Sport

I morgen skulle Nord-Korea gjenta denne symboltunge gesten. Så kom kontrabeskjeden.

– Vi er skuffet, sier Paralympics-sjefen.

Her marsjerer et samlet Korea under OLs åpningsseremoni. Landene kjører ikke samme opplegg i Paralympics.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

PYEONGCHANG: Under OLs åpningsseremoni for én måned siden gikk Sør- og Nord-Korea under samme flagg. Det ble ansett som en seier for den internasjonale olympiske komité (IOC).

Det var ventet at landene ville gjøre det samme under åpningsseremonien for Paralympics fredag. Men dagen før den store begivenheten kommer likevel kontrabeskjeden fra IPC (den internasjonale paralympiske komité).

Ifølge BBC skal begge parter tidligere ha sagt ja.

Les også

Slik så det ut da Nord-Koreas syngende og dansende fans dukket opp i OL

I en pressemelding opplyser IPC at nasjonene nekter å gå ut sammen, til tross for det de beskriver som «vennlige og positive diskusjoner» mellom delegasjonene i deltagerlandsbyen i dag.

– Selv om vi er skuffet, respekterer vi beslutningen til landenes olympiske komiteer om at det er best for begge parter å marsjere ut hver for seg, sier IPC-president Andrew Parsons i en pressemelding.

Onsdag ble det avholdt velkomstseremoni for Nord-Koreas Paralympics-delegasjon.

Ingen forklaring

Det var onsdag at den Nordkoreanske troppen marsjerte taktfast inn i deltagerlandsbyen her i Pyeongchang. To rullestolutøvere – etterfulgt av et titalls tilhengere.

Den lukkede nasjonen stiller med Kim Jong Hyon og Ma Yu Chol – som begge konkurrerer i langrenn. Inntil torsdag kveld koreansk tid var det imidlertid knyttet stor spenning til hvorvidt de ville gå sammen med Sør-Koreas utøvere på åpningsseremonien.

– Jeg håper at nå som beslutningen er tatt 24 timer før åpningsseremonien, vil fokuset være på parautøvernes idrettsprestasjoner, og ikke politikk, sier IPC-president Parsons.

Det er uklart hva som er årsaken til at landene ikke vil marsjere sammen på åpningsseremonien. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal Sør-Koreas olympiske komité forklare hvorfor senere.

Ifølge IPC anerkjenner imidlertid både Nord- og Sør-Korea at Pyeongchang-OL førte landene nærmere hverandre.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Paralympics