Sport

Hødd vant cupfinalen

<p>De blå gikk seirende ut av straffedramaet på Ullevaal.</p>

Oslo 20121125.NM-fotball, cupfinale, Hødd - Tromsø. Hødds keeper Ørjan Håskjold Nyland jubler etter Hødds første mål under cupfinalen i fotball for menn mellom Hødd og Tromsø på Ullevaal Stadion i Oslo søndag ettermiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
  • Morten Vist Scheie
Oslo 20121125.NM-fotball, cupfinale, Hødd - Tromsø. Hødds keeper Ørjan Håskjold Nyland jubler etter Hødds første mål under cupfinalen i fotball for menn mellom Hødd og Tromsø på Ullevaal Stadion i Oslo søndag ettermiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

På den ene siden Eliteserie-klubb Tromsø som endte på en sterk fjerdeplass. På den andre førstedivisjonsklubb Hødd som så vidt overlevde årets sesong. Ole Martin Årsts siste kamp i en alder av 38 år, mot lille Fredrik Aursnes som fikk sin første cupfinale i en alder av 16 år. Kontrastene var store på Ullevaal.

Fantastisk ramme

Supporterne lagde en fantastisk ramme på nasjonalarenaen. VG-svingen var fullsatt av blå sunnmøringer som sang av full hals før kampstart. 25 000 elleville fans var klare for norsk fotballs største dag – cupfinalen!

Hødd skulle sette seg i respekt fra start, og det tok knappe ti sekunder før Vegard Heltne fikk det gule kortet av Kjetil Sælen. Temperaturen var høy, og stemningen stor.

Sjansene lot heller ikke vente på seg. På det påfølgende frisparket ble Eliteseriens toppscorer Zdenek Ondrasek headet igjennom, men avslutningen smalt like over målet til Ørjan Nyland. Hødd fikk seg en tidlig vekker.

To minutter senere var det Pål André Helland som smatt forbi Ruben Kristiansen, men innlegget fant ikke Kjell Rune Sellin. De blå hadde presentert seg.

Etter åpningsnervene til Hødd, kom Lars Arne Nilsens gutter seg bedre inn i kampen, og oppgjøret jevnet seg ut. Selv om laget i rødt og hvit kom til de fleste halvsjansene. Ved to anledninger kom Tromsø seg nesten fri på høyresiden, men avslutningene til «Gutan» ble for veike.

Gigantisk sjanse

Etter et drøyt kvarter kom Tromsø til en enorm mulighet. Landslagsspiller Ruben Yttergård Jenssen fant Thomas Drage som spurtet i fra Akeem Latifu. På direkten smalt venstrekanten til, men skuddet strøk tverrliggeren til Nyland. En gigantisk sjanse til de røde og hvite.

Per-Mathias Høgmos menn presset på. De røde i Bendit-svingen ropte «skyt!» til Hans Nordbye som svarte på tilropene. Høyrebacken fyrte avgårde en rakett som gikk noen få centimeter over mål.

Men Hødd tettet igjen. Tromsø sleit med å finne åpninger i et kompakt, og hardtarbeidende Hødd-forsvar. Isberget ble sakte, men sikkert roligere, mens Blåsarane skapte liv i den blå delen av publikum.

Hødd våknet før pause

Det hadde nesten gått en omgang før Hødd fikk sin første sjanse, men den var i tillegg stor. Helland fant Sandal umarkert inne i boksen, men avslutningen gikk så vidt forbi lengste stolpe. Hødd ga seg ikke med det.

Et frispark ble slått inn i boksen, som TIL-keeper Benny Lekström bokset ut i farlig sone. Der ventet Helland som headet ballen i en høy bue mot mål. Like utenfor.

Hødd gikk til pause til stående applaus fra den blå VG-svingen. Lars Arne Nilsens gutter hadde prestert en flott førsteomgang.

Duket for Årst

Tromsø åpnet 2.omgang best, men Helland snappet ballen fra Kara, og avanserte fram til et skudd fra snaue 20 meter. Avslutningen med høyrebenet var litt i svakeste laget og satte ikke Lekström på store problemer.

Like etter var det duket for legenden Ole Martin Årst. Yndlingen til Tromsø-fansen fikk en enorm velkomst i sin siste kamp som profesjonell.

Iskald Sellin

Kampen havnet i et småkjedelig tempo. Men etter én time tok Ullevaal fyr! Hødd fikk til sitt sedvanlige pasningsspill, og Erik Sandal fikk vende opp i mellomrommet. Midtbanedirigenten så opp og fant Sellin med en millimeterpresis pasning. Spissen vendte elegant og var iskald alene med keeper.

Hødd-svingen tok fyr. Sjokket var et faktum. Lars Arne Nilsens gutter hadde tatt ledelsen i cupfinalen!

Og blåtrøyene ga seg ikke med målet. To minutter senere klemte Sandal til fra 25 meter. Ballen fikk en herlig dupp, men gikk like over Tromsø-målet.

Nyland med nese for mål

Tromsø prøvde å svare, og selvfølgelig var det Årst som sto i begivenhetenes sentrum. Hødd ble presset langt inn i egen sekstenmeter, og Tromsø tråklet seg inn til femmeteren. Der ventet Årst som smalt til. Nyland sto som en levende vegg og reddet skuddet med hodet. Hødd var heldige som unngikk baklengs.

Men Nyland hadde ikke dratt fram sin beste redning. Den kom noen minutter senere. Toppscorer Ondrasek fikk stå helt umarkert på syv meter og headet knallhardt mot mål. Men U21-keeperen vartet opp med en av de beste redningene norsk fotball har sett noensinne. En lynrask reaksjonsredning med høyrehånden hindret en sikker utligning.

Tromsø-presset fortsatte. Backene til Per-Mathias Høgmo ble med opp i angrep, og ti minutter før slutt kom Norbye til innlegg. I boksen venter Årst, men headingen fra kjempen gikk like over. Hødd slapp med skrekken på ny.

Hødd maktet ikke presset

Drømmen gikk mot oppfyllelse, men så kom utligningen. Tre minutter gjenstod av obligatorisk spilletid, innbytter Remi Johansen svingte inn et godt innlegg som midtstopper Ciss fikk flikket bak Nyland. Tromsø-svingen gikk til himmels. Men Hødd-svingen reiste seg og sang «Heia Hødd» av full hals. De blå var stolte av laget sitt.

Hødd gikk rett i angrep og fikk en corner. Steffen Moltu var svært nærme og få noen hårstusser på ballen, men rakk ikke helt fram. Tilleggstavlen viste fem minutter.

Sandal la inn og innbytter Andreas Rekdal var en skostørrelse unna å få en tå på ballen. Men eventyret skulle gå til ekstraomganger.

Kaptein med stor K

Tromsø presset videre i ekstraomgangene, men spesielt én mann sto fram. Kaptein Fredrik Klock var høyt og lavt. Lysluggen blokkerte alle skuddforsøk som nærmet seg Hødd-buret og styrte de blå med stø hånd.

Men den største sjansen falt til Hødd. Sandal fant hull i Tromsø-forsvaret og fant innbytter Rekdal som nesten fikk ballen forbi keeper. Touchen ble derimot litt lang og kanten valgte å spille tilbake til Helland som, med stive ben, skøyt et par meter over mål.

Det eneste Tromsø skapte i første ekstraomgang, var et halvfarlig innlegg som gikk gjennom hele feltet. Hødd virket å ha god kontroll.

Sluttspurt fra Tromsø

Den andre ekstraomgangen utartet seg med et visst Tromsø-overtak. Uten at de røde og hvite klarte å skape noen merkbare sjanser. Begge lagene var ufattelig slitne etter over hundre minutters fotball. Men tre minutter før sluttsignalet kom det en megasjanse til TIL.

Remi Johansen fikk ta ned ballen utenfor sekstenmeteren og klemte til. Banens beste, Ørjan Nyland, vartet opp med en ny god enhåndsredning. Nå startet Tromsøs sluttspurt.

Årst fikk dempet et innlegg og gitt ballen til venstreback Kristiansen. Han klemte til med høyrefoten, men Nyland var sikkerheten selv og holdt ballen i klypene. Det hele gikk mot straffekonkurranse.

Straffespark på straffespark

Forsøkene fra ellevemeteren skulle bli tatt foran Hødd-svingen. Skulle eventyret få en lykkelig slutt?

Akeem Latifu var førstemann ut for Hødd. Nigerianeren var iskald og sendte Tromsø-keeperen feil vei. Ole Martin Årst var Tromsøs første, også han var iskald.

Sivert Heltne Nilsen steg fram. Trenersønnen mottok stor jubel fra VG-svingen, straffen var sikker som banken. Thomas Drage smelte inn en strålende straffe høyt i mål like etter.

Årets Hødd-spiller, Pål André Helland bommet mot Haugesund, men var sikkerheten selv fra straffemerket. Remi Johansen tok to skritt tilbake, men et tigersprang fra Nyland holdt skuddet vekk fra nettmaskene. Hødd-svingen eksploderte.

Erik Sandal hadde et enormt press på skuldrene. Midtbanespilleren maktet ikke stå imot, og straffen var svak. Lekström reddet med beina. Målscorer Ciss var Tromsøs fjerdemann, og sleivet skuddet utenfor mål. Hødd ledet fortsatt.

Andreas Rekdal, navnebror med straffekongen Kjetil Rekdal, kunne bli helt. Det ble han! Hødd-svingen gikk amok. Det var blå himmel på Ullevaal. Hødd hadde vunnet cupen 2012! En eventyrhistorie uten like!

  1. Les også

    Gullskjerfa kom til sin rett

  2. Les også

    Hødd henter eliteseriespiller