Sport

Er han Bergens sprekeste 54-åring?

Slik får superløperen det til. Les hans tips til deg.

AKTIV LENGE: Bjørn Hølleland (54) har vært løper i en mannsalder. Torsdag klarte han nesten målet som var å komme under to timer i Bergen Fjellmaraton.
  • Øystein Vik

— Det finnes mange spreke folk både på ski og sykkel. Diskusjonen om hvem som er sprekest er høyst uavklart, subjektiv og vanskelig, sier Bjørn Hølleland med et smil.

Askøyværingen flyttet til Fana på 1980-tallet, og siden den gang har han vært en markert skikkelse innenfor løpsmiljøet i Bergen. Han har en legendarisk rekord på det utgåtte løpet Ulriken Over (rett under 1.11), og torsdag kveld var han på plass igjen da han løp Bergen Fjellmaraton (som er et halvmaraton).

Der klokket han inn på 2 timer og 24 sekunder, noe som er svært imponerende, den 21 kilometer lange løypen fra Montana, opp Ulriken, over vidden til Blåmanen og Rundemanen ned til Skansemyren via Fløyen tatt i betraktning. Vinneren Stian Angermund-Vik kom i mål på 1.34.58, men han er ikke 54 år.

— Jeg finner roen på fjellet. I kveld var det fantastiske forhold med nydelig vær og utsikt til Øygarden. Magisk, sier Hølleland.

Les også

Han har ett råd til deg som skal sykle Bergen-Voss: - Nyt naturen!

Her er hans tips

Hølleland har vært aktiv løper over 30 år, og nå lever han ifølge seg selv på gammel trening. Nå er det mest "vedlikeholdstrening" han driver med. Her er hans tips til andre som har lyst til å komme i bedre form og oppleve fjellets gleder:

  • Ikke løp for fort når du er oppe i årene, det er lett å overdrive og å miste lysten. — Trener du for hardt, kan du bli lei og skadet.
  • Kombiner mosjon med transport. Hølleland løper både til og fra jobb. - Da blir jeg en bedre arbeidstaker, ektemann og far.
  • Finn glede i treningen. - Tren krefter inn i kroppen og ikke ut av den.
  • Planlegg treningen. - Vi bor i Bergen med mye regn, men når du kommer ut er det ikke noe problem. Det kan se ut som et problem når du sitter i sofaen og ser regnet piske på ruten, men det går fint når du er ute. Om morgenen må alt være klart, du kan ikke begynne å forhandle med deg selv i sengen.

Finner roen

Noe av det Hølleland liker best med fjellet er at han kommer seg vekk fra byen og finner roen.

— Min kone og jeg gikk tur i pinsen i Byfjellene og møtte fire stykk. Du skal ikke langt bort fra Fløyen stasjon før du neste er alene.

Les også

Folk over 50 fikk ikke lov å sykle Bergen-Voss

(Krever innlogging)

Vant igjen

REKORDLØP: Bergen Fjellmaraton satte rekord i antall deltakere torsdag kveld. Og Stian Angermund-Vik satte løyperekord med tiden 1.34.58.

Vinneren Angermund-Vik er en av de beste motbakkeløperne i byen. Han vant nylig Ulriken opp og satte rekord der. I 2014 vant han Stoltzekleiven Opp. Og nå vant han Bergen Fjellmaraton, der han også satte rekord.— Jeg er ikke så god nedover, så jeg åpnet hardt for å få en luke. Heldigvis var luken stor nok, sier Stian Angermund-Vik som var raskest av alle over de 21 kilometerne. Han brukte 1 time 34 minutter og 58 sekunder på den tøffe løypen. Det er også ny rekord i Bergen Fjellmaraton, som torsdag ble arrangert for tredje gang. Den gamle rekorden var 1.35.50. ## Har også vunnet Stoltzen

Angermund-Vik trener for VM i skyrunning – en type motbakkeløp – som skal arrangeres i Spania senere i sommer.

— Dette var rett og slett kjempegøy. Det var mange som heiet og været kunne ikke ha vært bedre. Alle storkoste seg, sier Varegg-løperen.

Les også

Ett spillerkjøp i 2015 gir Brann-sjefen skikkelig dårlig samvittighet

Skal øke enda mer

Bergen Fjellmaraton var utsolgt, og ifølge arrangøren Viking kunne man solgt flere billetter. På tre år har løpet økt fra 600 deltakere i 2014 til 1000 i 2015 og altså 1500 i år.

Etter målgang var det skikkelig sørstatsstemning med live musikk og grilling i målområdet på Skansemyren.

— Vi skal prøve å øke antall deltakere enda mer. Men det er en risiko med å arrangere et fjelløp. Det må vi ta på alvor, sier Roger Gjelsvik, daglig leder i arrangørklubben Viking.

Det er ikke bare konkurranseløpere som deltar i Bergen Fjellmaraton. Mange mosjonister deltar også i turklassen.

— Løypen er fast og fin, været er enormt og folk smiler. Dette har vært en stor suksess, sier Gjelsvik.

Les også

  1. Slik har du aldri hørt en stryning før!

  2. David Nielsen vil hente Larsen fra Brann - igjen

  3. Her håper de 100.000 bergensere skal feste under fotball-EM

Les mer om

  1. Friidrett