Sport

GULLJENTENE!

<p><strong>— En fantastisk følelse,</strong> sier treneren etter at Norge vant OL-gull mot Montenegro i London.</p>

handball
 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind
gull

LONDON: På en dag hvor en av Norges største gullfavoritter, Andreas Thorkildsen, floppet fullstendig, leverte hele Norges håndballyndlinger varene – selvfølgelig!

Montenegro ble slått 26-23 i finalen foran et fullsatt og ellevilt publikum i basketballarenaen i Olympiaparken på utsiden av London sentrum.

Norge forsvarte dermed OL-gullet fra Beijing i 2008, hvor Russland ble slått i finalen. Denne gangen var det Montenegro som utfordret håndballstormakten Norge.

— Fantastisk

- Dette er en fantastisk følelse. Dette er det ingen som har gjort før oss. Ingen før oss har vunnet OL, EM og VM på rad som vi har gjort nå, ingen, sier Thorir Hergeirsson som nesten skapte Beatles-tilstander i pressesonen da han kom bort til pressen.

En høyttaler holdt på å deise i hodet på journalistene som omkranset islendingen.

- Jeg er mest imponert over måten vi tålte at de kom opp i ryggen på oss på. Vi holdt hodet kaldt og reiste oss igjen flere ganger.

— Vi er verdige olympiske mestere, både spillerne og alle i støtteapparatet. Jeg er stolt av alle.

- Linn scoret veldig mange viktige mål for oss og var god, sa trener Thorir Hergeirsson etter kampen.

Hergeirsson tok seg også tid til å hylle Tonje Nøstvold etter kampen, mens jentene kledde seg om til medaljeseremoni.

- Hun er Norges beste lagspiller. På åtte kamper har hun fått spille 55 minutter, men her kommer hun inn og beholder roen og sprer viktige mål og bidrar. Det er imponerende, sier Hergeirsson.

Montenegros landslag består så å si kun av spillere fra klubblaget Budocnost, som i vår vant Champions League, etter å ha slått Katrine Lunde Haraldsens Györ i de to finalekampene.

Svakt

Norge startet i angrep, og laget så slik ut: Katrine Lunde Haraldsen – Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Linn Jørum Sulland, Ida Alstad, Gøril Snorroeggen, Kari Mette Johansen og Marit Malm Frafjord. Karoline Dyhre Breivang tok defensivt ansvar på beskostning av Sulland.

I angrep startet Norge svakt. Kaptein og linjespiller Malm Frafjord brant tre sjanser på rad, og Linn Jørum Sulland startet også med å bomme. Og kanskje var det nervene som hadde taket på de norske jentene, for det var mye rart de første ti minuttene. Skrittfeil, pasningsfeil og skuddbom.

Men så kom det seg, og Norge fikk orden i sysakene og gikk i føringen halvveis i omgangen. Men Montenegro fulgte stort sett ett mål bak. Til pause ledet Norge 13-10 etter to meget solide to minutter på tampen av omgangen.

Stor Sulland

Norges store spiller i den første omgangen var Linn Jørum Sulland, som etter et par skuddbom i innledningen, slo tilbake med hele sju scoringer. Med det var hun i stor grad den offensive beholdningen. Kun to mål fra kant, de sto Riegelhuth Koren for. Venstrekanten var knapt borti ballen.

Norge startet 2. omgang bra, men et skår i gleden var da Linn Jørum Sulland tråkket over og forsvant ut av kampen allerede tre minutter ut i omgangen.

Som TV 2s håndballekspert Bent Svele meldte på Twitter:

- Sulland kan sove på Buckingham Palace i natt, dronning i London.

Kurtovic feiret med Mette-Marit

Helten selv hyllet lagvenninnene. Nå gleder hun seg til å feire OL-gullet.

- Dette føles helt fantastisk! Dette er en kjempegjeng, og vi skal ha det så gøy frem til vi drar hjem. Vi skal ikke hjem før mandag, så da kan du tenke deg, jublet Linn Jørum Sulland til NRK etter finalen.

— Vi er verdens beste håndballag akkurat nå. Vi er bra sammen og spiller god håndball innimellom. Vi vinner og det er det som teller, sier landslagskaptein Marit Malm Frafjord.

— Dette er det vakreste jeg har sett, sa Amanda Kurtovic, og siktet til gullmedaljen hun stod med rundt halsen.

Deretter kastet kronprinsesse Mette-Marit seg om halsen på den 21 år gamle gulljenta.

Kampen vippet

Norge holdt seg foran med tre mål, men maktet ikke å reise ytterligere i fra selv om Montenegro i rundt et minutt spilte med to spillere utvist. I tillegg fikk en av spillerne rødt kort for å ha klinket til Kristine Lunde-Borgersen i ansiktet da playmakeren var på vei gjennom.

Gledelig var det også å se at Tonje Nøstvold, som har slitt i hele OL, fikk det til å sitte da hun kom inn for en skadet Linn Jørum Sulland i andre omgang. Hun scoret på sitt velkjente venstrearmsskudd to ganger på rad, og det var lettelse å spore i ansiktet til Byåsen-spilleren.

Da Montenegro reduserte til 18-17 tok Thorir Hergeirsson timeout. Treneren følte nok han måtte inn og korrigere laget. Og responsen kom umiddelbart. Utvisning til Montenegro og norsk scoring. Men så utlignet Montenegro. Da byttet Thorir Hergeirsson målvakt, og sendte inn Kari Aalvik Grimsbø.

På stillingen 19-19 sto kampen og vippet. Linn Jørum Sulland kom tilbake på banen etter overtråkket og fortsatte der hun slapp i 1. omgang. Skaden så ikke ut til å prege henne nevneverdig.

GULL!

Norge hadde muligheten til å komme foran med to mål igjen, men en fantastisk oppvisning fra Montenegros målvakt Sonja Barjaktarovic hundret norsk scoring. Hun reddet en trippelsjanse på imponerende vis.

Men Norge klarte å karre til seg en tomålsledelse igjen. Og da Heidi Løke kontret inn 23-21-ledelse to og et halvt minutt før slutt var OL-gullet i grunnen servert. Montenegro tok timeout, Bojana Popovic banken inn en redusering, men Norge svarte ved Linn Jørum Sulland som satte sin niende for dagen. Og da hun 40 sekunder før slutt gikk i været og banken inn 25-23-ledlese til Norge var OL-gullet avgjort. Og da Kari Aalvik Grimsbø reddet påfølgende skudd var det gjort:

Norge vant OL-gull!

FAKTA:

Norge – Montenegro 26-23 (13-10)

Basketball Arena

12.000 tilskuere

Norge: Kari Aalvik Grimsbø, Katrine Lunde Haraldsen – Ida Alstad 5, Heidi Løke 1, Tonje Nøstvold 2, Karoline Dyhre Breivang 1, Kari Mette Johansen 1, Camilla Herrem, Linn Jørum Sulland 10, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 3, Marit Malm Frafjord, Kristine Lunde-Borgersen 1, Gøril Snorroeggen 2, Amanda Kurtovic.

Montenegro: Sonja Barjaktarovic, Marina Vukcevic – Radmila Milanic, Jovanka Radicevic 3, Ana Dokic, Marija Jovanovic 2, Ana Radovic, Andela Bulatovic, Maja Savic 2, Bojana Popovic 5, Suzana Lazovic 1, Katarina Bulatovic 10, Majda Mehmedovic, Milena Knezevic.

Dommere: Charlotte Bonaventura/Julia Bonaventura, Frankrike.

Utvisninger: Norge 3 x 2 min., Montenegro 7 x 2 min. og et rødt kort.

Bronsekamp:

Sør-Korea – Spania 29-31 (13-13, 24-24, 28-28) e.o.

Les også

 1. Mette-Marit: - Stolt av Lunde-jentene

 2. Supertvillingene fant ikke ord

 3. Her stjeler Herrem showet med hjemmelaget sang

 4. Sulland begynte å hylgrine

 5. Se bildene fra håndballjentenes triumf

 6. Hyllet på Twitter

 7. Send hilsen til gulljentene her!

 8. Herrem: - Jeg vant for morfar

Les mer om

 1. OL