Jakob Ingebrigtsen satte innendørs verdensrekord på 1500 meter: – Noe jeg vil huske resten av livet

LIÉVIN/OSLO (VG) I sitt første løp for sesongen, imponerte Jakob Ingebrigtsen (21) stort da han løp fra tidligere verdensrekordholder Samuel Tefera og senket verdensrekorden.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Med tiden 3.30,60 løp Jakob Ingebrigtsen inn til verdensrekord på 1500 meter i innendørshallen i Liévin. Den tidligere verdensrekordholderen, Samuel Tefera, holdt lenge følge, men måtte slippe Ingebrigtsen på slutten. Tefera ble nummer to med tiden 3.33,70.

– Det er helt fantastisk. Mitt store mål er å forbedre meg fra forrige gang. Det klarte jeg i dag. Når man løper raskere og raskere for hvert år, så er det bare et tidsspørsmål før man nærmer seg verdensrekorden. Men det å slå en verdensrekord ... Min verdenskord ... Det er noe jeg vil huske hele livet. Det er ekstremt stort, sier Ingebrigtsen til VG i Frankrike.

– Hvordan har du det inni deg nå?

– Jeg har det flott. Jeg klager ikke, gliser 21-åringen bare minutter etter målgang på rekordløpet i Liévin.

Vebjørn Rodal, som vant OL-gull på 800 meter i 1996, er imponert over hvor «lekende lett» det så ut for Ingebrigtsen.

– Det er imponerende hvordan han klarer å holde nivået hver gang han konkurrerer. Det har blitt et varemerke for både ham og Karsten Warholm, de gjør aldri dårlige prestasjoner, sier Rodal til VG.

– Det er veldig tett på 3.30-grensen, og den er litt magisk på 1500 meter. Når du gjør det på en trang og vanskelig innendørsbane, uten spesialtrening i særlig grad, så er det i den konteksten bare enda mer imponerende, sier Rodal.

SUPERLØP: Jakob Ingebrigtsen rykket fra Samuel Tefera (som man kan skimte beinene til i bakgrunnen) mot slutten.

Fremdeles har han et stykke opp til verdensrekorden utendørs på distansen. Den har Hicham El Guerrouj med tiden 3.26,00. Jakob Ingebrigtsens personlige rekord utendørs er 3.28,32.

– At han løper så fort, sier meg at utviklingen har fortsatt. Han er selvfølgelig ung, men det er ikke gitt med kontinuerlig utvikling. Hvis han har utviklet seg slik som det ser ut, så nærmer han seg i hvert fall. 3.26,00 har vi sett på som en av de virkelig sterke verdensrekordene i friidrett, sier Rodal om en mulig verdensrekord også utendørs.

– Hva sier det som skjer i dag deg om resten av sesongen?

– Jeg perset med ett sekund og to tideler. Om vi skal gjøre det samme utendørs, så begynner det å bli fort, ler Ingebrigtsen til VG.

Ingebrigtsen vant i fjor 1500-meteren i stevnet i franske Liévin på tiden 3.31,80. Ingebrigtsen tok med det den europeiske rekorden på distansen, men hadde 76 hundredeler opp til verdensrekorden til etiopiske Samuel Tefera fra 2019.

Tefera vant 1500-meteren i stevnet i Liévin i både 2019 og 2020, og arrangøren hadde sikret seg en superduell med de to løperne på plass i torsdagens stevne.

– Jeg hørte allerede før løpet at det skulle bli satt rekordfart, så jeg skjønte at det ville gå fort, sier tidligere verdensrekordholder Samuel Tefera til VG.

– Hva kan du si om konkurransen med Ingebrigtsen?

– Jeg har vært skadet lenge nå, men er i ferd med å restituere. Jeg er ikke hundre prosent ennå, men jeg skal komme tilbake og kjempe om rekorden igjen.

Nordmannen fikk en god start og la seg i rygg på harene, som la opp til verdensrekordfart. Med 500 meter var det Ingebrigtsen som tok over, og det var kun Tefera som holdt følge til å begynne med. I avslutningen klarte ikke Tefera å holde følge, mens Ingebrigtsen holdt tempoet oppe hele veien til målstreken og løp inn til verdensrekord.

Etter målgang løp Ingebrigtsen rett bort til forloveden Elisabeth Asserson og fikk et seierskyss.

STØTTE PÅ TRIBUNEN: Elisabeth Asserson var til stede for å heie frem forloveden.

Løpet var også det første etter at det ble kjent at trenerpappaen Gjert Ingebrigtsen er sykmeldt.

– Vi har kjørt opplegget som vi har hatt troen på, og det har jo gått bra. Det handler mest om at han trapper ned. Han har tatt seg litt vann over hodet. Det er ingenting som varer evig, sa Ingebrigtsen til VG onsdag.

PS! Hedda Hynne løp 800 meter i samme stevne. Hun ble nummer syv med tiden 2.02,82.