Sport

Anders Jacobsen tror Norge kan miste verdensrekorden i dag

– 255 meter er ikke noe problem.

Anders Jacobsen tror Planica muligens kan få tilbake verdensrekord. Til høyre svever Stefan Kraft ned mot rekord i Vikersund forrige helg.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

11. februar 2011 var en stor dag for norsk hoppsport. Johan Remen Evensens landet på 243 meter i Vikersund.

Dette var første gang siden 1967 en norsk bakke sikret seg verdensrekorden. De siste seks årene har Vikersund vært hoppverdens rekordbakke.

Etter lørdagens konkurranse i Planica, kan man imidlertid spørre seg: Står Vikersund-hegemoniet for fall?

Allerede i prøveomgangen begynte hoppene å komme faretruende nær verdensrekorden. Da hoppet Robert Johansson 250 meter. Da dagen var omme, hadde Kamil Stoch hoppet 251,5 meter – kun to meter kortere enn Stefan Krafts verdensrekord på 235,5 fra Vikersund.

Søndag kan verdensrekorden stå for fall, mener tidligere landslagshopper Anders Jacobsen.

– Hvis forholdene tillater det, så kan det skje. Bakken er større enn i fjor, og hvis rett hopper får rette forhold, er ikke 255 meter noe problem, sier Jacobsen til Aftenposten.

Les også

Anders Jacobsen krever regelendring: – Hvorfor kan de ikke gjøre det? Det er det enkleste som finnes!

Robert Johansson presterte på et høyt nivå i lagkonkurransen lørdag. Søndag er han blant kandidatene til å sette ny bakkerekord – eller kanskje verdensrekord – i Planica.

– Svetter i hendene fortsatt

I gårsdagens konkurranse slet både Stefan Kraft og Kamil Stoch med å holde balansen etter å ha satt bakkerekord. Jacobsen mener imidlertid det er forsvarlig å hoppe enda lengre i Planica.

– Det er en diskusjon man alltid skal ta med seg. Når jeg ser på skiflyvning, svetter jeg i hendene fortsatt. Det er klart det er ekstremsport, sier Jacobsen, og legger til:

– Samtidig hoppet Robert Johansson 250 meter i dag, og han har jo ikke varige men. Jeg tror det er innafor.

Les også

Legger opp etter skademareritt: – Jeg har fortsatt mange drømmer jeg ikke har oppfylt

Mener Vikersund er best

Arne Scheie ble allemannseie som hoppkommentator for NRK i en årrekke. Scheie følger spent med på Planica-rennene denne helgen. Han mener imidlertid at Vikersund stadig har den største bakken.

– Med helt optimale forhold kan man sikkert hoppe 255 meter i Vikersund. Jeg føler Vikersund har den lille «edgen» foran Planica, sier Scheie.

Han trekker frem den store prestisjen som ligger i å være verdensrekordbakke.

– Å ha verdensrekorden er viktig for alle. Ikke minst for Planica er det viktig å være verdens største, men akkurat nå er det Vikersund.

Søndag blir det avgjort om hvorvidt Stefan Krafts hopp på 253,5 meter blir stående som verdensrekord over sommeren. Rennet sendes på NRK 1 fra klokken 10.

Les mer om

  1. Hopp