Velt og kaos i Tour-feltet

Et dramatisk velt og en rytteraksjon overskygget at Sylvain Chavanel vant dagens etappe i Tour de France. En sint Hushovd føler seg snytt.

  • Øyvind Stople Sivertsen

Franske Chavanel vant etappen fra Brussel til Spa og sikret seg samtidig den gule ledertrøya. Et helt utenkelig scenario før starten på etappen. Franskmannen veltet under årets Liege-Bastogne-Liege og fikk brudd på kraniet, men kom tilbake akkurat i tide før Touren startet.

Men akkurat som på den første etappen var det dramatiske velt som stjal den største oppmerksomheten.

Hensynet til sammenlagtfavorittene fratok Thor Hushovd sjansen til å vinne dagens etappe i Tour de France. Etter at mange de store favorittene hadde deiset i bakken, tok Fabian Cancellara på seg sjefsrollen i feltet. Mannen som mistet den gule trøya fikk nøytralisert jakten på franskmannen mens man ventet på at favorittene skulle komme seg opp igjen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gultrøye-innehaver Fabian Cancellara agerte som "Road captain" for hele Tour de France-feltet i dag. FOTO: ERIC GAILLARD / REUTERS

På oppløpet var Cancellara enda mer boss, og brukte pekefingeren til å true syklistene som forsøkte seg på fartsøkninger.

Denne etappen hadde Hushovd sett seg ut som en han kunne vinne, og han virket veldig sterk hele veien. Men den interne justisen i feltet gjorde at Hushovd ikke kunne notere sin seier nummer åtte i Touren.

— Jeg mener det er en feil avgjørelse. Vi har kjempet hardt hele dagen, og så blir det ikke spurt. Da blir jeg irritert, sa Hushovd til TV2. ## Dramatisk for Schleck

Dramatikken begynte tre mil før mål, på en meget smal og våt vei. Der gikk den ene favoritten etter den andre i bakken.

Saxo Banks Jacob Fuglsang fortalte til Ekstrabladet at det må ha vært olje eller såpe i veibanen.

Aller verst gikk det ut over Saxo Bank-brødrene Andy og Fränk Schleck. Andy, som var fjorårets toer i sammendraget, slo seg kraftig i albue/hånddledd. Han ble stående lenge i veikanten før lagkamerat Matti Brechsel dukket opp og ga fra seg sykkelen sin.

Fabian Cancellara i den gule ledertrøya unnslapp helt, og mannen som kalles Spartacus tok umiddelbart ansvar. Han fortalte de rundt 20-30 andre som jaktet på Sylvain Chavanel at ”nå tar vi det ned ro”. Dermed måtte blant annet en råsterk Thor Hushovd finne seg i at jakten på franskmannen nesten stoppet opp.

Skulle ikke avgjøres

Ikke tale om at Tour de France skulle avgjøres allerede på denne etappen!

Cancellara ga helt opp sin gule trøye for at brødrene Schleck skulle komme seg opp, men fikk god støtte fra flere andre lag som hadde mistet sine ledere.

Både Lance Armstrong og Alberto Contador var også nedpå og havnet i en gruppe mellom hovedfeltet og Schleck-brødrene.

Alberto Contador måtte i likhet med Andy Schleck bytte sykkel.

På det meste var brødrene Schleck over fire minutter bak teten og nesten to minutter bak hovedfeltet. Men med 14 kilometer igjen var alle de beste igjen samlet.

Da skalle man tro at jakten på Chavanel skulle starte opp igjen, men anført av en streng Cancellara holdt alle igjen.

Poeng - ikke poeng?

Derfor var det nesten samlet felt som krysset mållinjen nesten samtidig uten at noen spurtet for ekstra poeng.

Like etter målpassering hersket det fullt kaos hvorvidt det skulle deles ut spurtpoeng likevel.

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll fortalte til TV2 at han mann slett ikke var happy da han hørte at poengene ikke ble strøket, men at den noe spesielle resultatlisten skulle bli stående.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Hushovd passerte mål som syvendemann i dag, men poengene blir sannsynligvis strøket. FOTO: JACKY NAEGELEN / REUTERS

- Helt unødvendig å nøytralisere den spurten. Alle de store sammenlagtfavorittene var jo kommet opp igjen, så en spurt hadde vært det riktige, mente Kvålsvoll.

Men på rittets offisielle nettside er det kun etappevinner Chavanel som har fått spurtpoeng fra spurten. Resten ble nøytralisert. Chavanel har ifølge letour.fr både den gule og den grønne trøya før tirsdagens etappe, men det er Alessandro Petacchi, som også var involvert i velt og kom inn lenge etter hovedfeltet, som skal bære trøya over brosteinene på den tredje etappen.

Fabian Cancellara (i gul trøye) forlangte at resten av Tour de France-feltet skulle ta det med ro. En ergerlig Thor Hushovd (i norsk mestertrøye) lå rett ved siden av. FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX