Sport

Topptrener hardt ut mot lederne: – Gamle menn bremser kvinnenes utvikling

– De vet ikke hva som foregår, mener tysk landslagstrener.

De tre store i hoppsporten, her fra verdenscuprenn i Sapporo, vil også delta i den store bakken. Det får de ikke i OL og VM. Fra venstre: Katharina Althaus, Maren Lundby og Sara Takanashi. Sistnevnte har 53 verdenscupseire.
  • Mette Bugge
    Journalist

PYEONGCHANG: Det mener Andreas Bauer, som er landslagstrener i Tyskland for et suksessrikt kvinnelandslag i hopp. 53-åringens merkesak er at kvinnene skal få de samme mulighetene som menn.

– Slik det er i dag har kvinnene kun én eneste OL-konkurranse, mens mennene har tre: Liten bakke, stor bakke og lag. Det er uhørt. På Lillehammer i sesongstarten var det 65 utøvere fra 17 nasjoner som stilte opp. Omtrent det samme som på herresiden. Den eldre generasjon bremser kvinnene.

– Hva mener du med det?

– Det er eldre menn som sitter i hoppkomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), og de er sjelden ute på renn. Dermed vet de ikke hva som foregår. De må ikke bare sitte i komitéen for å få status. De må jobbe for det.

Han mener, i likhet med Norges trener Christian Meyer og hopperen Maren Lundby, at kvinnehopperne har nivået som kreves for å få delta i storbakken.

Derfor ønsker han å påvirke hvis han får muligheten. Det tyske skiforbundet vil ha ham med i nettopp hoppkomitéen til FIS når en annen tysker gir seg til våren.

Les også

Bare en av fire norske OL-medaljer de siste 38 årene er tatt av kvinner: – Jenter må være bedre til å heie på hverandre

100 prosent menn

I den hoppkomiteen er det 16 medlemmer fra like mange nasjoner. Kun menn. Det kan Bertil Pålsrud bekrefte. Han representerer Norge.

– Den holdningen til kvinnene fra medlemmenes side, som Bauer forteller om, var riktig for ti år siden. Nå opplever jeg det ikke slik. Vårt mål er å få flere renn for kvinner på dagsorden. Vi må dessuten få dem med i storbakken. Derfor var rennet på Lillehammer i desember så viktig, sier han.

Pålsrud forteller at det ikke vil bli noen økning av øvelser under VM neste år, men muligens i de kommende VM.

– Men kun menn i komitéen. Er ikke det litt merkelig?

– Jo. Det har vært slik i alle år, og jeg håper inderlig at vi ikke ser det samme bildet om noen år. Hoppsporten har tradisjonelt vært en mannsdominert idrett, men det er så absolutt i ferd med å skje noe. Norge har vært en pådriver her, godt støttet av USA en periode.

Les også

OL mandag: Norge kan få tidenes første hoppgull for kvinner

Katharina Althaus er et stort OL-håp for Tyskland.

Vil ha fortgang

Andreas Bauer synes utviklingen går for tregt. Fra sitt kontor i Oberstdorf, der han bor sammen med sin norske kone Irene Salvesen og to sønner, legger han planene for at i alle fall tyskerne skal få frem mange gode hoppere.

Bauer som selv har elleve gull fra tyske mesterskap, flest av alle gjennom historien, har selv vært en pådriver.

Fra 2011 har «Andy», som han kalles, ikke bare fått landslaget opp å stå, men bidratt til at Carina Vogt tok OL-gull i Sotsji og VM-gull i Falun, at Tyskland tok VM-gull i mixedlag i Falun og Lahti, og at Katharina Althaus tok VM-gull i Lahti.

Både Althaus og Vogt er i favorittsjiktet til OL-medaljer i Pyeongchang.

Les også

«Det er ikke antallet medaljer det er noe galt med. Det er antallet kvalifiserte kvinner.»

Den tyske hoppstjernen Katharina Althaus er skjønt enig med sjefen Andreas Bauer om at kvinnene må like muligheter som menn.

Store profiler

– Det var tøft å bygge opp laget i starten. Det var så mye som skulle på plass, og det tok tid før kvinnene forsto hva det betyr å komme opp på et så høyt nivå at de kunne hevde seg i internasjonal sammenheng, sier han.

Sjefen for kvinnelandslaget har bilde av gjengen sin. Andreas Bauer er stolt.

I dag er hans beste utøvere store profiler. Tilsammen er det 14 aktive på elitelaget og rekrutteringsgrupper.

Fem-seks steder i landet er det miljøer som får tilsig av yngre jenter og som Bauer sier:

– Når de begynner med skihopping er det fordi de har sett på TV at det er gøy og at det er mulig. De ser at de beste oppnår mye.

Han var den suksessrike landslagstreneren i kombinert som ikke kunne motstå forespørselen om å bygge et helt nytt landslag, fordi skihopping for kvinner hadde fått olympisk status. .

PS: Kvinnenes ene konkurranse i normalbakken skal foregå mandag.

Les mer om

  1. OL
  2. Hopp
  3. FIS