Jakob Ingebrigtsen tok Norges første gull i innendørs-EM, sølvvinneren vil sende sønnen for å trene med Team Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen slo til med seier på 3000 meter og vant Norges første gull i innendørs-EM noensinne i Glasgow.

En herlig seier for to brødre, Jakob Ingebrigtsen tok gull på 3000 meter i innendørs-EM, Henrik tok bronse.

GLASGOW: Jakob og Henrik styrte i praksis hele løpet Glasgow, bare den skotske yndlingen Chris O’Hare klarte å blande seg inn og tok sølvet tre tusendels sekund foran Henrik.

Det medga også Chris O’Hare da Aftenbladet traff ham noen minutter etter løpet.

– Her var det bare tale om å kjempe for å få en medalje, Ingebrigtsens styrte som de ville, jeg er bare glad for å ha kapret sølvmedaljen foran Henrik som jeg har fightet med i årevis, sier den populære skotten.

PALLEN: Chris O’Hare (t.v) sammen med Jakob og Henrik Ingebrigtsen.

Jakob mest glad for Henrik

Jakob vant med den ordinære tiden 7.56,15, men de siste 400 meterne gikk på superraske 54,0, og da hadde han mer å gå på. Det sier alt.

Etter løpet var Jakob mest opptatt av å skryte av storebror Henrik.

– Jeg hadde mer tro på Henrik enn han hadde selv. Jeg vet hvor god han er, jeg har sett ham halte rundt på trening, men han utrolig god, og nå fikk han nok et bevis på det. Dette var stort for alle, understreker Jakob overfor Aftenbladet.

Henrik Ingebrigtsen spurtet inn til bronse i EM innendørs.
Les også

Jakob Ingebrigtsen raser etter brorens disk: - De er ute etter å ta oss

Han er kjempestolt over å være den første nordmannen noensinne som tar EM-gull, men både Jakob og Henrik gleder seg over Karsten Warholm som fulgte opp med et suverent gull på 400 meter bare noen minutter etter Jakobs.

Karsten Warholm sørget for en fullkommen norsk jubelkveld i Skottland.

– Kult med Karsten, nå er vi et lag

– Det er kult med Karsten, kult med norsk friidrett nå. Vi varmet opp sammen og snakket om at vi aldri før har hatt en slik lagfølelse i friidrettslandslaget som nå. Norge har aldri tatt gull på 34 mesterskap innendørs, nå tok vi to gull og bronsemedalje på et kvarter. Det er stort, sier Henrik Ingebrigtsen.

Storebror som har en tendens til å snakke seg selv ned, en tendens til å tenke negativt, var kanskje den gladeste av alle etter løpet.

– Bronsemedaljen var fantastisk og en skikkelig opptur. Jeg er klar over at jeg tenker litt negativt, men nå har jeg fått bekreftelsen på at jeg kan prestere på høyt nivå også kommende sesong, smiler 28-åringen som tapte sølvet til Chris O’Hare med ørsmå tre tusendels sekund.

– Chris er en herlig og fair konkurrent. Vi kommer ganske sikker til å møtes mange ganger til, sier Henrik.

Vil sende sønnen til Team Ingebrigtsen

– Ja, det er alltid en Ingebrigtsen. Jeg syns det er fantastisk å konkurrere med dem, de er utrolig bra, og de vil holde på i mange, mange år.

– Min sønn, Roland, er to og et halvt år, så jeg håper Jakobs glimrende skole er åpen for ham om et par år. Da sender jeg ham over for å trene med teamet, så blir han kanskje like god som dem, sier han med et lurt smil.

Les også

Gjert Ingebrigtsen skal ha blitt bedt om å endre twittermelding

– Chris slo meg denne gangen, men jeg gjorde i alle fall alt og kastet meg mot målstreken for å ta ham, understreker Henrik som tok sin sjuende mesterskapsmedalje på bane.

Han har vært der alltid etter at han tok gull på 1500 meter under EM i Helsingfors 2012.

Trenerpappa Gjert Ingebrigtsen var som gullvinner Jakob, mest glad over Henrik sin prestasjon.

Henrik er viktig for hele teamet

– Henrik er der alltid. Nå fikk han bekreftelsen han trengte, nå vet han at nivået der, nå vet han at han har mer inne. Det er utrolig viktig for Filip og Jakob, for hele teamet, understreker Gjert.

– Han har det med å rette søkelyset mot det negative, men nå får han en ny bekreftelse på kapasiteten sin. Det var aller best i kveld.

Gjert Ingebrigtsen glemmer naturligvis ikke gullvinneren.

Les også

Jakob passerte millionen i fjor. Nå tar utstyrsgiganten Team Ingebrigtsen til USA

– Jakob hadde full kontroll på dette, det er like imponerende hver gang.

– Hva tenker du om 1500 meterfinalen søndag kveld?

– Han har store muligheter, kommer det lurt.

Jakob selv regner med å være klar, men vet at det kan bli skarp konkurranse, særlig fra den siste som har slått ham, polakken Marcin Lewandowski.

– Han fikk en dag ekstra hvile siden han ikke løp 3000 meter, men på den annen side gikk det så seint og forsiktig i kveld at jeg ikke behøvde å gå helt i kjelleren.

– Henrik og jeg ble overrasket begge to over at ingen av de andre våget å kjøre. Vi er 1500 meterløpere, de andre er vant med lengre distanser. Jeg trodde de hadde forsøkte å kjøre oss av tidlig, i stedet var det Henrik som åpnet kjøret et par runder fra mål. Det passet meg alldeles utmerket, forteller Jakob Ingebrigtsen.

Nære gull flere ganger

Henrik Ingebrigtsen har vært nære gull tidligere, men måtte nøye seg med bronse i Praha 2015 og sølv i Beograd to år senere, begge gangene på 3000 meter.

I Serbia tapte han spurten for spanieren Adel Mechaal.

Gjennom 34. europeiske mesterskap innendørs har norske utøvere tatt til sammen ti medaljer, tre sølv og sju bronse.

I Glasgow var Jakob Ingebrigtsen den store favoritten, det uttalte både NRK-ekspert Vebjørn Rodal og bror Henrik Ingebrigtsen før løpet lørdag kveld.

Han satte personlig rekord og europeisk juniorrekord med 7.51,20 i kvalifiseringen fredag, men hadde likevel den tredje svakest persen av de 12 i finalen.

Les også

Jakob passerte millionen i fjor. Nå tar utstyrsgiganten Team Ingebrigtsen til USA

Yngste 3000-vinner noensinne

Det var som vanlig ingen hindring da han nok en gang vant som han ville med sine enorme løpsstyrke.

Stjerneløperene Mo Farah og belgieren Emiel Puttemans har for øvrig vunnet EM innendørs to ganger hver. Mo Farah i 2009 og 2011, mens Puttermans var blant de store på 70-tallet og vant i 1973 og 1974.

Før Jakob Ingebrigtsen var tyskeren (den gangen DDR) Wilfried Scholz den yngste medaljevinneren. Scholz var 20 år da han vant sølv i 1971.

Tyrkeren Ali Kaya, opprinnelig fra Kenya, var yngste gullvinner før 18-åringen Jakob Ingebrigtsen slettet også den rekorden. Han var nesten 21 år da han vant med best vinnertid til nå, 7.38,42. Den gangen Henrik ble nummer tre med 7.45,54 i Praha.