Hushovd kan bli vraket til VM

Norge får trolig kun tre plasser i årets landeveis-VM. Dermed kan VM glippe for norgesmester Thor Hushovd.

KAN BLI VRAKET: Årets VM kan gå uten norgesmester Thor Hushovd.

— Årets VM-løype er veldig tøff og den passer nok Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug best, så kampen om den tredje plassen på laget er foreløpig veldig åpen, sier landslagssjef Stig Kristiansen til Fædrelandsvennen.

I tillegg til BMC-rytter og norgesmester Thor Hushovd, står den tredje plassen mellom Katusha-rytter og Tour de France-deltaker Alexander Kristoff og Sky-rytter Gabriel Rasch.

— Foreløpig har jeg fått signaler fra alle tre at de ønsker å satse på VM hvis de ser det er mulig å ha en formtopp inne til VM. Vi avventer foreløpig med å ta ut det endelige laget, både på grunn av denne åpne plassen og Boasson Hagens skade, forteller Kristiansen, som leder de norske landveissyklistene i VM for første gang.

Snakker jevnlig med rytterne

Torsdag reiser Hushovd for å sykle World Tour-rittet Polen Rundt, som dette året starter i Italia på lørdag og går over sju etapper. Prestasjonene i dette rittet kan bli avgjørende for om den tidligere verdensmesteren får delta i årets VM, som blir arrangert i den italienske byen Firenze.

— Det blir et viktig ritt for Thor, hvor han får svar på om formen er til stede. Han imponerte meg i NM og har hatt en stigende formkurve, selv om han kanskje ikke har prestert like stabilt. Prestasjonene fremover blir viktig når det gjelder uttaket, sier Kristiansen.

Landslagssjefen er i jevnlig dialog med rytterne for å få en oppdatering på hva rytterne tenker.

— Vi følger dem tett og snakker med både rytterne og deres trenere ofte for å høre hva slags signaler de gir om sin egen form. Det er en såpass tøff løype, og vi har et så lite lag, at det ikke blir noen særlig hjelperytterrolle i VM – kun de sterkeste overlever. De vi sender til VM, må derfor ha en mulighet til å henge med, forklarer Kristiansen.

- Thor i toppform henger med

TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener at Hushovd er den rytteren av Rasch, Kristoff og Hushovd som er best egnet til å bli den tredje rytteren i VM.

— Jeg tror løypa er for tøff for Kristoff, som nok er den rytteren Thor hovedsakelig kjemper mot for å få plassen. Det jeg så av Hushovd teknisk i NM, var såpass imponerende at jeg tror om han er i toppform i VM, så vil han kunne kjempe om en topp ti-plassering, mener Kaggestad.

Det andre bladet sykkelekspert Kaggestad i TV 2, Johan Kaggestad, er derimot litt mer skeptisk.

— Jeg tror det bare er Nordhaug og Boasson Hagen som har en sjanse i VM. Løypa er for tøff til at Kristoff og Hushovd kan hevde seg, men så er det et for stort gap ned fra proffene til amatørene i Norge, utenom Holst Enger, men han satser naturlig nok på U23-VM. Rasch viste god kjørestyrke i NM, sier pappa Kaggestad.

Hvem som får den siste VM-plassen på laget, regner Stig Kristiansen med å ha klart kort tid etter 15. august når det endelig avgjøres hvor mange plasser hvert enkelt land får i VM, men mye skal til for at Norge får flere enn tre plasser.

Vi har ikke lyktes å få kontakt med Hushovd.