Sport

Stjernesvømmer hyller Alexander Dale Oen i fersk biografi

– Han var min mentor.

Alexander Dale Oen var i alle år et forbilde for Pál Joensen. Foto: NTB Scanpix

  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Pál Joensen (24) er en av Færøyenes få, store idrettshelter. Flere ganger er svømmeren blitt kåret til årets idrettsutøver på øygruppen som er en del av Danmark.

To ganger har han vunnet EM-sølv på 1500 meter fri, og nå jakter han VM-medalje i russiske Kazan. Denne uken lanseres en ny bok om Joensens karriere, og i boken får Alexander Dale Oen mye av æren for at Joenssen tok steget til å bli eliteutøver.

Les også

I denne idretten er Norge best i verden

– En pionér

Dale Oen døde brått av hjertesvikt i 2012, måneder før OL i London.

– Han var en pionér i norsk svømming, sier Joensen i boken.

– Han tenkte utenfor boksen og hentet mye inspirasjon fra arktiske oppdagere og hvordan de overlevde. Vi hadde et sterkt bånd. I likhet med meg reiste han mye alene til internasjonale konkurranser, og i starten følte jeg meg temmelig bortkommen. Alex var åpen, han tok seg tid til å spise lunsj med meg og introduserte meg for andre svømmere. Jeg tror han gjorde det fordi både jeg og han kom fra mindre steder, sier Joensen.

Sjokkbeskjeden

Mannen fra Færøyene sier at han så opp til Dale Oen på grunn av personligheten hans og kjærligheten han viste til idretten.

– Det er vanskelig å sammenligne en brystsvømmer med en langdistansesvømmer, men han ble en mentor for meg. Han elsket svømming mer enn noe annet, og derfor tror jeg han ble så interessert i min karriere. Jeg kom jo fra et enda mindre land med enda færre utøvere, sier han.

1. mai 2012 kom sjokkmeldingen om at Alexander Dale Oen fra Øygarden utenfor Bergen var død. En av Norges største idrettshelter døde brått under et treningsopphold i USA, kun 26 år gammel.

Les også

Svømme-Bergen har stupt siden åpningen av ADO Arena

– Han ønsket å svømme til han ble en gammel mann, han tenkte ikke på annet enn svømming. Det som skjedde med ham var forferdelig trist, sier Joensen i boken.

Alexander Dale Oen ble verdensmester på 100 meter bryst i 2011. Etter 22. juli-terroren det året dediserte han VM-gullet sitt til hele nasjonen Norge.

Les også

  1. Broren kritisk etter Dale Oens død: - En vanlig lege hadde oppdaget hjertefeilen

  2. Strilen som erobra verda

  3. Dale Oen hedret med statue hjemme i Øygarden

Les mer om

  1. Svømming