Sport

Håndballjentene lekte seg til EM

Norges håndballjenter utklasset Hviterussland på bortebane onsdag kveld og er dermed EM-klare før den siste kvalifiseringskampen.

Camilla Herrem var god da de norske håndballdamene kvalifiserte seg til EM.
  • Arne Hole

Hviterussland — Norge 32-22

Etter å ha slått Hviterussland med 11 mål i Trondheim i oktober, ville det vært overraskende om Norge ikke også skulle vinne bortekampen – selv om Romania måtte nøye seg med tomålsseier mot samme motstander. Norge var overlegne og vant 32-22

Norge tok føringen fra start og ledet 10-3 halvveis i omgangen, anført av Camilla Herrem, som snappet pasninger og kontret seg nesten til friidretts-EM.

Etter litt sløving i forsvar kunne Hviterussland redusere til 9-15 ved pause, men noe tvil om hvor seieren skulle havne var det aldri.

I annen omgang kom Linn Jørum Sulland inn og viste at hun er en skytter Norge kanskje trenger i OL?

Seieren gjør at Norge blir gruppevinner med seier over svake Litauen i Spektrum lørdag. Romania kan få like mange poeng, men etter å ga tapt med fem mål mot Romania borte, ble det det timålsseier hjemme. Dermed går Norge foran på innbyrdes oppgjør.

Les også

Oppsettet er klart: Norge åpner OL mot Brasil

Duell Lunde-Solberg

Ut fra uttaket til EM-kvalkampene kan det se ut som om Kari Aalvik Grimsbø har sikret seg posisjonen som klart førstevalg. Dermed bl,ir det en duell mellom Katrine Lunde og Silje Solberg om den andre OL-plassen – selv om alle tre får tur. Den tredje må imidlertid bo utenfor leiren og blir ikke en del av OL-troppen før det eventuelt blir en skade.

Lunde fikk stå onsdag kveld og gjorde sine saker bra, men mot et lag som ikke hadde all verden å by på. Slik sett får ikke Thorir Hergeirsson noe fullgodt svar hvis Solberg skal stå mot enda svakere Litauen i Spektrum lørdag kveld.

— Annenomgangen til Lunde var i nærheten av godt, gammelt slag, konkluderte TV3s ekspertkommentator Gunnar Petterseen.

Brattset på strek

Heidi Løke har som kjent pådratt seg en fotskade, men blir trolig klar til OL. Andrevalget Pernille Wibe har også vært skadet. Det har gitt Kari Brattset noen sjanser. Fortsatt treffer ikke Glassverket-jenta (Vipers kommende sesong) godt nok. Seks forsøk ga bare to mål.

Les også

Bruddskade for landslagsstjernen

Også Vilde Mortensen Ingstad fra Oppsal får prøve seg på strek i disse kampene.

I annen omgang fant Hergeirsson også rom for å slippe til debutanten Marit Røsberg Jacobsen, som har scoret flittig på høyrekanten for Byåsen denne sesongen.

Lørdag skal «nye» jenter få sjansen. Blant andre er Linn-Kristin Riegelhuth Koren på jakt etter en OL-plass. Hun er blitt mamma, men har vært tilbake igjen for Larvik.

Avslutter i Spektrum

Kampen mot Hviterussland i Sport Palace Uruchje i Minsk var den nest siste EM-kvalkampen for Norge. Kvalifiseringen avsluttes i Spektrum lørdag mot Litauen. Det var et lag Norge slo 28-21 på bortebane i oktober i fjor.

Skulle det bli tap på hjemmebane, vil det være en sensasjon på linje med «miracle on ice, USAs OL-seier i ishockey over Sovjetunionen i 1980 – nå eventuelt som «miracle on floor».

Også håndballgutta skal i aksjon i Spektrum lørdag når håndballforbundet for første gang på 11 år trår til med en dobbeltlandskamp i Oslos storstue. Motstander for gutta blir Hviterussland, som også var i Norges gruppe i EM i Polen. Hviterusserne stiller også opp i Follotrykk Arena tirsdag for en testkamp nummer to.

Norges herrer møter Slovenia i VM-kvalifisering borte 11. juni og hjemme i Dnb Arena i Stavanger 15. juni. Vinneren går til VM i Frankrike i januar.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les også

  1. Herrem og Solberg til topps i cupvinnercupen

Les mer om

  1. Håndball