Sport

Revisor har gått gjennom ett år med Tom Tvedt-regninger. Her er dommen.

– Jeg ser ingenting som er unormalt.

Tom Tvedt går hardt ut mot praksisen som har blitt fulgt i Norges Idrettsforbund.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

– Noen av eksemplene som er kommet frem i bilagene, er voldsomme.

Silk kommenterte Tom Tvedt reiseregningene til NIF torsdag - på telefon fra en konferanse i Praha. Dette var idrettspresidentens første møte med pressen etter at det onsdag ble gitt innsyn i bilagene. Tvedt var sterkt kritisk til praksisen i egne rekker.

Onsdag skrev Aftenposten at NIF blant annet hadde refundert 75 flasker vin for én middag og en nachspiel-regning. Tvedt presiserte imidlertid at han “ikke hadde visst om” en del av middagene i bilagene.

Les også

  1. 75 flasker vin på én middag og en nachspiel-regning på flere tusen. Idrettsforbundet har brukt titusenvis av kroner på alkohol.

  2. Kommentar: «Det vil ta noen år før mistroen er utryddet»

– Ingenting unormalt

Men hva har egentlig Tom Tvedt gjort selv? Aftenposten har bedt Per Hanstad, administrerende direktør i Den norske revisorforening, undersøke Tvedt. Hanstad har fått tilsendt Tvedts bilag for et utvalgt år - 2016.

Dette var Tvedts første hele år som idrettspresident. I løpet av året dro han blant annet på en internasjonal konferanse i Qatar og på åpningen av en fotballhall på Karmøy.

Per Hanstad vurderer Tvedts bilag fra 2016 som ryddige.

– Jeg ser ingenting i de regningene som er unormalt. Dette er jobben hans. Han må få lov til å spise litt mat, og overnatte dersom han ikke rekker hjem, sier Hanstad på bakgrunn av bilagene han har fått tilsendt.

– Det er stort sett normale kostnander til kost og losji i forbindelse med møter og reiser, legger han til.

Les også

Norske idrettsprofiler reagerer på NIF-toppenes pengebruk: – Blir nesten flau

Hvorfor nølte han?

Så hvis Tvedts reiseregninger ikke viker fra normalen, hvorfor strittet han imot offentliggjøringen?

Kommunikasjonssjef i NIF Niels Røine forklarer nølingen slik:

– Når vi snakker om åpenhet her, handler det om innsyn i regnskapene på bilagsnivå. Tvedt sa at det var helt OK for perioden han har vært president, mens man ventet med den perioden han ikke var president. Det var fordi han ikke satt som ansvarlig. Derfor måtte man gå gjennom det med organisasjonen og juridisk, sier Røine.

Til slutt ble det vedtatt på ledermøtet i Bodø i mai at NIF skulle gi innsyn.

Har brukt 3000 kroner på alkohol siden 2012

I 2013 ble Tvedt sitert på følgende: “Alkohol og idrett hører ikke sammen. Punktum”. Samme år brukte han 730 kroner på rødvin på Restaurant Lorry i Oslo. Bilaget var merket “Evaluering av OL og Paralympics”.

Gjennom hele perioden pressen har fått innsyn i, fra 2012 til 2017, har Tvedt sjelden sendt alkoholregninger til NIF. Totalt har Tvedt fått refundert ca. 3000 kroner for alkoholkjøp siden 2012.

Dette er én av de største alkoholregningene Tom Tvedt har fått refundert.
Les også

Tom Tvedt godkjente alkoholregning som ikke var i tråd med Idrettsforbundets retningslinjer

Tvedts forklaring

I debatten rundt NIF har følgende spørsmål vært sentralt: Hvor går grensen for hva som bør bli refundert? Torsdag fikk Tvedt det spørsmålet på telefonkonferansen.

– Dere har forhåpentligvis fått tilgang til alle mine reiseregninger, som ligger til grunn. Som dere vet, reiser vi på regning og ikke statens regulativ. Det er klart at hovedårsaken til at vi ikke har gjort det, er fordi det har vært billigere for NIF å gjøre det slik. Da er det sånn at man er på reise og fører opp hvis man har spist noe, av og til finner dere en hamburger som jeg har spist. Men for meg tenker jeg at det som omhandler de retningslinjene som ligger til grunn for det jeg har levert, så får dere ettergå det som ligger der, svarer Tvedt.

Han la til at NIF åpenbart må ha klare retningslinjer for reiseregninger. Tvedt ser imidlertid også utfordringer med endringene.

– Hvis våre ansatte i fremtiden ikke leverer inn reiseregninger av frykt for at de legges ut, må vi ha systemer på det.

NIF har strammet inn retningslinjene for reiseregninger. Blant endringene er at alkohol ikke skal bli refundert uten en spesiell grunn.