Denne mannen kalles «den nye Michael Phelps»: – Jeg gråter mye

TOKYO (VG) Caeleb Dressel (24) tok i natt sitt andre OL-gull i Tokyo. Amerikanske medier har døpt ham «den nye Michael Phelps».

FØRSTE OL-GULL: Caeleb Dressel var med på to stafettgull i Rio i 2016 - men natt til torsdag tok han sitt første individuelle OL-gull da han vant prestisjefylte 100 meter fri i Tokyo.

Fire distanser gjenstår for svømmefenomenet, og da er det greit å minne om hvem som har klart seks gull i ett og samme OL: Michael Phelps (to ganger), Mark Spitz og dessuten DDRs Kristin Otto.

Torsdag formiddag japansk tid innfridde han på den mest klassiske av alle svømmeøvelser, 100 meter fri. Han satte olympisk rekord med tiden 47.02. Kyle Chalmers (Australia) tok sølvet. Bronsen gikk til russiske Kliment Kolesnikov.

Etter at Phelps, bassengets konge, samlet 23 gull og 28 medaljer i olympiske leker - sist i Rio i 2016. Etter at han ga seg, har tronen vært ledig. Nå vil Caeleb Dressel ta den.

Les også

Rodal: – Jakob Ingebrigtsen presser frem en endring

24-åringen fra Florida har nå gull fra 4 x 100 meter fri og 100 meter fri. Dressel stiller også i 100 meter butterfly, mixed-stafetten, 50 meter fri og medleystafetten.

– Ja, jeg føler presset - men jeg er flink til å takle det. Jeg bryr meg ikke om det. Det er noe som kommer naturlig når du er på toppen. Så er det opp til meg om jeg vil lage noe stress ut av det, sier svømmeprofilen i møte med oss journalister her i Tokyo.

– Han trenger ikke være «den nye Michael Phelps». Vi har allerede det vi trenger i Caeleb, sier lagkameraten Nathan Adrian, som ikke kom til finalen.

Allerede i Rio-OL tok han to gull - som en del av stafettlagene til USA både på 4 x 100 meter og 4 x 100 meter medley.

I VM året etter hentet han syv gull - og kopierte dermed Phelps som den svømmeren som har tatt flest seirer i ett og samme VM. To år senere, i 2019, ble det seks gull i VM. Der ble han også den første svømmeren som tok åtte medaljer i et verdensmesterskap.

Les også

Tøft døgn for Brun og Strandli – har fått psykologhjelp

Tårene rant hos hovedpersonen etter gullet i natt. Særlig da den amerikanske TV-kanalen NBC viste ham bilder på en liten skjerm om hvordan foreldrene og kona feiret hjemme i USA.

– Det var spesielt å se dem. Det blir jo ikke så mye kontakt under OL. Jeg kan ikke snakke med dem hver dag. Så det var emosjonelt. Jeg gråter mye, sier kjempen i OL-bassenget.

– Jeg vil ikke kaste vekk energi. Derfor er jeg ikke på sosiale medier om dagen. Jeg klandrer ikke andre som er der. Men det er ikke noe for meg.

Nattens seier på 100 meter fri var hans første individuelle OL-gull.

– Jeg trodde faktisk at Dressel hadde blitt slått på 100 meter fri. Han er en enorm utøver. Jeg tror faktisk han er bedre på butterfly enn på fri, sier den norske treneren Sondre Solberg.

Svømmingen fra OL sendes på Discovery+.