Sport

Her er Norges ukjente Formel-kvinne: – Ayla er en uslepen diamant

Ayla Ågren (27) sier at hun vil kjempe om seieren når den kvinnelige formel-serien W Series snart har 2021-åpning – samme sted som Formel 1 kjører.

STARTKLAR: Ayla Ågren (27) fra Slemmestad.
  • Ole Kristian Strøm, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Jeg gleder meg utrolig til å kjøre på Red Bull Ring i Østerrike, sier Ayla Ågren til VG.

Hun var blant de 20 kvinnene som ble plukket ut som førere til 2020-mesterskapet – men W Series 2020 ble aldri noe av på grunn av corona. 2019 er derfor den eneste W Series-sesongen til nå. Ågren har beholdt plassen hun fikk i fjor.

– Ut ifra hvordan ting så ut på testen vi hadde i mai, blir det et tøft felt, og det kommer til å bli mye bra racing, sier 27-åringen.

– Det er 12 av førerne fra 2019 som er med også i 2021. Med det sagt så er målet mitt å kjempe om det øverste trinnet på seierspallen, sier Ayla Ågren – på herlig, ærlig, amerikansk vis. Hun har bodd i USA i mange år, men kommer opprinnelig fra Slemmestad.

Les også

Verstappen ikke fornøyd med forklaringen: Vet hva de kommer til å si

W Series har gjennom en avtale med Formel 1 fått et enda bedre fotfeste.

– Vi er veldig glade for at W Serie blir en del av Formel 1-helgene i år, sier Formel 1-sjefen Ross Brawn i en uttalelse.

– Det viser vårt ønske om å få større mangfold i formel-sporten.

UKJENT STJERNE: Ayla Ågren viser store talenter som racerfører.

Simen Næss Hagen, redaktør for bilsportsnettstedet parcferme.no, har stor tro på W Series for kvinnelige førere:

– Serien viste allerede i 2019 et kjempepotensial. Når man har plukket ut såpass mange dyktige førere fra flere ulike grener og mesterskap verden over, der de plasseres i identiske biler, så får også serien en stor troverdighet, mener han.

– Drahjelpen fra Formel 1 er nok uvurderlig for seriens videre utvikling, og aldri før har vel kvinnelige racerførere vært i et bedre rampelys for å få vist seg fram, både som førere og profiler, sier Simen Næss Hagen.

Les også

Hamilton vil ta grep: Skeptisk til milliardærene

– Hva tror om Ayla Ågrens muligheter?

– Ayla er nok en uslepen diamant. Jeg innrømmer at det blir veldig vanskelig å forutse hvordan hun ligger an. I USA har hun jo vært en av de aller beste, og gullet i 2014 er et godt bevis på det. Samtidig har hun veldig lite løpstrening da hun ikke har fått satset i noe mesterskap, så det er vanskelig å si hvor godt hun klarer å ta igjen dette på forberedelser.

Les også

Eksperten mener det er stor forskjell: – Verstappen gjorde ingen feil. Det gjorde Hamilton

Den tidligere Formel 1-føreren David Coulthard var med å plukke ut førerne.

– Coulthard og co. hadde ikke plukket henne ut hvis hun ikke leverte varene sine under testene og konkurransene de kjørte på forhånd, så hun kommer garantert ikke til å gjøre seg bort, mener Simen Næss Hagen.

Som han påpeker, har det blitt lite kjøring på Ayla Ågren de siste årene:

– Det er en god stund siden jeg har kjørt, så føltes veldig bra å komme i gang igjen på testen i mai. Det var helt klart litt rust som måtte av, men på slutten av testen føltes det «back to normal» igjen, uttrykker hun det.

Les også

Fredric Aasbø tok årets første pallplass

Ayla Ågren merker at plassen i W Series har gitt henne fordeler også ellers:

– Det har gitt en positiv omdreining på hele min karriere. Forrige helg fikk jeg muligheten til å kjøre en Liger JSR2 på Paul Ricard, og så ble jeg kastet inn i siste minutt også i Michelin Le Mans Cup LMP3 fordi en annen fører måtte kaste inn håndkleet.

Les mer om

  1. Motorsport
  2. W Series