Slik ser morfar for seg at Klæbo avgjør stafetten for Norge

Kåre Høsflot er trygg på at Johannes Høsflot Klæbo løser oppgaven som Norges ankermann.

STAFETT-KLAR: Kåre Høsflot følger OL-dramatikken på langrennsstadion. Han har sett barnebarnet Johannes Høsflot Klæbo vinne et OL-gull. I dag kan 21-åringen gå Norge inn til gull på stafetten.
  • Anne-Marit Dahl

PYEONGCHANG: – Han føler litt press. Det er helt naturlig når hele Norge følger med, sier Kåre Høsflot før barnebarnet skal gå ankeretappen for Norge på søndagens OL-stafett.

21-åringens trener er imidlertid trygg på at Byåsen-løperen, som aldri har gått en slik stafett i seniorsammenheng, vil takle oppgaven.

– Han forbereder seg slik han bruker. Lørdag var han på ski og kjørte noen tøffe drag for å få kroppen i konkurransemodus, sier Høsflot.

Kun juniorerfaring

Som junior løste Norges nye skistjerne og ferske olympiske mester på sprint oppgaven som ankermann med stor suksess. Sist i 2016 da Norge ble verdensmester på 4x5 km stafett i Romania.

– Ja, jeg tror helt klart at han løser oppgaven. Det optimale er at han får litt forsprang og kan gå rolig ut. Så vil de andre gå ham inn, og så vil Johannes stole på spurten, sier Høsflot.

MESTER: Fersk OL-mester i sprint, Johannes Høsflot Klæbo vil løse oppgaven som ankermann på stafetten. Det er trener Kåre Høsflot trygg på.

At Byåsen-løperen ikke har stafetterfaring som senior, tror ikke treneren er et problem.

– Men det er klart dette er noe annet enn junior-VM, sier Kåre Høsflot som mener det var helt naturlig at Johannes skulle settes opp på sisteetappen.

Overraskende vraking

Hans Christer Holund ble overraskende vraket. Landslagstrener Tor-Arne Hetland ga i stedet Didrik Tønseth tillit på førsteetappen. Martin Johnsrud Sundby går andreetappen, mens Simen Hegstad Krüger går tredjeetappen.

– Det er beintøft, og knallhardt. Guttene vet at de er på verdens beste langrennslandslag. Vi har diskutert fram og tilbake og prøvd å ta den beste avgjørelsen. Vi tror Didrik Tønseth løser oppgaven bedre og han gjorde det glimrende i fjor i Lahti, sier Hetland om uttaket.

VRAKET HOLUND: Landslagstrener Tor-Arne Hetland vraket Hans Christer Holund til stafettlaget. For Norge går Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo.

Med Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo på skøyteetappene, sender Hetland to stafettdebutanter ut i ilden.

– De er i meget godt form. Og jeg tror ingen av de andre nasjonene ønsker å gå ut sammen med Simen Hegstad Krüger og med Johannes Høsflot Klæbo, sier Hetland.

– Mange inntrykk å fordøye

Han tok ut laget fredag kveld for å gi løperne tid til å kjenne på følelsen av at de skal gå stafett for Norge.

– Han har hatt greie dager etter sprinten, Det er mange inntrykk som skal fordøyes. De takler det veldig bra, og det er jo bare et skirenn som skal gås, sier Tor-Arne Hetland om Klæbo som har vært førstevalget til å gå sisteetappen siden OLs 15 km der Finn Hågen Krogh ikke viste form.

– Han har løst alle utfordringer han har fått i vinter på strak arm. Jeg er ganske sikker på at han takler dette, sier Hetland.