Fra benken til fantasi-omgang: – Det gikk en fanden i meg

GRANOLLERS (VG) (Frankrike-Norge 22–29) Hun gikk fra en redningsprosent på svake 17 før pause til fantastiske 67 i 2. omgang. Silje Solberg sto som en vegg og innrømmer at hun var ekstra aggressiv på grunn av benkingen fra start.

NATTENS DRONNING: Keeperhelten Silje Solberg med VM-pokalen utenfor hotellet i Barcelona.

Katrine Lunde sa selv etter semifinalen at det var godt mulig at Norge ville starte med Frankrike-spesialist Silje Solberg i VM-finalen. Men landslagssjef Thorir Hergeirsson og keepertrener Mats Olsson valgt annerledes.

– På en måte må jeg si at det var greit. Katrine har vært veldig god. Men det gikk en fanden i meg. Jeg hadde jo lyst til å spille og liker å stå mot Frankrike, sier Silje Solberg og kikker ned på VM-gullet som henger rundt halsen hennes.

– Jeg brukte det til motivasjon. Det førte til en litt mer aggressiv Silje, kanskje, sier matchhelten og ler litt.

– Poenget er at Silje ikke har vært helt i rytmen og ikke helt har kommet opp på sitt nivå i kampene. Katrine var bra på hugget i semifinalen. Men så lenge det er sånn at du kan bytte keepere i håndball så er det ufarlig, sier Thorir Hergeirsson.

Men da Lunde bare hadde tatt to av 12 franske skudd fikk Silje Solberg sjansen. Hun hadde sluppet inn en straffe tidlig i kampen, men kom for fullt inn etter 23 minutter av 1. omgang.

– Prestasjonen hennes var stor og viktig. Ingen tvil om det. Den var matchavgjørende sammen med et par andre ting, mener landslagssjefen.

Men storspillet kom ikke umiddelbart. Silje Solberg fikk opp bare én redning i slutten av 1. omgang.

– Når man kommer inn og det bare kommer skudd fra seks meter, så er det vanskelig å finne trygghet med forsvaret, forklarer Solberg som denne høsten har vært førstevalget for Györ i Ungarn.

Les også

VG-børsen: Fra sammenbrudd til super-comeback

Etter pause kom det 11 redninger til fra banens ener. Frankrike scoret 16 i 1. omgang, men raknet helt med bare seks scoringer da VM-finalen endelig skulle avgjøres.

– Vi snakket om at måtte få flere franske skudd fra distanse og kant. Da jeg fikk tak på det kom også den gode følelsen. Så kom de ekstra redningene.

Dermed kom en voldsom snuoperasjon. Plutselig var hele kampbildet snudd på hodet. Til slutt cruiset Norge inn til VM-gull nummer fire.

– Jeg har aldri opplevd noe sånt. Det var sterkt av hele laget. Vi beholdt roen og vet at fire mål i håndball det er ikke så veldig mye. Denne finalen viser hvor mye erfaring vi har, mener 31-åringen fra Bærum.

Hun spilte en hovedrolle sammen med tvillingsøsteren Sanna Solberg-Isaksen og 30-åringene Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Kari Brattset Dale.

Silje Solberg gjorde en lignende prestasjon mot Frankrike da EM-gullet ble sikret i Danmark for ett år siden. Etter hvert kom følelsen fra den ekstrem-opplevelsen tilbake.

– Før pause hang de franske jentene lenge i lufta og tok seg lengre tid før de skjøt. Nå vi snudde det i 2. omgang så ble de mye mer stresset, skjøt raskere og mer forventet, sier hun.

– Det er helt sinnssykt. Jeg kunne ikke vært mer stolt over det vi fikk til denne kampen. Vi ligger bak med seks, vi klarer å hente det inn. Og så har vi Silje. Silje er den største forskjellen i dag. Hun slipper nesten ikke inn noe i den andre omgangen. Det er imponerende, sier Camilla Herrem til VG.