Hovland hylles etter seieren. Spesielt én ting imponerte TV-kommentatorene.

Viktor Hovland får stor oppmerksomhet etter den historiske PGA-seieren.

Viktor Hovland har opplevd flere store oppturer de siste årene. Her er han etter å ha blitt den beste amatøren i fjorårets Masters-turnering.
  • Pål Strande Gamlemoen

Viktor Hovland skrev norsk idrettshistorie søndag kveld. 22-åringen lå likt med amerikaneren Josh Teater før det 18. og siste hullet i PGA-turneringen i Puerto Rico.

Med en imponerende putt fra langt holdt gikk Hovland til topps. Dermed ble han også tidenes første nordmann til å vinne en PGA-turnering. Hyllesten etter triumfen er naturlig nok enorm.

– Jeg er fortsatt sjokkert. Det var en helt utrolig opplevelse, forteller tidligere golfproff Henrik Bjørnstad.

Roses av motstanderen

Han kommenterte turneringen på Eurosport sammen med Per Haugsrud, som også har spilt golf på svært høyt nivå.

– Det er surrealistisk. Man sitter og kommenterer at en norsk unggutt vinner en PGA-turnering. Samtidig har vi jo allerede slått oss til ro med at han er veldig god, sier Haugsrud.

Hovland selv fortalte i et intervju med Golf Channel at seieren bar med seg «en spesiell følelse». Teater på annenplass var på sin side langt nede etter nordmannens triumf. Det er ikke godt å si om 40-åringen får noen ny mulighet til å ta en så gjev seier.

Han hadde tårer i øynene etter at seieren glapp, men kom likevel med bare gode ord om sin norske overmann.

– Hatten av for Viktor. Det var en flott putt, sa Teater i det Eurosport-sendte intervjuet med Golf Channel, før han la til:

– Han er en herlig spiller og vi kommer til å se han gjøre slike ting oftere.

Se Hovlands avgjørende putt nedenfor (video fra Eurosport):

«Tutta» spår flere seiere

I fjor la den norske golflegenden Suzann «Tutta» Pettersen opp, etter å ha vunnet 15 LPGA-turneringer. Forrige uke spådde hun at Hovland ville vinne en PGA-turnering før året var omme.

Hun behøvde bare å vente noen dager. Etter Hovlands seier kom hun med en klar melding på sin Instagram-konto:

«Det var bare et spørsmål om tid. Dette er den første av mange. Gratulerer, Viktor Hovland.»

Også tennisspiller Casper Ruud var blant de mange som gratulerte. 21-åringen vant selv sin første seier på tennisens ATP-tour nylig.

Holdt seg rolig

Søndagens seier kom ikke uten dramatikk for Hovland. Han ledet klart før han røk på en blytung trippelbogey på hull elleve, etter flere mislykkede forsøk på å chippe ballen opp på greenen fra røffen.

Men istedenfor å fortvile, svarte han med en fantastisk chip som sørget for eagle på hull 15. Så holdt han hodet kaldt og satte den avgjørende putten på hull 15. Bjørnstad mener stjernens mentale egenskaper er en av hans store styrker.

– Det er bare å se på det første utslaget han hadde etter trippelbogeyen. På det utslaget har man vann til høyre og bare tropeskog til venstre. Så sender han den midt i fairwayen med driveren. Det sier hvor god selvtillit han har og hvor trygg han er, sier Bjørnstad.

Både han og Haugsrud la merke til hvor rolig Hovland var under den dramatiske sisterunden i Puerto Rico. Haugsrud synes Hovlands kroppsspråk var ekstra positivt under turneringen.

– Han holder seg så rolig. Spesielt på hullet med trippelbogeyen. Han sparker ikke i bakken, men tenker bare «ok» og går videre. Det er slikt du kan se Tiger (Woods) gjøre. Unggutter kan fort snu i humøret. Det at han holdt seg så rolig, imponerte meg mest, sier Haugsrud.

Favoritt før neste turnering

Hovlands var godt synlig i norske nettaviser søndag kveld. På sosiale medier var engasjementet, som allerede nevnt, stort. Bjørnstad mener den historiske triumfen er utrolig viktig for norsk golfsport og rekrutteringen av nye spillere.

– Dette kan få store ringvirkninger. Vi så interessen blomstre etter at han imponerte i fjorårssesongen, da det kokte rundt ham. Dette fører til at oppblomstringen av norsk golf bare vil fortsette. Det er veldig viktig.

Hovland skal i aksjon på nytt allerede torsdag. Da venter ny PGA-turnering i Palm Beach. Haugsrud mener det alltid kan komme en negativ reaksjon etter en energikrevende opplevelse lik den Hovland hadde søndag, men tror likevel 22-åringens enorme evner med driveren kan føre til flere store øyeblikk allerede da.

– I Palm Beach er utslagene helt avgjørende. Der er du sjanseløs om du ikke er god med driveren, for det er så lite å sikte på. Viktor, med denne seieren og sin driver, kommer til å være blant favorittene.

Hovland klatret hele 42 plasser på verdensrankingen i golf mandag. Han er oppe som nummer 60 etter seieren i Puerto Rico.