Sport

Da gigantene kom til Drammen, fikk Kristian Kjelling et luksusproblem

Drammen hadde tenkt å skynde seg langsomt. Nå går ikke det lenger.

Kristian Kjelling (i midten) har Johannes Hippe klar igjen etter skade, og Joakim A. Hykkerud, som er tilbake i moderklubben.
  • Mette Bugge
    Journalist

Da trener Kristian Kjelling fikk has på landslagsspillerne Joakim A. Hykkerud (30) og Gøran Sørheim (27), skjønte 36-åringen at det ikke gikk an å følge det løpet som var lagt.

– Vi skulle ta det steg for steg og bygge opp et nytt lag, men nå er målet å ta medalje i serien, sier treneren.

Seriestarten i herrehåndballen skjer på onsdag. Drammen (DHK) er klar for å ta imot FyllingenBergen i Drammenshallen. Et spent publikum venter på å se «gamle» storheter i klubbens blå trøye igjen.

Hykkerud og Sørheim, som begge spilte i buskerudlaget før de valgte å bli proffer i utlandet, er de store trekkplastrene.

– Jeg kaller dem giganter, ler Kjelling.

Les også

Derfor valgte Joakim Hykkerud å komme hjem.

Ny profil i DHK. Joakim André Hykkerud satser på sin gamle klubb og med landslaget. Han blir vanskelig å stoppe.

Mye nytt på gang

I tillegg er stallen forsterket ytterligere, og ambisjonene er økt i takt med dette.

– Nå har vi jekket opp forventningene og blitt mer ambisiøse, fortsetter Kjelling, som skryter av det de nyankomne har vist hittil på trening, turneringer og NM-runder.

– Joakim bidrar med en profesjonell holdning og masse erfaring. Han er en tung strekspiller som det er vanskelig å flytte på, sier han om mannen som veier 110 kg og er 196 cm høy.

– Han er flink til å vende og få tak i ballen, og ikke minst god i forsvar, fortsetter Kjelling, og bruker ordet komplett.

Når det gjelder Sørheim, mener treneren at han kan tilføre laget mye, ikke minst når det gjelder tempo.

– Han har litt særegne spisskvaliteter, og er den hurtigste på landslaget. Gøran er godt trent, og driver opp tempoet i vårt lag.

I løpet av treningskampene i august fikk Kjelling se at det er et stort potensial i laget.

– Så må vi selvsagt jobbe for å få satt brikkene sammen.

Et kobbel av sterke spillere

Han har mange spillere som enten er i landslagssjiktet, eller som trolig vil komme på seniorlandslaget de nærmeste årene.

Johannes Hippe har 40 landskamper, men har slitt med skader. Han ble friskmeldt siste uke.

Herman Vildalen, nevøen til Preben Vildalen som spilte for Norge i mange år, er på U 21-landslaget. Han er venstre bakspiller. Nykommer og eksplosiv kantspiller Aksel Horgen har vært med på U 21-landslaget.

Den litt yngre Thomas Boilesen har spilt på U 19-landslaget. Han er midtback og trenger litt tid for å etablere seg i eliteserielaget.

Christian Spanne (31) har 39 landskamper og mye rutine.

Les også

På kvinnesiden er lagene i gang. Herrem stortrives i Sola.

Får hardere konkurranse i målet

På målvaktssiden har Mathias Kolstad Holm fått svenske Andreas Björkman-Myhr som ny makker. Holm er spilleren som har vært med lengst i Drammen, i det han starter på sesong nummer 14. 30-åringen har luftet seg litt i Sandefjord og Horten (Falk), men er ikke tvil om at Drammen er laget i hans hjerte.

– Det er veldig mye positivt om dagen. Det ble et prøveår i fjor. Vi hadde kontroll og var aldri redd for å rykke ned, men vi hadde ikke slik selvtillit som vi har nå. På plussiden hadde vi et gjerrig forsvar, som slapp inn lite mål.

Har fått nye kvaliteter i laget

Fra bakerste plass på banen har Holm sett at de nye spillerne har mye å bidra med:

– Gøran er ekstremt hurtig, god i kontra og ankomst. Han kan styre spillet og har vist et veldig bra nivå i oppkjøringen. Joakim er utrolig god i forsvar. Han har alltid vært flink til å trene, og har gått foran på den måten. Han var i Drammen i mange år før han dro ut, og vil så desidert gi oss et løft.

Drammens Gøran Sørheim (med ball) er i landslagstroppen også. Her i kamp på Elverum mot Hampus Jildenbäck fra Sverige i juni.

Holm mener Drammen er heldige, fordi det ikke bare er én, men tre gode strekspillere i laget. Foruten Hykkerud er det Espen G. Våg og Lasse Larsen Thorsbye, som også er på juniorlandslaget, som er talentfull og flink til å ta imot ballen og løpe i rom.

– Nykommerne har styrket stallen og gitt oss flere strenger å spille på. Vi burde fått mer ut av kontra og ankomst i fjor, men nå kommer tempoet så desidert til å bli drevet opp. Siste sesong var det dessuten lettere å stoppe Oskar Olafsson, som var vår beste bakfra.

Veteranmålvakten mener at DHK slet i etablert angrep i fjor.

– Nå ser vi at Vildalen skyter vanvittig hardt, og dermed har vi to som kan gå opp fra ti meter.

Holm er overbevist om at han og den svenske makkeren i målet vil fikse oppgaven.

– Andreas er en sympatisk fyr. Vi kommer trolig til å bytte på å stå i målet. Og med unge og mer erfarne, har vi en bra miks i laget.

Hør Fjørtoft røpe hemmeligheter fra 90-tallets suksesslandslag, rådene til Hegerberg og NFF og Lagerbäcks prosjekt:

Les mer om

  1. Håndball
  2. Drammen
  3. FyllingenBergen
  4. Landslag
  5. Kristian Kjelling