Sport

Her er kandidatene til «Årets idrettsnavn» på Sørlandet

En av disse sju kandidatene blir «Årets idrettsnavn» på Sørlandet i 2020.

Dette er kandidatene til å bli årets idrettsnavn på Sørlandet for 2020.
  • Åge Harald Drangsholt

Koronapandemien har gjort sitt til at årets idrettsår på Sørlandet har blitt meget spesielt. Flere av våre største profiler har fått en amputert sesong og slett ikke fått vist hva de er gode for. Det har medført at vi bare har plukket ut sju kandidater til «Årets idrettsnavn» (tidligere bragdstatuetten).

Men til tross for koronapandemien har flere sørlendinger like fullt levert idrettsprestasjoner det lukter svidd av. Under kan du lese om de sju vi mener har stått bak de største, og i bunnen av saken kan du se hvem som har vunnet prisen tidligere.

På nyttårsaften kan du lese om hvem vi mener har stått bak den aller største prestasjonen.

Marte Olsbu Røiseland (30), skiskyting

Marte Olsbu Røiseland

Frolendingen ble historisk da hun under skiskytter-VM i Anterselva ble første kvinne til å vinne medalje på samtlige sju øvelser. Da mesterskapet var ferdig, hadde hun vunnet vanvittige fem gull og to bronse. Sørlendingen fikk kritikk da hun tidligere i sesongen valgte å stå over verdenscuprunder for å stille best mulig forberedt til VM. Men etter mesterskapet var det Røiseland som smilte breiest. Tre av gullene kom i stafett, men det hun kanskje huskes best for var gullet i avslutningsøvelsen fellesstart. Etter en forsiktig start smalt hun ned de ti siste blinkene og snøt dermed Dorothea Wierer for både VM-gullet og tittelen som årets VM-dronning.

Les også

Ektemannen om den nye skiskytterdronningen: – Det var hun som sjekket opp meg

Vipers, håndball

Vipers har nettopp slått Fredrikstad, og dermed sikret seriegullet.

Sørlendingene befestet statusen som Norges desidert beste lag, selv om Champions League ble en nedtur sammenlignet med tredjeplassen de fikk i fjor. I en sesong hvor de hadde et hav av skader – og til enkelte kamper nesten ikke hadde innbyttere – feide de likevel så godt som all motstand av parketten i Norge. Vipers sto med 19 strake seirer da de skulle sikre seriegullet hjemme mot gullutfordrer Storhamar i Aquarama. For ei gang skyld gikk rosatrøyene på ei skikkelig blemme, men 25–36-tapet fikk ingen praktisk betydning da de reiste seg mot Fredrikstad i neste kamp og sikret gullet. NM-finalen vant de for tredje år på rad, mens sluttspillet ble avlyst.

Les også

Vipers er seriemestere – slo kraftig tilbake etter fadesen sist

Malene Rypestøl (19), svømming

Malene Rypestøl.

Kristiansand-jenta svømte så fort i 2019 at landslagstrener Petter Løvberg mente at sommerens Tokyo-OL kunne være innen rekkevidde. Det vet vi at nå at ble utsatt, men i et år hvor det nesten ikke har vært stevner leverte hun likevel et løp det virkelig luktet svidd av i oktober. Nordsjøstevnet i Stavanger skulle bare være oppkjøring til NM (ble avlyst) et par uker seinere, men likevel klinte hun til med ny norgesrekord på 800 meter fri (8.24,43) – og slettet samtidig den 31 år gamle rekorden til Irene Dalby med over fire sekunder. Dermed har Rypestøl norgesrekorden på alle de tre lengste friøvelsene (400, 800 og 1500 m) på kortbane.

Les også

Her er Malenes ledestjerne i jakten på OL-billett

Even Meinseth (24), friidrett

Even Meinseth.

Grimstad-gutten har vært mye skadeplaget siden han vant bronse på 200 meter i U20-EM i 2015. Men i år fikk sprinteren endelig skikk på kroppen, og dermed kom resultatene. Det startet med gull i innendørs-NM på 60 meter i februar. Og da utendørssesongen startet, fortsatte 24-åringen å løpe fort. 1. august klemte han til med tiden 10,49 på 100 meter på et stevne i Finland, og brøt dermed milepælen 10,50 for første gang i «godkjente» vindforhold. Høydepunktet kom likevel i Bergen i september da han vant NM-gull i friidrettens formel 1-øvelse for aller første gang. Det var også første gang en sørlending vant gull i friidretts-NM siden 2014.

Les også

Her brytes en fryktelig femårsperiode for sørlandsk friidrett

Sondre Tronstad (25), fotball

Sondre Tronstad.

Proffdrømmen gikk i oppfyllelse for kristiansanderen da han gikk fra Haugesund til Vitesse i vinter. Der har Tveit-gutten imponert for tabelltoeren i høst, men prestasjonene for det nederlandske storlaget har gått under radaren til nordmenn flest. Men plutselig var 25-åringen på alles lepper. Foranledningen var koronasmitten som tvang Norge til å stille med et nødlandslag i den viktige Nations League-kampen borte mot Østerrike. Tronstad takket for tilliten med å storspille på den norske midtbanen. Han ble av mange medier kåret til Norges beste spiller i kampen som endte 1–1. Nå spår mange at han kommer til å bli en framtidig midtbanemann for landslaget til Ståle Solbakken.

Les også

Tronstad snakker ut etter hyllesten: – Det betyr alt. Jeg har jobbet hardt for dette

Veslemøy Kollstad (23), vektløfting

Veslemøy Kollstad.

Den tidligere friidrettsutøveren med blant annet NM-sølv i stafett for junior, er et idrettstalent av de sjeldne. Crossfit er øvelsen som ligger nærmest hennes hjerte, men det er likevel i vektløfting hun leverer de beste resultatene. I mars holdt hennes 98 kilo i støt og 78 kilo i rykk til NM-gull i vektklassen −64 kilo. Men høydepunktet i karrieren hittil kom under nordisk mesterskap i november. På grunn av koronapandemien foregikk mesterskapet online. Kristiansand-jenta smalt til med 80 kilo i rykk (tre kilo bak pers) og 109 kilo i støt (ny pers), og det holdt til gull i mesterskapet.

Les også

Sprinttalentet ble norgesmester i vektløfting. Men det er crossfit hun satser mest på.

Katrine Lunde (40), håndball

Katrine Lunde.

Norges supermålvakt meldte forfall til EM fordi hun var i lykkelige omstendigheter. Men bare kort tid før mesterskapet i Danmark kom den triste nyheten om at hun hadde mistet det ufødte barnet – og at hun hadde tatt det vanskelige valget om å likevel vokte målet for Norge. Og da hun kom inn i Norges tredje EM-kamp beviste 40-åringen at hun hadde klart å holde fokus, og nærmest stengte buret i 2. omgang mot Romania. Vipers-målvakten leverte flere gode kamper, blant annet i semifinalen mot Danmark. Og selv om hun var benket i finalen var hun en sterk bidragsyter til at Norge vant et nytt EM-gull. Mindre imponerende blir ikke prestasjonen i lys av at hun hadde vært ute i nesten halvannet år med korsbåndskade da hun gjorde comeback for Vipers i slutten av september.

Les også

Familien om Katrine Lunde: – Vi er der for hverandre

Tidligere vinnere

Disse har vunnet bragdstatuetten/årets idrettsnavn tidligere:

1972: Bjørn Rudi, boksing

1973: Kristen Fløgstad, friidrett

1974: Bente Eriksen, svømming

1975: Olaf Søyland og Einar Rasmussen, padling

1976: Egil Johansen, orientering

1977: Øystein Halvorsen, orientering

1978: Egil Johansen, orientering

1979: Olaf Søyland og Einar Rasmussen, padling

1980: Start, fotball og KIF, håndball

1981: Einar Rasmussen, padling

1982: Svein Rasmussen, brettseiling

1983: Dag Otto Lauritzen, sykling

1984: Ketil Moe, handikapidrett

1985: Bente Omestad, skyting

1986: Svein Mathisen, fotball

1987: Tor Harald Lund, skyting

1988: Inger Lise Andersen, handikapidrett

1989: Dag Otto Lauritzen, sykling

1990: Magne Havnå, boksing

1991: Solveig Pedersen, langrenn

1992: Erik Mykland, fotball

1993: Ludvig Hunsbedt, rallycross

1994: Benjamin Jensen, friidrett

1995: Gunn Margit Andreassen, skiskyting

1996: Trine Tangeraas, fotball

1997: Frank Gyland, styrkeløft

1998: Thor Hushovd, sykling

1999: Jørgen Rostrup, orientering

2000: Monica Knudsen, fotball

2001: Eirik Verås Larsen, padling

2002: Thor Hushovd, sykling

2003: Espen Johnsen, fotball

2004: Andreas Thorkildsen, friidrett

2005: Start, fotball

2006: Andreas Thorkildsen, friidrett

2007: Linda Grubben, skiskyting

2008: Katrine Lunde Haraldsen og Kristine Lunde-Borgersen, håndball

2009: Andreas Thorkildsen, friidrett

2010: Thor Hushovd, sykling

2011: Kristine Lunde-Borgersen, håndball

2012: Eirik Verås Larsen, padling

2013: Ingvild Stensland, fotball

2014: Lene Mykjåland, fotball

2015: ØIF Arendal, håndball

2016: Kristoffer Halvorsen, sykling

2017: Katrine Lunde, håndball

2018: Simen Spieler Nilsen, skøyter

2019: Vipers, håndball