drittvær med regn, sludd og vind i Nederland. Samtidig er den løypen vi skal sykle der rimelig tøff, men det er noe jeg liker veldig godt, understreker hun.

Stavanger-utøveren legger ikke skjul på at den gode avslutningen av sesongen virkelig har gitt henne masse inspirasjon og motivasjon inn mot kommende sesong.

Les også

Andersen hylles etter råsterk 7.-plass i VM

Økt selvtillit

– Selvtilliten har steget mange hakk etter blant annet EM-sølvet. Det gjør at det er mye lettere å gå på tøffe perioder i treningene mine. I snitt trener jeg rundt 23-25 timer hver uke, men det blir jo en del mer når jeg er i utlandet på treningssamlinger, forklarer hun.

Susanne Andersen legger ikke skjul på at hun har stor tro på at framgangen blir minst like stor som tilfelle var utover sist sesong.

– Jeg har utrolig lyst til å være i rimelig god form når de store klassikerne kommer på våren. Det ligger veldig mye prestisje i det å gjøre det bra i slike ritt, mener 19-åringen.

Les også

Jakob Ingebrigtsen ikke nominert til Idrettsgallaen

EM i Irland er også et mål hun virkelig satt seg for kommende sesong, selv om løypen de skal sykle der er vanvittig hard.

– Vi har en 2,5 kilometer lang bakke med rundt ti prosent stigning. Den kommer vi til å merke godt, men heldigvis skal vi ikke opp den mer enn tre ganger i løpet av hele rittet, sier hun.

Veksler mellom utlandet og hjemme

Slik som treningene har forløpt så langt i høst og vinter, så ser hun helt klart at hun har tatt nye steg. Selv om hun nettopp har hatt et par dager helt av trening på grunn av sykdom.

– Jeg ble litt forkjølet, men det skal ikke hemme meg noe år jeg er i gang for fullt igjen. Det kan bare virke positivt også at jeg har tatt det litt med ro noen dager nå i julen, understreker Susanne Andersen.

Les også

To lokale VM-håp: – Susanne blir verdensmester en dag

Om ikke forholdene her hjemme har vært optimale for en sykkelrytter, så
understreker hun at hun må ha noen perioder hjemme innimellom.

– Jeg er ganske hjemmekjær, og det er godt å veksle litt mellom treningsleirer i utlandet og hjemme på denne tiden av året. Det blir nok reising i sesongen likevel, mener hun.

Les mer om

 1. Sykkel
 2. Sykkel-VM
 3. Stavanger kommune

Relevante artikler

 1. SPORT

  Sykkel-Susanne legger grunnlaget i pappas bod

 2. SPORT

  Beintøff test venter for lokale sykkelhåp: – Det må til for å kjøre seg i form

 3. SPORT

  Stavanger-talent debuterer snart for utenlandsk profflag: Trener mindre for å bli bedre

 4. SPORT

  Lokale sykkelhåp drar til VM med ambisjoner

 5. SPORT

  Sandnes–syklist fullførte VM etter velt

 6. SPORT

  Alexander Kristoff ble spurtslått på hjemmebane i etterlengtet comeback