Les vår nybegynnerguide til sykkel-VM i Bergen

Ti spørsmål og svar for deg som egentlig ikke er så sykkelinteressert.

VM-FAVORITT: Slik så det ut da norske Kristoffer Halvorsen vant fellesstarten for menn under 23 år under VM i Qatar i fjor. I Bergen kan han juble for nok en triumf.

Når er det?

VM starter med en åpningsseremoni på Torgallmenningen lørdag 16. september, men første øvelse er ikke før dagen etter. Den begynner på Askøy og har målgang på Festplassen. Deretter vil det være ulike øvelser hver dag frem til søndag 24. september.

Alt du trenger å vite om sykkel-VM

Hva er det som skjer?

Under VM sykles det ritt i fem ulike klasser: Menn elite, kvinner elite, menn under 23 år, menn junior og kvinner junior. Alle klassene sykler to ritt hver, ett temporitt og én fellesstart. Et temporitt vil si at rytterne starter én og én, og konkurrerer om å ha den raskeste tiden, mens det i fellesstarten er førstemann til mål. Det er som fellesstart og intervallstart i langrenn.

I tillegg skal eliteutøverne sykle et lagtemporitt. Der starter hvert lag hver for seg, og konkurrerer om å ha den beste tiden. Det laget som fullfører løypen raskest, vil kunne kalle seg verdensmestere. Under de to andre øvelsene vil rytterne representere sine respektive landslag, men under lagtempoen vil de bære trøyene til sine profflag. Grunnen er at det er det beste sykkellaget som skal kåres – ikke den beste nasjonen. Dermed er det lagene du kjenner fra Tour de France – Team Sky, BMC, Movistar – som sykler mot hverandre.

Etter hver øvelse vil det være medaljeseremoni på Torgallmenningen.

Les også

Politiet får flere millioner ekstra til sykkel-VM

LAGTEMPO: Slik ser det ut når det kjøres lagtempo i sykling. Laget legger seg på en rett linje for å gjøre luftmotstanden minst mulig, og rullerer på hvem som sitter foran.

Hvem er det som kommer?

De fleste av verdens beste syklister stiller til start, med noen unntak. På herresiden er de aller største stjernene Peter Sagan fra Slovakia og Greg van Avermaet fra Belgia, mens Anna van der Breggen og Marianne Vos fra Nederland er de største profilene på kvinnesiden. I tillegg skal selvfølgelig våre egne helter, som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, delta.

Får man mulighet til å møte stjernene?

Sykkel-VM skiller seg fra veldig mange andre idrettsarrangementer fordi man får komme veldig tett på utøverne. Dersom du venter utenfor lagbussene i startområdet, kan det være mulig å få både autograf og selfie med din favorittrytter. Syklistene kommer også til trene på veiene i Bergen både før og under mesterskapet, så hvis du er heldig, kan det hende at du ser dem. Gi dem et smil og lykkønskninger på turen.

Les også

– Det blir 17.-mai hver dag for bussjåførene under sykkel-VM

TETT PÅ: I sykling kommer man som tilskuere svært tett på utøverne. Disse damene har nok ikke glemt nærkontakten med Chris Froome ennå.

Kan Norge ta gull i noen av øvelsene?

Absolutt! Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen nevnes blant de heteste kandidatene til å vinne herrenes fellesstart på VMs siste dag, men allerede før det kan vi få noe å juble for. De norske juniorguttene er verdens beste i sin generasjon og vil være blant favorittene til å vinne både det individuelle temporittet og fellesstarten. Andreas Leknessund er regjerende europamester på tempo, og er derfor en naturlig vinnerkandidat også i VM. Også i U23-klassen for herrer har Norge et godt lag, og sørlendingen Kristoffer Halvorsen kan fort triumfere på fellesstarten. Han ble verdensmester på øvelsen i Qatar i fjor.

Hva med kvinnene?

Dessverre har ikke Norge like gode lag på kvinnesiden. Målet er å være blant de ti beste i noen av øvelsene, så dersom det skulle ende med medalje, vil det være en kjempeoverraskelse.

Hvorfor er laget så viktig i sykling?

Selv om det er én rytter som vinner til slutt, omtales sykkelsporten som en lagidrett. I det individuelle temporittet er det selvsagt den beste enkeltutøveren som vinner, men i fellesstarten vil det være en stor fordel å ha et godt lag rundt seg. Hvert lag har dedikerte hjelperyttere, som har som primæroppgave å sørge for at kapteinene har mest mulig krefter igjen mot slutten av rittet. De skjermer for vind, henter drikkeflasker, manøvrerer kapteinene fremover i feltet og gir dem sykkelen sin dersom en ugunstig punktering skulle forekomme. Og dersom en av kapteinene skulle ende opp med å vinne, blir pengebonusen som regel fordelt mellom alle på laget.

Les også

Her er sykkelstjernene som kommer til Bergen

LAGSEIER: Selv om Tom Dumoulin (i rosa) vant Giro d’Italia sammenlagt, var hele laget med på feiringen. Uten deres hjelp hadde han neppe vunnet rittet sammenlagt.

Hvor går løypene?

Den første og siste helgen starter løypene på Askøy og i Øygarden, og går inn til Bergen sentrum. De andre dagene foregår alt inne i byen. Der sykler de gjennom Solheimslien til Wergeland og videre opp i Sollien. Derfra sykler de ned til Sandviken og videre til målgang på Festplassen. Unntaket er under herrenes individuelle temporitt onsdag, da rytterne skal sykle i mål på toppen av Fløyen.

Kan vanlige folk få prøve løypene?

Onsdag 20. september får barn i skolealder en mulighet til å teste deler av VM-løypen sammen med tidligere verdensmester Thor Hushovd. Flere skoler er allerede påmeldt gjennom Bergen kommunes «Alle barn sykler»-prosjekt. Dagen etter arrangeres det et publikumsritt i VM-traseen. Der kan alle som ønsker det melde seg på og sykle gjennom løypen med den sykkelen de har.

Skjer det andre ting enn selve syklingen?

Ja, det vil være mange andre arrangementer i Bergen denne uken. I Nygårdsparken kommer det til å være et eget sykkel- og aktivitetsområde for barn, og rundt om i byen vil det være mange stands som har egne konkurranser og aktiviteter. Det vil i tillegg bli avholdt konserter på Torgallmenningen gjennom hele uken.